|
zdefiniowany obszar profili kolorow |
| Autor |
Wiadomość |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Marzec 2015, 22:51 zdefiniowany obszar profili kolorow
|
|
|
mam takie pytanie czy mozna zdefiniowac obszar roznych profili w jednym pliku |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Marzec 2015, 23:44
|
|
|
Bidonik, mógłbyś jakoś po ludzku zadawać pytania? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Marzec 2015, 00:20
|
|
|
no pewnie hym chodzi mi o to czy mozna w danym obszare zdefiniować kolor :? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Marzec 2015, 13:54
|
|
|
Z tego co mi wiadomo, to nie. Nie miałoby to przełożenia np. na druk. W końcu maszyny drukarskie mogą wgrać na raz tylko jeden profil, więc tylko z jednym mogą drukować, a co za tym idzie, wszystkie inne profile i tak przekładają na ten swój.
W sumie to ciekawe pytanie, jednak ja miałbym inne: po co? Co chciałbyś tym osiągnąć?
Bo czysto teoretycznie, to mając pewien projekt i używając dwóch profili (1 i 2) na różnych obszarach projektu, dostalibyśmy w efekcie w jednym miejscu kolory np. jaśniejsze, a w drugim ciemniejsze. Jednak efekt końcowy byłby trudny do przewidzenia. I tak nie wiesz, jakby to wyglądało u klienta itp.. Zresztą, skoro chcesz by kolory były w jednym miejscy takie, a w drugim siakie, to po prostu zmień kolor i użyj jednego profilu. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Marzec 2015, 15:21
|
|
|
| Profile kolorów dotyczą przede wszystkim bitmap. Importując np. do Corela pięć różnych bitmap z pięcioma różnymi profilami, wszystkie one są zapamiętywane/zapisywane (profil jest ściśle przypisany do konkretnego obiektu - bitmapy). I tak samo przy eksportowaniu np. do *.pdf. Można to właśnie wtedy zobaczyć przyglądając się w okienku eksportu na dołączone profile. Działa to chyba od Corela X5, którego akurat nie mam pod ręką, żeby zrobić przykładowy zrzut. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Marzec 2015, 16:58
|
|
|
Bidonik wykombinował, że po co ma robić np. dwa projekty jak można jeden, potraktuje obrazki jednym profilem i zrobi grafikę na www, a później innym i sobie wydrukuje np. na offsecie, takie mam podejrzenia.
Malutki chyba nie ma racji? Bitmapę można przekonwertować do jakiegoś modelu kolorów używając takiego czy innego profilu, ale nie wydaje mi się żeby ta informacja była w pliku z obrazkiem przechowywana? Nie wiem jak jest z pdf do którego profil można dołączyć. Wydaje mi się, że grafika zapisywana jest wtedy bez żadnej konwersji z informacją (profil ICC), jak ma zostać potraktowana? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Marzec 2015, 21:10
|
|
|
mniej wiecej tak kombinuje ale z tego co czytam to sie chyba nida a to by duuuuzo uproscilo prace szczegolnie pzy nalepkach |
|
|
|
 |
|
|