Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzór książeczki
Autor Wiadomość
Bartool 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 27 Luty 2015, 12:23   Wzór książeczki

Cześć
próbuje doszukać się wzoru książeczki czekowej - będzie mi potrzebne do edycji lekkiej, można prosić o wskazówkę jak taki znaleźć?

Cysorz 

Wysłany: 27 Luty 2015, 17:22   

Ech...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2015, 22:37   

a tak wogle to ,jesli masz konto to poprostu dajesz do swojego jak to ja ich nazywam kontomierza i dostajesz szablon ksiazeczki,bo ksiazeczka zaleyzy od banku,no prznajmniej u mnioe nie bylo z tym proiblemu :-)

chezare 

Wysłany: 28 Luty 2015, 00:05   

Ja wam cebuli nosił nie będę :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Luty 2015, 04:38   

O przepraszam, to moja. Wypadła mi.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 28 Luty 2015, 09:57   

A poza tym - o ile pamiętam, bo ze dwadzieścia lat nie używałem czeków - na czekach jest gilosz. Potrafisz go zrobić?
Drukowanie czeków - jak wszystkich papierów wartościowych - jest karane odsiadką...

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 2 Marzec 2015, 09:28   

Wyraziłem się nieczytelnie... Chodziło mi o tło takiego przykładowego, bo to nie do celów jakichś poważnych - sprawa dotyczy zlecenia które przewiduje, żeby do złudzenia przypominało to taką książeczkę a będzie to ,,Książeczka czekowa kardiologii 3 życzenia kiedy tylko zechcesz" i jest to dla personelu każdego z osobna - po 3 życzenia na pierwszej stronie taka forma zabawy, więc tylko o jakieś tło w sumie takie podobne mi chodziło, ale to i tak chyba nie znajdę tu rozwiązania, spróbuje zatem sam jakieś sobie skonstruować.

Na marginesie: do drwin zdążyłem już przywyknąć i tłumacze to sobie zawsze tak - skoro dzięki mnie ktoś ma dobry ubaw to doskonale, aż mi lepiej! :->

Cysorz 

Wysłany: 2 Marzec 2015, 18:12   

Dlaczego nie możesz znaleźć? Link, który podałem wynikuje paroma tysiącami trafień.
Tutaj wersja rozszerzona, ::244.000 wyników::.

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2015, 21:57   

Muszę sprostować, bo to ja chyba zacząłem?
Bartool, jeśli to o mnie chodzi, to ja z nikogo nie drwiłem, tylko żartowałem. Robię to dosyć często i dopóki mnie ziemią nie przysypią będę robił to nadal, dopóki mi się bateria nie rozładuje w telefonie, bo uważam, że odrobina uśmiechu jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Może być tak, że mnie Roland wywali wcześniej? :-)
Co do tematu to oczekujesz rzeczy niemożliwej do zrealizowania. Niemożliwej dlatego, że żadne przepisy nie określają jak ma wyglądać grafika na czeku. Owszem są konkretne wymagania co do informacji które się na nim muszą znaleźć, ale szata graficzna może być praktycznie dowolna, co nietrudno zauważyć zaglądając choćby pod linki które Malutki zapodał. To najczęściej są dosyć skromne papiery, choć mogą być i takie

Jeśli chodzi o guilloche to tutaj jest programik do robienia takowych
http://dev.oberonplace.co...esign/index.htm

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 3 Marzec 2015, 09:04   

Bo często coś co z pozoru wydaje się proste sprawia najwięcej trudności, i tak jest w tym przypadku. Zdaje sobie sprawe z tego, że to mało realne, ale jednak zlecił to ceniony lekarz z tutejszego szpitala i to jakoś mam ogarnąć. To ja myślę że nie patrzyłem specjalnie na wyniki google bo mi chodziło właśnie o guilloche - ten wzór unikatowy bo to właśnie on nadaje ten wygląd zbliżony do oryginału z góry Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź chezare bo zasadniczo jedyny przybliżyłeś mi problematyke tego tematu
Pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 3 Marzec 2015, 23:31   

Kolego sympatyczny, wiesz już dlaczego żartowałem :-)
Cieszę się zawsze jak komuś uda mi się pomóc, bo tak jestem zakodowany :-)
Mogę skonstruować dowolny czek z którym będziesz mógł pójść do banku bez specjalnego ryzyka, że wyjdziesz w obrączkach :-) Żart. Mogę to zrobić :-) Ż…

Odpowiedz do tematu