|
Zmiana punktu początkowego strony Corel X7 - Pomocy |
| Autor |
Wiadomość |
mixin
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2015, 11:48 Zmiana punktu początkowego strony Corel X7 - Pomocy
|
|
|
Mamy od niedawna RIP Rasterlink 6 . kupiony legalny zestawik w Polsce, mamy mały problem a osoba instalująca sprzęt i Rasterlink 6 nie wiedziała jak to obejść. RIP jest tak ustawiony że początek druku zawsze zaczyna od dolnego prawego narożnika i nie za bardzo można to zmienić w Rasterlinku. Pliki do druku przygotowywane są w Corel Draw X7 i potem exportowane do pliku PDF bo Rasterlink nie otwiera CDR, problem jest w tym że w Corelu punkt początkowy ( odniesienia) jest ustawiony w lewym dolnym rogu dokumentu my korzystamy z typowego formatu A3, a w RIP ie jest odwrotnie czyli punky początkowy jest w prawym dolnym rogu i tu pojawia się problem. bo jeżeli na polu wydruku chcemy umieścić kilka osobnych plików i zrobić pewne odstępy między nimi, Corel liczy odległości od lewej strony a RIP od prawej . Osoba która instalowała nam UV nie za bardzo wiedziała jak sobie z tym poradzić, czy można to jakość zmienić w Corelu? może ktoś na forum zna rozwiazanie. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź . Przyznam się ze Corela znamy słabo ale musimy go od teraz używać za dobrą radę stawwiamy duże piwo :)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 2 Marzec 2015, 12:19
|
|
|
Na początek ustaw sobie przyciąganie do krawędzi strony: [Ctrl]+[J] a następnie zakładka Przyciąganie do obiektów.
Corel ma liniały, prawda?
I jest takie miejsce, w lewym górnym rogu, gdzie one zbiegają się.
Kliknij tam i trzymaj przeciągając aż dociągniesz do prawego dolnego rogu strony. Wtedy puść.
Od tej pory punkt 0,0 dokumentu będzie właśnie w prawym dolnym rogi strony.
Tyle, że… i tak przyrost nie będzie następował w lewo. |
|
|
|
 |
mixin
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2015, 12:53
|
|
|
| Dziękuje z podpowiedż , czyli nie ma opcji aby przyrost był w lewo ? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2 Marzec 2015, 13:31
|
|
|
| mixin napisał/a: | | problem jest w tym że w Corelu punkt początkowy ( odniesienia) jest ustawiony w lewym dolnym rogu dokumentu [...], a w RIP ie jest odwrotnie czyli punky początkowy jest w prawym dolnym rogu |
| mixin napisał/a: | | Pliki do druku przygotowywane są w Corel Draw X7 i potem exportowane do pliku PDF bo Rasterlink nie otwiera CDR |
Jakie znaczenie ma punkt odniesienia w Corelu, skoro do RIPa pliki corelowe nie trafiają? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Marzec 2015, 14:32
|
|
|
To jak już wiadomo, że to nie ma sensu, to ja mam pytanie.
Czy w pdf jest zapisywany jakiś parametr który ma z tym jakikolwiek związek? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 2 Marzec 2015, 20:51
|
|
|
| Szczerze, to nie rozumiem, gdzie leży trudność. Podobnie tnie ploter u mojego znajomego, podobnie pluje wielki ploter solwentowy, który miałem nieszczęście obsługiwać i… nigdy nie miałem problemu z tym, że te urządzenia zaczynają pracę od prawego brzegu. Gdzie tu negatywny wpływ? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 2 Marzec 2015, 21:21
|
|
|
Ja w ogóle z tego nic nie rozumiem, ale ostatnio jakoś tak mam
Być może w Izraelu takie zorientowanie strony jest zupełnie naturalne, chociaż oni też od góry do dołu chyba piszą Dla mnie najbardziej logiczne byłoby ustawienie punktu 0 w lewym górnym rogu, ale większość ploterów mierzy od prawego dolnego i to też wydaje mi się logiczne, bo tak jest ustawiona głowica i od tego miejsca zaczynają się wszelkie operacje.
Wracając do tematu, korzystamy z typowego formatu A3, co to za maszyna?
Pliki zapisywane są z Corela do pdf, to dlaczego nie poustawiać w Corelu wszystkiego tak jak ma być wydrukowane? tylko eksportować po kawałku i później mieć kłopot w tym Rasterlinku.
Jaki jest problem z wczytaniem kilku pdfów i poustawianiem ich, przecież to się chyba daje myszą poprzesuwać? Co do liczenia odległości, to Corel owszem standardowo mierzy je od dolnego lewego rogu strony, ale do środka obiektu i jak się przesunie punkt odniesienia na prawą krawędź strony, to te liczby będą identyczne tylko z różnymi znakami. |
|
|
|
 |
mixin
Początkujący

|
Wysłany: 3 Marzec 2015, 07:57
|
|
|
witam ta maszyna to drukarka UV LED MIMAKI , dziękuje za odpowiedzi,dopiero uczymy się Corela wieć to pierwsze pytania moze wydawać się nielogiczne dla niektórych, problem polega na tym że przy eksporcie z Corela do PDF następuje przekłamanie położenia obiektu, jeżeli plik do druku przesunięty ręcznie w Corelu jest w stronę środka tzn nie przylega idealnie do krawędzi dolnego prawego narożnika A3 to po eksporcie do Pdf zmienia się jego położenie tzn plik do wydruku w pdf jest przesunięty o jakieś 0,5 cm w prawo i 0,5 w dół nie pokrywa się z tym co widzimy w Corelu przed eksportem. Pytałem tu i tam czemu tak jest ktoś poradził mi aby spróbować innej metody tzn nie eksportować pliku CDR ale skorzystać z opcji Publikuj do PDF to podobno jest lepsze rozwiazanie niż eksport, dzisiaj sprawdzę czy ten sposób działa
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 3 Marzec 2015, 08:14
|
|
|
| mixin napisał/a: | | dopiero uczymy się Corela wieć to pierwsze pytania moze wydawać się nielogiczne dla niektórych |
Wskaż tych, którym to się wydało... logiczne.
| mixin napisał/a: | | problem polega na tym że przy eksporcie z Corela do PDF następuje przekłamanie położenia obiektu, |
Ok, jest problem. Wytężam więc uwagę i...
| mixin napisał/a: | | jeżeli plik do druku przesunięty ręcznie w Corelu jest w stronę środka tzn nie przylega idealnie do krawędzi dolnego prawego narożnika A3 to po eksporcie do Pdf zmienia się jego położenie tzn plik do wydruku w pdf jest przesunięty o jakieś 0,5 cm w prawo i 0,5 w dół nie pokrywa się z tym co widzimy w Corelu przed eksportem. |
Co to znaczy "plik do druku przesunięty w Corelu"? W Corelu, na stronie, można umieścić wszystko, tylko nie "plik do druku", a już tym bardziej nie można zmienić jego położenia.
Precyzyjnie zadane pytanie to większa szansa na odpowiedź.
Rozumiem, że chodzi o obiekty umieszczane na stronie, a nie o jakiś "pliki do druku przesunięte do środka".
Chyba nie uda się pomóc bez zamieszczenia przykładowego pliku cdr i wygenerowanego z tego pliku - pdfa. Tylko porównanie obu plików może pomóc. Umieść gdzieś prosty cdr z jednym elementem np. kwadratem (w wersji do X3) i wygenerowanego zx tego pliku pdfa i opisz problem jeszcze raz (np. "ten zielony kwadrat jest przesunięty na pdfie o 0,5 cm w stosunku do cdr").
Sprawdzimy, potwierdzimy, może uda się pomóc. |
|
|
|
 |
mixin
Początkujący

|
Wysłany: 3 Marzec 2015, 09:26
|
|
|
witam ta maszyna to drukarka UV LED MIMAKI , dziękuje za odpowiedzi,dopiero uczymy się Corela wieć to pierwsze pytania moze wydawać się nielogiczne dla niektórych, problem polega na tym że przy eksporcie z Corela do PDF następuje przekłamanie położenia obiektu, jeżeli plik do druku przesunięty ręcznie w Corelu jest w stronę środka tzn nie przylega idealnie do krawędzi dolnego prawego narożnika A3 to po eksporcie do Pdf zmienia się jego położenie tzn plik do wydruku w pdf jest przesunięty o jakieś 0,5 cm w prawo i 0,5 w dół nie pokrywa się z tym co widzimy w Corelu przed eksportem. Pytałem tu i tam czemu tak jest ktoś poradził mi aby spróbować innej metody tzn nie eksportować pliku CDR ale skorzystać z opcji Publikuj do PDF to podobno jest lepsze rozwiazanie niż eksport, dzisiaj sprawdzę czy ten sposób działa
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 3 Marzec 2015, 09:36
|
|
|
| Właściwie, to nie pamiętam, by kiedykolwiek mi się nie zdarzyło, żeby z Corela wyszedł mi PDF z obiektami przesuniętymi względem oryginału. No, chyba mixinie, że masz postawionego ptaszka… przy dodawaniu marginesu na spad w ustawieniach drukarskich publikowania do PDF. Wtedy strona będzie powiększona o ten margines. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 3 Marzec 2015, 11:02
|
|
|
| Jak wspomniał Tegraf ,ciężko będzie pomóc bez przykładowego pliku. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 7 Marzec 2015, 17:34
|
|
|
Myślę, że Artur trafił w tarczę Może to być też kwestia ustawionych marginesów w programie do drukowania. Jak by nie kombinował nie ma to żadnego związku z tematem, zmiana położenia punktu odniesienia nie zmieni pozycji grafiki na wydruku. |
|
|
|
 |
|
|