Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana punktu początkowego strony Corel X7 - Pomocy
Autor Wiadomość
mixin
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2015, 11:48   Zmiana punktu początkowego strony Corel X7 - Pomocy

Mamy od niedawna RIP Rasterlink 6 . kupiony legalny zestawik w Polsce, mamy mały problem a osoba instalująca sprzęt i Rasterlink 6 nie wiedziała jak to obejść. RIP jest tak ustawiony że początek druku zawsze zaczyna od dolnego prawego narożnika i nie za bardzo można to zmienić w Rasterlinku. Pliki do druku przygotowywane są w Corel Draw X7 i potem exportowane do pliku PDF bo Rasterlink nie otwiera CDR, problem jest w tym że w Corelu punkt początkowy ( odniesienia) jest ustawiony w lewym dolnym rogu dokumentu my korzystamy z typowego formatu A3, a w RIP ie jest odwrotnie czyli punky początkowy jest w prawym dolnym rogu i tu pojawia się problem. bo jeżeli na polu wydruku chcemy umieścić kilka osobnych plików i zrobić pewne odstępy między nimi, Corel liczy odległości od lewej strony a RIP od prawej . Osoba która instalowała nam UV nie za bardzo wiedziała jak sobie z tym poradzić, czy można to jakość zmienić w Corelu? może ktoś na forum zna rozwiazanie. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź . Przyznam się ze Corela znamy słabo ale musimy go od teraz używać za dobrą radę stawwiamy duże piwo :)
Pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 2 Marzec 2015, 12:19   

Na początek ustaw sobie przyciąganie do krawędzi strony: [Ctrl]+[J] a następnie zakładka Przyciąganie do obiektów.

Corel ma liniały, prawda?

I jest takie miejsce, w lewym górnym rogu, gdzie one zbiegają się.

Kliknij tam i trzymaj przeciągając aż dociągniesz do prawego dolnego rogu strony. Wtedy puść.

Od tej pory punkt 0,0 dokumentu będzie właśnie w prawym dolnym rogi strony.

Tyle, że… i tak przyrost nie będzie następował w lewo.

mixin
Początkujący

Wysłany: 2 Marzec 2015, 12:53   

Dziękuje z podpowiedż , czyli nie ma opcji aby przyrost był w lewo ?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 2 Marzec 2015, 13:31   

mixin napisał/a:
problem jest w tym że w Corelu punkt początkowy ( odniesienia) jest ustawiony w lewym dolnym rogu dokumentu [...], a w RIP ie jest odwrotnie czyli punky początkowy jest w prawym dolnym rogu

mixin napisał/a:
Pliki do druku przygotowywane są w Corel Draw X7 i potem exportowane do pliku PDF bo Rasterlink nie otwiera CDR

Jakie znaczenie ma punkt odniesienia w Corelu, skoro do RIPa pliki corelowe nie trafiają?

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2015, 14:32   

To jak już wiadomo, że to nie ma sensu, to ja mam pytanie.
Czy w pdf jest zapisywany jakiś parametr który ma z tym jakikolwiek związek?

Artur Miernik 

Wysłany: 2 Marzec 2015, 20:51   

Szczerze, to nie rozumiem, gdzie leży trudność. Podobnie tnie ploter u mojego znajomego, podobnie pluje wielki ploter solwentowy, który miałem nieszczęście obsługiwać i… nigdy nie miałem problemu z tym, że te urządzenia zaczynają pracę od prawego brzegu. Gdzie tu negatywny wpływ?

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2015, 21:21   

Ja w ogóle z tego nic nie rozumiem, ale ostatnio jakoś tak mam :-)
Być może w Izraelu takie zorientowanie strony jest zupełnie naturalne, chociaż oni też od góry do dołu chyba piszą :-) Dla mnie najbardziej logiczne byłoby ustawienie punktu 0 w lewym górnym rogu, ale większość ploterów mierzy od prawego dolnego i to też wydaje mi się logiczne, bo tak jest ustawiona głowica i od tego miejsca zaczynają się wszelkie operacje.
Wracając do tematu, korzystamy z typowego formatu A3, co to za maszyna?
Pliki zapisywane są z Corela do pdf, to dlaczego nie poustawiać w Corelu wszystkiego tak jak ma być wydrukowane? tylko eksportować po kawałku i później mieć kłopot w tym Rasterlinku.
Jaki jest problem z wczytaniem kilku pdfów i poustawianiem ich, przecież to się chyba daje myszą poprzesuwać? Co do liczenia odległości, to Corel owszem standardowo mierzy je od dolnego lewego rogu strony, ale do środka obiektu i jak się przesunie punkt odniesienia na prawą krawędź strony, to te liczby będą identyczne tylko z różnymi znakami.

mixin
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2015, 07:57   

witam ta maszyna to drukarka UV LED MIMAKI , dziękuje za odpowiedzi,dopiero uczymy się Corela wieć to pierwsze pytania moze wydawać się nielogiczne dla niektórych, problem polega na tym że przy eksporcie z Corela do PDF następuje przekłamanie położenia obiektu, jeżeli plik do druku przesunięty ręcznie w Corelu jest w stronę środka tzn nie przylega idealnie do krawędzi dolnego prawego narożnika A3 to po eksporcie do Pdf zmienia się jego położenie tzn plik do wydruku w pdf jest przesunięty o jakieś 0,5 cm w prawo i 0,5 w dół nie pokrywa się z tym co widzimy w Corelu przed eksportem. Pytałem tu i tam czemu tak jest ktoś poradził mi aby spróbować innej metody tzn nie eksportować pliku CDR ale skorzystać z opcji Publikuj do PDF to podobno jest lepsze rozwiazanie niż eksport, dzisiaj sprawdzę czy ten sposób działa
Pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 3 Marzec 2015, 08:14   

mixin napisał/a:
dopiero uczymy się Corela wieć to pierwsze pytania moze wydawać się nielogiczne dla niektórych

Wskaż tych, którym to się wydało... logiczne.

mixin napisał/a:
problem polega na tym że przy eksporcie z Corela do PDF następuje przekłamanie położenia obiektu,

Ok, jest problem. Wytężam więc uwagę i...

mixin napisał/a:
jeżeli plik do druku przesunięty ręcznie w Corelu jest w stronę środka tzn nie przylega idealnie do krawędzi dolnego prawego narożnika A3 to po eksporcie do Pdf zmienia się jego położenie tzn plik do wydruku w pdf jest przesunięty o jakieś 0,5 cm w prawo i 0,5 w dół nie pokrywa się z tym co widzimy w Corelu przed eksportem.

Co to znaczy "plik do druku przesunięty w Corelu"? W Corelu, na stronie, można umieścić wszystko, tylko nie "plik do druku", a już tym bardziej nie można zmienić jego położenia.

Precyzyjnie zadane pytanie to większa szansa na odpowiedź.

Rozumiem, że chodzi o obiekty umieszczane na stronie, a nie o jakiś "pliki do druku przesunięte do środka".

Chyba nie uda się pomóc bez zamieszczenia przykładowego pliku cdr i wygenerowanego z tego pliku - pdfa. Tylko porównanie obu plików może pomóc. Umieść gdzieś prosty cdr z jednym elementem np. kwadratem (w wersji do X3) i wygenerowanego zx tego pliku pdfa i opisz problem jeszcze raz (np. "ten zielony kwadrat jest przesunięty na pdfie o 0,5 cm w stosunku do cdr").

Sprawdzimy, potwierdzimy, może uda się pomóc.

mixin
Początkujący

Wysłany: 3 Marzec 2015, 09:26   

witam ta maszyna to drukarka UV LED MIMAKI , dziękuje za odpowiedzi,dopiero uczymy się Corela wieć to pierwsze pytania moze wydawać się nielogiczne dla niektórych, problem polega na tym że przy eksporcie z Corela do PDF następuje przekłamanie położenia obiektu, jeżeli plik do druku przesunięty ręcznie w Corelu jest w stronę środka tzn nie przylega idealnie do krawędzi dolnego prawego narożnika A3 to po eksporcie do Pdf zmienia się jego położenie tzn plik do wydruku w pdf jest przesunięty o jakieś 0,5 cm w prawo i 0,5 w dół nie pokrywa się z tym co widzimy w Corelu przed eksportem. Pytałem tu i tam czemu tak jest ktoś poradził mi aby spróbować innej metody tzn nie eksportować pliku CDR ale skorzystać z opcji Publikuj do PDF to podobno jest lepsze rozwiazanie niż eksport, dzisiaj sprawdzę czy ten sposób działa
Pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 3 Marzec 2015, 09:36   

Właściwie, to nie pamiętam, by kiedykolwiek mi się nie zdarzyło, żeby z Corela wyszedł mi PDF z obiektami przesuniętymi względem oryginału. No, chyba mixinie, że masz postawionego ptaszka… przy dodawaniu marginesu na spad w ustawieniach drukarskich publikowania do PDF. Wtedy strona będzie powiększona o ten margines.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 3 Marzec 2015, 11:02   

Jak wspomniał Tegraf ,ciężko będzie pomóc bez przykładowego pliku.

chezare 

Wysłany: 7 Marzec 2015, 17:34   

Myślę, że Artur trafił w tarczę :-) Może to być też kwestia ustawionych marginesów w programie do drukowania. Jak by nie kombinował nie ma to żadnego związku z tematem, zmiana położenia punktu odniesienia nie zmieni pozycji grafiki na wydruku.

Odpowiedz do tematu