Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X7 utrata kolorów przy eksporcie do PDF . Pomocy
Autor Wiadomość
mixin
Początkujący

Wysłany: 7 Marzec 2015, 14:01   Corel X7 utrata kolorów przy eksporcie do PDF . Pomocy

Witam
pracuje od niedawna w Corel X7 i mam problemy z kolorami , czytałem kilka wątków na tym formu ale jest laikiem w Corelu i czy wiecej czytam tym mniej wiem :) prosze o poradę jakie profile ustawić aby to co widzę na monitorze w Corelu miało takie same kolory po eksporcie lub publikowaniu do PDF bo taki pdf ma całkiem inne kolory niż w oryginale podam kilka przykładów , ustawienia ma standardow takiej jak były od poczatku w X7, zrobiłem screeny jak to widać gdy jest tworzoen w Corelu i jak potem wygląda w PDF i bitmapie

pierwszy link, tak widze to na monitorze jak tworzę to w Corelu

http://mixin1.home.pl/foto/corel/Corel a1.jpg

następnie eksportuje do PDF, nie wiem czy jest róznica gdy wybiorę Eksportuj do PDF lub Publikuj do PDF ?
poniżej link jakie są ustawieni przy eksporcie do PDF w CORELU

http://mixin1.home.pl/foto/corel/corel A1 pdf.jpg

teraz otwieram takiego PDF w ADOBE READER ,( mam ogólnie system Windows 8.1 )
i widzę takie kolory

http://mixin1.home.pl/foto/corel/Corel a2 pdf otwarty w Adobe reader.jpg

lekki dramat :) całkiem inne kolory

otwieram także tego samego PDF w Photoshop CS6
przy otwieraniu mam takie ustawienia w PS
http://mixin1.home.pl/foto/corel/corel a4 pdf w PS.jpg

i widzę to tak w PS

http://mixin1.home.pl/foto/corel/corel a2 pdf otwarty w PS.jpg

czyli też inne kolory niż na poczatku w Corelu

Zależy mi na tym aby ustawić profile kolory tak aby eksportował lub publikował do PDF tak aby kolory były takie same lub maksymalnie zbliżone do tych które widzę ma monitorze w Corelu przy tworzeniu pliku CDR

Dla was to pewnie łatwe dla mnie czarna magia, z góry dziękuje za najlepszą raę stawiam duże piwo
Pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 7 Marzec 2015, 17:18   

Zamieściłeś parę linków do obrazków, które prowadzą na manowce i nie ma w tym co napisałeś informacji o najważniejszym, do czego ma ten pdf służyć, a to jest w tym wszystkim najistotniejsze.
Załóżmy sobie, hipotetycznie, że robisz projekt który będzie wydrukowany na offsecie.
Wiadomo, monitor wyświetla RGB, a dla drukarni przygotowujesz plik w CMYK. Mało tego, obrazek może być wydrukowany na różnych papierach. Odpowiednio skonfigurowane zarządzanie kolorami (Tegraf pięknie to opisał :-) pozwoli Ci zobaczyć na ekranie jak kolory będą wyglądały po wydrukowaniu. Oczywiście w przybliżeniu bo idealnie się tego zrobić nie da. Zrobiłeś pdf i odpalasz go w AcrobatReader, szok, zupełnie inne kolory. Dlaczego? Ano dlatego, że Corel próbował Ci pokazać jak kolory będą wyglądały po wydrukowaniu, a AcrobatReader nie umie tego zrobić. Potrafi to zrobić Acrobat w profesjonalnym wydaniu, ale to kupa kasy.
Jak takiego pdf ma obejrzeć klient, robi się jeszcze gorzej, bo nie zmusisz go żeby kupował Corela, Acrobata i kalibrował monitor. Taką sytuację można rozwiązać w jeden sposób, robiąc próbny wydruk w drukarni i wysyłając go, zawożąc, do klienta.
Ale wyobraźmy sobie sytuację prostszą, pdf ma być tylko do oglądania. Wtedy wyłączasz całe zarządzanie kolorami, grafikę robisz w RGB, nie dołączasz żadnych profili do pdf i AcrobatReader powinien wyświetlić obrazek podobnie jak Corel. To że różne programy różnie wyświetlają grafikę nawet wtedy gdy korzystają z tych samych profili też nie jest dziwne bo nie masz wpływu na to jak one tych profili używają.
Naszarpałeś się z ustawieniami i w Corelu grafika wygląda tak samo jak w AcrobatReader, wysyłasz do klienta pdfa, a ten dzwoni z awnaturą, że kolory mu się nie podobają, co wtedy? Wtedy mówisz, że twój monitor na pewno wyświetla dobrze kolory, że zapłaciłeś za niego 20 tys. zł i podajesz mu adres gdzie taki można kupić. Najlepiej jakby ten monitor się sam kalibrował :-)
Ja generalnie już dawno przestałem się tym przejmować, wysyłam do klientów pdfy takie jak dla drukarni zdając sobie sprawę z tego, że nie mam żadnego wpływu na to czy będą oglądali na monitorze który prawidłowo wyświetla kolory, czy w telefonie.

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Marzec 2015, 03:20   

1) Użyłeś w jednej pracy elementów pokolorowanych CMYKowo oraz pokolorowanych RGB. Tak nie robi się. Następnie wyeksportowałeś do PDFa CMYKowego. To znaczy, że nastąpiła konwersja obiektów RGB do CMYK. Tamże nastąpiła zmiana. Wniosek — prace przygotowujemy w tym obszarze barwnym w jakim będzie dystrybuowana, a nie w kilku.

2) Do podglądu barw na pewno nie służy Adobe Acrobat Reader, to tandetny program, źle pokazujący niektóre barwy. Do tego nadaje się pełna wersja Adobe Acrobata. Prawidłowe barwy zobaczysz choćby ponownie importując PDF do Corela. Hmm, wydaje mi się, że w tym tygodniu już pisałem o tym, niemniej powtórzę — od Acrobat Readera lepsze są PDF XChange Viewer albo Foxit Reader.

3) W Photoshopie podgląd PDFa rasteryzowałeś do modelu RGB, a powinieneś do CMYK. Znowu nastąpiła konwersja barw, tyle, że w drugą stronę.

PS. NA litość Boską, popraw te łącza do plików we wpisie. I wrzuć do głównego katalogu swojej strony pusty plik index.html, bo póki co mogę oglądać Twoje drzewo katalogów i uzyskać choćby taką informację jak NIP - http:{dwa ukośniki}allegro.mixin.com.pl{ukośnik}admin{ukośnik}.

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2015, 11:43   

Lepsza podglądaczka pedeefów załatwi sprawę na naszym biurku, ale wymyśl Artur jakiś tekst, który by można rozsyłać do ludzi których obdarowujemy pedeefami i który by ich przekonał do tego, że Adobe Acrobat Reader to szajs, który zaśmieca im komputer :-)

mixin
Początkujący

Wysłany: 8 Marzec 2015, 17:25   

Witam panowie
Dziękuje za podjęcie tematu, linki działają tylko nie wiem dlaczego tu na forum je zmienia i nie można ich otworzyć po kliknięciu na nie, ale gdy je się skopuje i wklei do przeglądarki to wtedy się wyświetlają normalnie

Wyjaśnie co mi chodzi dokładniej. plik który eksportuje do PDF ma być poglądowy umieszczony w sklepie internetowym i na Allegro czyli bedzie służył tylko do podglądu dla klienta jak wygląda dany wzór, nie bedzie on służył do wydruku, do wydruku mamy RIPA i tam sobie to ustawiamy,
Robimy te przykładowe wzory w Corelu ale potem to muszę eksportować do JPG bo Allegro nie ogarnia CDR lub PDF
wygląda to tak jak w tej naszej aukcji

http://allegro.pl/samsung...5151480116.html

jest to tylko podgląd dla klienta jaki wzór może sobie wybrać

Ale teraz jest to męczarnią i dodatkową praca dla nas bo przy eksporcie z Corela do PDF traci naj mniej kolorów przy eksporcie do jpg jest gorzej, zależy mi na takich ustawieniach w Corelu aby po wyeksportowaniu do jpg dał mi takie same kolory jak widzę na poczatku w Corelu

Takiego pliku nie wysyłamy do klienta , klient widzi te pliki w przegladarce na standardowych ustawieniach z windows

w tej chwili po eksporcie z Corela wychodza nam blade kolory w Jpg wiec musimy je nasycać dodawać kontrastu ogólnie podkręcać kolory aby wyglądały jak pierwotnie w Corelu przed eksportem , po podkręceniu ponownie zapisujemy je do jpg i wtedy umieszczamy taki jpg na Allegro

Dla Was bedzie to pewnie prostę więc proszę o podanie łopatologicznie co musze zmienić w ustawieniach X7 aby było ok

prosze się nie pastwić :) bo jak napisałem wcześniej dopiero poznajemy Corela i wiemy niewiele w porównaniu z Wami
Z góry bardzo dziekuje
Pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2015, 18:14   

Nie ma nic dziwnego w tym że nie działają niekompletne linki, wszystko przez spacje :-)
No to wiemy teraz trochę więcej, ale nie wiem co robi w tym wszystkim format pdf, którego na aukcjach nie używacie?
Corel standardowo używa palety CMYK, ma być RGB.
Obrazki mają być wyświetlane czyli można sobie nie zawracać głowy całym zarządzaniem kolorami. Wyłączyć.
Pdf robisz wybierając np. dla web i wtedy nie powinno być tam nic o profilach i cmykach.
Z lewej strony jest obrazek z internetu, z prawej ten sam wyeksportowany do jpg z CorelDRAW po dodaniu ramki i wykadrowaniu do niej fotografii.

W załączniku jest jeszcze pdf zrobiony z tego obrazka, oczywiście w RGB beż dodawania jakichkolwiek profili.

kolory.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 194 raz(y) 9.44 KB

mixin
Początkujący

Wysłany: 8 Marzec 2015, 18:47   

Witam Chezare
Dziękuje za odpowiedź, eksportowałem do Pdf by były najmniejsze przekłamania kolorów stąd ten pdf, ale ogólnie to lepszy jest sposób bezpośredni zapis do jpg mam X7 nie wiem gdzie mam to ustawić tak jak pisałeś wcześniej, przy eksporcie do jpg widzę takie opcje jak na tym screnie
. Proszę podaj mi dokładnie gdzie co mam zmienić przy eksporcie do JPG aby wyglądało tak jak na twoich zdjęciach, z góry dziękuje , masz u mnie duże piwo :)
Pozdrawiam'Wojtek

Corel_jpg.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 189 raz(y) 124.98 KB

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2015, 19:02   

Chyba wpadnę w alkoholizm? :-)
Fotografie są w RGB i takie mają zostać, czyli trzeba powyłączać wszystko co może kolory
zmieniać, nie wiem gdzie co jest w X7, mam zabytkowego Corela.
Najpierw musisz wyłączyć zarządzanie kolorami, to powinno być w menu Tools.

To powinno załatwić sprawę, nie widzę tylko żeby można było zmienić rozdzielczość, jeśli to zrzut z PhotoPainta to trzeba ustawić rozdzielczość i wymiary obrazka żeby nie trzeba było skalować go na www.

mixin
Początkujący

Wysłany: 8 Marzec 2015, 19:27   

Witam
W narzedziach jest dużo opcji do zarządzania kolorami aż za duo wiec nie wiem co tam wyłaczy wklejam screena z NARZEDZI , oraz jeszcze 2 inne screeny po ustawieniu tak jak zaleciłeś , zmieniłem na RGB i na jednym jest odchaczone profil na drugi zaznaczony ale na obu przekłamuje kolory zobacz na kolor zielony na lewy pliku taki widze w Corelu a po imporcie do JPG zmienia barwy
Nie wiem ogólnie co zmienić w tym zarządzaniu kolorami w NARZĘDZIACH

Corel_2.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 91.2 KB

mixin
Początkujący

Wysłany: 8 Marzec 2015, 19:28   

następny screen

Corel_3.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 278 raz(y) 172.56 KB

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2015, 20:22   

Nie jestem jasnowidzem, X7 na oczy nie widziałem :-)
Tam gdzie są wzorce nie ma gdzieś wyłącz zarządzanie kolorami?
Podstawowy tryb kolorów na RGB, na ekranie masz RGB, fotografie są w rgb.
No i pozycje gdzie jest użyj osadzonego profilu…, żadnych profili.
Ten zielony jest w RGB?

mixin
Początkujący

Wysłany: 9 Marzec 2015, 08:00   

witam
znalazłem opis tych ustawień ale jest ich tak dużo że nie wiem co zmienić może ten link pomoże jak ktoś nie widział X7
http://www.coreldraw.com/...s/14700010.html

Odpowiedz do tematu