|
EKSPORT DO PDF - PROBLEM |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 9 Marzec 2015, 21:31 EKSPORT DO PDF - PROBLEM
|
|
|
Witam, mam problem z eksportem do pdf.
Jak widac na zdjęciu. w corelu wg mnie jest wszystko ok. po eksporcie do pdf widac wokół grzejnika "czarne brudne ramki".
w corelu mam ten grzejnik jako jpg z 72dpi. klient przesłał grzejnik z czarnym tłem, które usunąłem różdzką w paincie.
dziwne jest również to że ta czarna dziwna ramka raz znika a raz się pojawia w zależności od stopnia powiększenia w pdf... w prawdzie jeszcze tego nie drukowałem (bo pewnie nie będzie tego widać), ale klientowi sie nie podoba....
 |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 9 Marzec 2015, 21:36
|
|
|
Zostały przezroczyste piksle, których "normalnie" nie widać.
NIGDY, PRZENIGDY NIE UŻYWAJ RÓŻCZKI przy obróbce plików do druku!!!
Lasso + zmiękczenie i koniec problemów.
Zwłaszcza przy takich "łatwych" obiektach.
Jeszcze raz: NIE UŻYWAJ RÓŻCZKI przy obróbce plików do druku!!! |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 9 Marzec 2015, 21:44
|
|
|
Lasso... czyli równie dobrze mogę to wykadrować w krzywych w corelu?
W przypadku prostego grzejnika to nie problem... a co zrobić jeśli to podobnej opcji mam obrobić psa lub kota z kłakami w każdą stronę??? zawsze używam różdżki i jakoś mi to wychodzi... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 9 Marzec 2015, 22:07
|
|
|
Harry Potter.
Kota i psa możesz obrabiać, ale bez wyżymania.
Pod mikroskopem też dużo rzeczy widać, których gołym okiem nie zobaczysz. Czarne piksele najprawdopodobniej są tam naprawdę, choć na wydruku mogą nie rzucać się w oczy.
Za używanie różdżki do profesjonalnych publikacji powinno się zakuwać w dyby, albo na parę dni wtrącać do lochu. Podobnie jak za używanie Corela do takich celów (mam na myśli zwierzęta).
Ciekawe są też ustawienia publikowania do pdf, widziałeś jakie są standardowe wartości dla skali szarości i obrazka jednokolorowego? Myślisz, że jak w pdf ustawisz 300, a wpakujesz do niego obrazek w 72, to stanie się cud?
Ja takie coś mam codziennie, logo niech sobie pan weźmie z www.
Malutki, nie zostały puste piksele, tylko zostały na krawędziach prawie czarne piksele, z resztą się całkowicie zgadzam
Bardziej agresywna różdżka zmniejszy ten problem, ale wyżre więcej tam gdzie nie powinna. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10 Marzec 2015, 00:20
|
|
|
Kadrowanie krzywymi NIE ZMIĘKCZA krawędzi obrazka - zazwyczaj wygląda wtedy jak wycięty nożyczkami i naklejony na kartkę papieru - w przypadku technicznych rysunków to pożądana nawet cecha, w pozostałych przypadkach nie.
CorelDRAW nie służy do obróbki bitmap - to trzeba sobie raz na zawsze uświadomić... |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 10 Marzec 2015, 08:29
|
|
|
Jeśli nie lubisz lassa kadruj arkanem.
Ścieżką w Sklepiefotograficznym też można, nawet łatwiej. Jeszcze łatwiej kadrować w CorelDraw krzywymi, ale trzeba znać konsekwencje — nie prawda, że nie można, po prostu nie wszędzie da się tego użyć. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 10 Marzec 2015, 21:11
|
|
|
a co z tymi ustawieniami do pdf jest nie tak??
co mam zrobić ze zdjęciami grzejników jak mi klient takie przyniósł i twierdzi ze lepsych nie będzie miał...jak mu powiem, ze zdjęcia do dupy to pójdzie do konkurencji a ona mu zrobi z tego co przyniósł a po fakcie konkurencja powie ze zdjęcia były słabe ale musi pan zapłacić... |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Marzec 2015, 21:52
|
|
|
| dj_maras napisał/a: | | a po fakcie konkurencja powie ze zdjęcia były słabe ale musi pan zapłacić... |
O to to to. Zwyczajnie powiedz klientowi (na piśmie, mail nawet wystarczy), że zdjęcia są chu**we i że "klient - nasz pan", wydrukujemy, a jakże, ale zastrzegam, że jakość jest poniżej zalecanej itp. itd. Jak koleś odpisze "dobra, drukuj pan" to jesteś kryty. Tylko trzeba mieć to na piśmie.
Możesz sztucznie nieco podrasować fotkę feralnego grzejnika (np. ostatnio opisywanym onOne Perfect Resize wchodzącym w skład ichniego pakietu lub czymś, co w tej tematyce podsunął Artur swego czasu). Zakładam, że takim programem mógłbyś wyciągnąć 150-200 dpi bez straty jakości, ale to zawsze zależy... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 00:48
|
|
|
Fotografie w Photo-Paint przerób na CMYK stosując odpowiedni dla technologii druku profil.
Później możesz je sobie kadrować. Pdf zrób X-1a, albo X-3 i nie majstruj przy standardowych ustawieniach rozdzielczości. 72 dpi to jest 4x za mało i co byś z tym nie robił to dobrze nie będzie. Ty jesteś odpowiedzialny za jakość i musisz wymagać żeby dostarczyli ci odpowiednie materiały. Niech pan drukuje z tego co pan ma, jest żadnym rozwiązaniem bo dostaną byle jaki produkt i do ciebie będą mieli pretensje. Dobry rzemieślnik nie robi byle jak i z byle czego. Nigdy, takie jest moje zdanie, z którym się absolutnie zgadzam |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 08:47
|
|
|
| Najlepiej samodzielnie zrobić zdjęcie ,skoro to producent czy sprzedawca nie powinno być problemu . |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 12:14
|
|
|
| a czemu nie mozna sobie pobrać katalogu grzejnikow drabinkowych ? tak na oko to ta drabinka ze zdjecia jest Instal Projektu,pobrac katalog i tam bedzie tago mnostwo ,na bialym tle itd,no i beda wektory |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 12:20
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | czemu nie można sobie pobrać katalogu grzejnikow drabinkowych ? |
Jeśli to inny producent to raczej bym nie ryzykował .
Później klient będzie miał pretensje , ze śrubka czy inny detal wygląda inaczej niż na zdjęciu i nie pasuje do aranżacji łazienki . |
|
|
|
 |
|
|