Rysunek i 10 zmiennych z Exela. |
Autor |
Wiadomość |
done
Bywalec
Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 08:23 Rysunek i 10 zmiennych z Exela.
|
|
|
Witam
Może ktoś ma doświadczenie w makrach i podpowie czy jest możliwe zautomatyzowanie przeniesienia danych z Exel'a do Corel'a.
Mam 30 etykiet z pustymi 10 polami (które odpowiadają 10 kolumnom z Exela.)
Jedną z opcji jest zamiana na tekst akapitowy i odpowiednie sformatowanie odstępów akapitu, ale czy X5 "udźwignie" 300 "pól" akapitowych.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 10:38
|
|
|
Hmm... Najprościej chyba będzie zrobić z pliku Excela pdf i zassać ten pdf do Corela. Tylko pamiętaj, że Excel pracuje w przestrzeni RGB, więc po imporcie tego pedeefa musisz go rozgrupować i zamienić wszystkie kolory na CMYK. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 10:53
|
|
|
Przy 30 etykietach chyba szybciej zrobisz to ręcznie, przenosząc dane przez schowek. Byłby problem, gdyby ich było 300 lub 3000. Sądzę, że czas potrzebny na ich ręczne zrobienie będzie krótszy, niż jakieś machlojki z makrami. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 11:06
|
|
|
Jeśli dobrze liczę, to jest ich akurat 300, chyba że są jednakowe?
Wydruk seryjny.
Przygotowanie pliku z danymi 1 minuta, ustawienie pól w dokumencie następne 3.
Po 4 pijesz kawę.
W ten sposób jak jeszcze zrobisz impozycję w Corelu, to robisz jedną etykietę a nie ustawiasz dane w trzydziestu.
Zostaje Ci ręczne przeniesienie danych z Excela do Corela bo ja póki co nie napiszę nic o wydruku seryjnym bo mam urwanie głowy w robocie, chyba że koledzy?
Tak na marginesie teoretycznie Corel może pobrać do druku seryjnego dane z tabeli Excela, teoretycznie nawet wiem jak to zrobić, ale w praktyce mimo wielu prób póki co mi się nie udało.
Zaznaczasz dane w kolumnie w Excelu, wklejasz do notatnika, z notatnika kopiujesz, w Corelu wybierasz narzędzie tekst, klikasz w dokument i wklejasz (tekst artystyczny, nie akapitowy). Rozłączasz wiersze tekstu (ctrl+K) i ustawiasz tam gdzie trzeba i gitara. |
Ostatnio zmieniony przez chezare 12 Marzec 2015, 11:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 11:17
|
|
|
done napisał/a: | Mam 30 etykiet z pustymi 10 polami |
Ja tam widzę 30, nie 300.
chezare napisał/a: | Zaznaczasz dane w kolumnie w Excelu, wklejasz do notatnika, z notatnika kopiujesz, w Corelu wybierasz narzędzie tekst, klikasz w dokument i wklejasz (tekst artystyczny, nie akapitowy). Rozłączasz wiersze tekstu (ctrl+K) i ustawiasz tam gdzie trzeba i gitara. |
Na moje wyszło |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 11:18
|
|
|
Mam 30 etykiet z pustymi 10 polami. To ile to jest?
Tegraf, a na czyje miało wyjść, w końcu ja nie widziałem jeszcze tutaj żebyś jakieś głupoty pisał |
Ostatnio zmieniony przez chezare 12 Marzec 2015, 11:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 11:19
|
|
|
30. Na każdej po 10 pól do wypełnienia. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 11:20
|
|
|
To ile jest razem pół do wypełnienia, mnie ciągle wychodzi 300.
Zakładam najgorszą możliwość, że dane na każdej etykiecie są różne, bo inaczej nie widzę zastosowania w tym wszystkim Excela |
Ostatnio zmieniony przez chezare 12 Marzec 2015, 11:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 11:22
|
|
|
Pól 300, a etykiet 30. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 02:44
|
|
|
Parę słów o druku seryjnym i drukowaniu etykiet, który taką sytuację rozwiązuje w ein moment
dane.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 272 raz(y) 1.54 KB |
arkusz_z_danymi.xls
|
Pobierz Plik ściągnięto 222 raz(y) 25.5 KB |
|
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 06:44
|
|
|
Chezare, przyjacielu, done nigdzie nie napisał, że chce etykiety drukować. On chce je po prostu mieć - w cdr. |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 09:26
|
|
|
To sobie wydrukuje do PDFa i będzie miał. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 09:43
|
|
|
I podczas drukowania do pdf zdefiniuje wielkość spadów? |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 12:24
|
|
|
Nie pomyślałem, że kolega chce mieć wirtualne etykiety
Drukuje się na drukarce a nie pedeefie
Czy dodadzą się spady? Jak oprogramowanie robiące pdf umie dodać spady, to doda, jak nie umie, to zawsze można takiego pedeefa otworzyć w Corelu i zapisać ze spadami, choć ja będę się trzymał niewirtualnego drukowania, a w takim nie widziałem jeszcze papieru pokrojonego w etykiety, które miałoby jakieś spady Gdyby kolega chciał jednak wirtualne etykiety, to otworzy pedeefa i będzie miał |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 12:37
|
|
|
Może chce je wydrukować na offsecie, a potem wykroić wykrojnikiem? Może to nie są "proste" etykiety?
chezare napisał/a: | Czy dodadzą się spady? Jak oprogramowanie robiące pdf umie dodać spady, to doda |
To jest myślenie życzeniowe. Pokażcie mi wirtualną drukarkę pdf, w której można zdefiniować spady. Corel umie, ale podczas publikowania do pdf, nie drukowania.
chezare napisał/a: | to zawsze można takiego pedeefa otworzyć w Corelu i zapisać ze spadami |
Pewnie, że można. Czyli - na moje wyszło - ręczna robota przy 30 sztukach najszybsza. 3000 etykiet jednak chyba do Corela importował nie będzie. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 21:37
|
|
|
Zawzięliście się na mnie?
Dopóki właściciel tego problemu nie powie jak mają się sprawy, to nie będzie wiadomo czy etykiety istnieją fizycznie czy tylko wirtualnie, to po pierwsze.
Jeśli istnieją fizycznie, a tak mi się wydaje, to pojęcie spadu nie istnieje, istnieje kartka papieru, jak ktoś chce dodać do niej spad, to będzie musiał wymyślić sposób na zwiększenie jej powierzchni, Corel na razie nie wymyślił.
Jeśli chodzi o ścisłość, to drukowanie etykiet z Corela odbywa się dokładnie według takiego samego mechanizmu jak impozycja którą można wykonać w oknie podglądu drukowania, a tam coś takiego jak spad istnieje, jeśli ustawimy odstępy między użytkami. Tak samo jest z etykietami, które nie muszą być poustawiane "na styk".
Jest 300 pól z danymi do przekopiowania z Excela, ustawienia i sformatowania w Corelu, ja robię jedną etykietę czyli zajmuję się 10 polami, a Ty Tegraf mówisz że w tym czasie poustawiasz 300? Możemy przeprowadzić taki eksperyment, ale obawiam się, że po odesłaniu cdr z 30 gotowymi etykietami będę musiał długo czekać na Wasze? |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 13 Marzec 2015, 22:21
|
|
|
Ja tylko w trzecim poście od góry nieśmiało zaznaczyłem, że czas stracony na ręczne wykonanie tych 30 etykiet będzie znacznie krótszy, niż poszukiwanie, testowanie i dostrajanie (a może także i napisanie) specjalnego makra do tego celu - bo o takie prosił done.
Done nie napisał, że te etykiety chce drukować. Chce mieć etykiety w cdr. Czepiliście tego druku nie wiadomo skąd i dlaczego.
Edit: sprawdziłem. Skopiowanie 10 komórek z arkusza i wstawienie ich zawartości do pól tekstowych w Corelu zajmuje minutę. Ponieważ łatwo się pomylić, to podwajam ten czas. Czyli 1 etykieta = 2 minuty. 30 etykiet = 1 godzina.
Jakim cudem:
Wariant A - każda etykieta jest inna, czyli utworzenie 30 plików txt (czyli też kopiowanie i wklejanie), 30 przygotowań, 30 wydruków seryjnych do pdf w 1 egzemplarzu, 30 importów pdf do Corela - można zrobić szybciej?
Wariant B - to jest jedna etykieta z różnymi danymi, czyli utworzenie 1 pliku txt (kilkadziesiąt kopiowań i wklejań z arkusza), wydruk do 30 stronicowego pdfa, 30 importów pdf do Corela - można zrobić szybciej?
W obu przypadkach - szczerze wątpię. Wąskim gardłem (pomijając wszystkie inne niedogodności wydruku seryjnego) jest przygotowanie pliku tekstowego na podstawie danych z arkusza. Już tu (przy 300 polach) jest to operacja bez sensu, bo zajmie podobną ilość czasu, co ręczne kopiowanie wprost Excell>Corel. |
|
|
|
|
|