Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Druk bez marginesów hp7110
Autor Wiadomość
gidaban
Początkujący

Wysłany: 15 Marzec 2015, 14:53   Druk bez marginesów hp7110

Witam serdecznie wszystkich.

Jako, że jestem całkowicie zielony w tym temacie mam pytanie do ekspertów :-)
Mianowicie mam projekt o rozmiarach 297X420 MM jak pokazuje Corel, mam również papier A3, ale mam pewien problem.

Ustawiam w drukarce druk A3 bez marginesów, ale mimo tego nie zadrukowuje mi całej strony, pozostają białe paski. Może ktoś wie coś na ten temat?

IMG_20150315_134526.jpg
Przepraszam za jakość ale robione telefonem
Pobierz Plik ściągnięto 116 raz(y) 1.28 MB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 15 Marzec 2015, 15:53   

gidaban napisał/a:
Ustawiam w drukarce druk A3 bez marginesów, ale mimo tego nie zadrukowuje mi całej strony

Pomyśl o tym, że taka drukarka również musi za coś łapać ten papier i jakoś go przewijać. Domowe, biurkowe plujki to nie maszyny drukarskie, a nawet te nie drukują do krawędzi. Dlaczego? Bo jakby drukarka zaczęła coś takiego robić, to już zapewne drugi arkusz przykleił ci się do rolek i zaciął na amen maszynę.

Jeśli chcesz mieć projekt w formacie netto A3, to potrzebujesz arkusza SRA3 lub A3+ - te formaty są nieco większe (około 0,5-2 cm z różnych stron). W ten sposób zadrukowany obszar ma faktycznie rozmiar 297×420, a naddatek się odcina. Ale biurkowy sprzęt domowy nie weźmie zazwyczaj formatu A3+ czy SRA3, bo nie są do tego przystosowane. Dopiero półprofesjonalne i profesjonalne drukarki łykają taki papier.

Rozwiązanie? Zlecenie druku gdzieś w punkcie ksero, coś w ten deseń LUB wydruk z opcją "Dopasuj rozmiar wydruku", gdzie w efekcie będziesz miał około 95% rozmiaru zamierzonego, ale nie przytnie ci grafiki. Po prostu nie będziesz miał pełnego A3 ;-)

gidaban
Początkujący

Wysłany: 15 Marzec 2015, 17:08   

Mam właśnie taką drukarkę która obsługuję a3+ (sra3) bez problemu, ale tak jak pisałem jestem zielony więc rozwiązanie się znalazło czyli format papieru musi być większy:-)

dzięki za pomoc.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 15 Marzec 2015, 20:19   

gidaban napisał/a:
Mam właśnie taką drukarkę która obsługuję a3+ (sra3) bez problemu

No to sprawa rozwiązana. Kup w jakimś Lyreco czy innym OfficeDepot ryzę papieru A3+ lub SRA3 (tylko sprawdź dokładnie specyfikację drukarki, który z nich wejdzie, może oba?). Wtedy bez problemu wydrukujesz A3, a ponadto będziesz miał miejsce na spad i znaczniki cięcia. W ten sposób dostaniesz pro-plakat ;-)

Artur Miernik 

Wysłany: 16 Marzec 2015, 11:44   

Z rozmiarami papieru jest tak, że standardem są szeregi A B i C. W drukarkach, zwykle jest to A4 210x297mm lub A3 297x420mm. Jako, że mechanizm druku laserowego wymaga marginesu, dosyć szybko zaistniała potrzeba drukowania na papierze ciut większym, po to aby po obcięciu, otrzymać format standardowy. Ten format ciut większy został nazwany A3+. Kłopot w tym, że każdy producent ma swoje własne A3+, bo to żaden standard, tylko wymysł i trzeba toto przycinać w papierni i prosić się. Więc paru producentów drukarek wymyśliło, że spróbują przeforsować jakieś wspólny rozmiar marginesu, a nuż się uda. I udało się. Tak powstało SR — na przykład SRA3 450x320mm.

Odpowiedz do tematu