Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybka konwersja wielu bitmap
Autor Wiadomość
alessio 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
Wysłany: 17 Marzec 2015, 16:50   Szybka konwersja wielu bitmap

Witam serdecznie.

Mam kilka plików cdr. W nich pliki różnego typu: krzywe, tekst oraz znaczna ilość plików rastrowe (.jpg, .png). W każdym z tych plików na wszystkich bitmapach chciałbym wielokrotnie wykonać operację Mapy Bitowe - przekształć w mapę bitową zmieniając rozdzielczość dpi oraz tryb kolorów. Rastrów w tych plikach jest naprawdę dużo i każdorazowe zaznaczanie plików i uruchamianie tej opcji pochłania dużo czasu. W menu edycja - znajdź i zamień - zamień obiekty mogę jedynie zmienić palety kolorów a zależy mi również na jednoczesnej zmianie rozdzielczości.

Cysorz 

Wysłany: 17 Marzec 2015, 17:12   

Rozdzielczość w dół czy w górę?

alessio 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
Wysłany: 17 Marzec 2015, 17:14   

W dół

Cysorz 

Wysłany: 17 Marzec 2015, 17:39   

Zapisz do *.pdf - możesz ustawić w parametrach między innymi rozdzielczość i kolorystykę. Później możesz ten plik zaimportować z powrotem do Draw - bitmapy będą takie jak potrzebujesz.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 17 Marzec 2015, 20:16   

Ja mam również inny sposób, którego używam jeśli bitmap jest na prawdę sporo, ale tylko jeśli chodzi o rozdzielczość lub wymiary. Otóż istnieje darmowy programik o nazwie MIR (Multiple Image Resizer), który dowolną ilość bitmap potrafi wiele i robi to w miarę szybko. Można na przykład za jednym kliknięciem przeskalować setki różnych rozmiarów obrazków do jednego zadanego rozmiaru lub rozdzielczości (przydaje się do robienia tablo czy innych takich pierdół, gdzie wszystkie foty muszą być w 1 rozmiarze).

chezare 

Wysłany: 17 Marzec 2015, 20:57   

A jak przy tej konwersji trzeba będzie zaprząc do roboty jakiś profil, to co?
Shame, to by było fajnie, ale kolega już te obrazki powstawiał do Corela :-)
Ja mam takie pytanie, czemu ma służyć ta operacja, bo chyba nie o odchudzenie plików chodzi? Tak w ogóle, to mam wrażenie, że konwersja bitmap odbywa się różnie w DRAW i Paint, mimo dokładnie tych samych ustawień zarządzania kolorami, może to tylko złudzenie?
Proste makro rozwiązałoby sprawę, ale nie wiem czy Szaman ma jakieś wolne moce przerobowe? :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Marzec 2015, 21:16   

Panowie chyba zapomnieli o darmowym XnView,to jest dopiero potega w masowej konwersji,podgladzie i innych bzdetow plikow :-) tam wszystkie corele szopy ilustratory to sie moga schowac do szopy :-) chcesz prostowac obrazy to prostujesz ,chcesz profile to dajesz ,chcesz masowo dodac tekst reklamowy dajesz ,no poprostu tyle tych pluginow napchali ze klekajcie narody :-)

Cysorz 

Wysłany: 18 Marzec 2015, 00:44   Re: Szybka konwersja wielu bitmap

alessio napisał/a:
/.../Mam kilka plików cdr./.../

Żaden program nie wyciągnie bitmap z plików *.cdr, nie przekonwertuje je "z automatu" i nie zapisze z powrotem w tym samym formacie. Skupmy się na DRAW, bo takie było pytanie...

chezare 

Wysłany: 18 Marzec 2015, 01:14   

Tak właśnie napisałem Shame, choć to że nie ma programu, który potrafi wyciągnąć bitmapy z cdr, przekonwertować je i z powrotem do cdr zapisać, nie oznacza że takowego być nie ma prawa :-)
Malutki, Twój pomysł na rozwiązanie zadania wydaje mi się jak najbardziej przyzwoity, choć ja bym sobie napisał makro, jak bym umiał :-)
Póki co najbardziej interesuje mnie odpowiedź na pytanie, po co przeprowadzać taką dziwną operację?

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 21 Marzec 2015, 14:07   

Jeżeli robimy np. jakiś folderek to w zasadzie wszystkie obrazki powinny być CMYK i 300DPI. Początkowo wrzucamy jak leci to co nam dali: PNG, JPG itd. - no i trzeba to uporządkować. Corel zrobi automatycznie konwersję wypełnienia i konturów na CMYK, bitmapy trzeba robić po kolei każdą osobno. Taki skrypt bardzo by się przydał. Oczywiście może przy okazji coś zepsuć ale łatwiej (szybciej) poprawić jeden czy dwa złe obrazki niż np. 30...
Można oczywiście przygotować sobie obrazki przedtem ale na ogół ich wielkość będzie zależeć od tekstu, więc i tak będą musiały być przeskalowane. Ten pomysł z PDF nie jest taki zły...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Marzec 2015, 01:04   

Stawe napisał/a:
Corel zrobi automatycznie konwersję wypełnienia i konturów na CMYK, bitmapy trzeba robić po kolei każdą osobno.

Na pewno? Bo mi się wydaje, że bitmapy też automatycznie przekonwertuje na cmyk...

Cysorz 

Wysłany: 22 Marzec 2015, 02:47   

Stawe napisał/a:
Jeżeli robimy np. jakiś folderek to w zasadzie wszystkie obrazki powinny być CMYK i 300DPI. Początkowo wrzucamy jak leci to co nam dali: PNG, JPG itd. - no i trzeba to uporządkować. Corel zrobi automatycznie konwersję wypełnienia i konturów na CMYK, bitmapy trzeba robić po kolei każdą osobno. Taki skrypt bardzo by się przydał. Oczywiście może przy okazji coś zepsuć ale łatwiej (szybciej) poprawić jeden czy dwa złe obrazki niż np. 30...
Można oczywiście przygotować sobie obrazki przedtem ale na ogół ich wielkość będzie zależeć od tekstu, więc i tak będą musiały być przeskalowane. Ten pomysł z PDF nie jest taki zły...

Przyznam się, że kompletnie tego nie rozumiem...
No może oprócz tego, że bitmapy powinny być w CMYK i mieć 300 dpi - chociaż i tutaj rozdzielczość zależy od maszyny, na której takie coś się drukuje, ale nie czepiajmy się szczegółów.
Dlaczego "/.../wielkość obrazków zależeć będzie od tekstu/.../"???
No tutaj to już zupełnie zgłupiałem...

chezare 

Wysłany: 22 Marzec 2015, 16:05   

Malutki, jak dłużej pożyjesz, to zrozumiesz :-)
wydaje mi się, że automatycznie to się nic nie dzieje i całe szczęście, bo wolę żeby to program robił to co ja chcę, a nie odwrotnie.
W tym pomyśle nie widzę sensu od samego początku, ale być może coś umyka mojej uwadze? Jeśli autor wstawił sto fotek do dokumentu, przeskalował i teraz mają po 10000 dpi, to przecież przy generowaniu pdf można to automatycznie zmienić, tak jak wykombinował Malutki. Autor zadał pytania i sobie poszedł, nie wiem czy chce żeby wszystkie fotki miały po 300 dpi, czy np. po 72? PDF nie musi być do drukowania, w temacie nie ma mowy o pdf i celu tego eksperymentu, może chce mieć o parę bajtów mniejsze cedeery?
Załóżmy jednak, że o drukowanie i pdf chodzi? Co z profilami ICC? Dołącz profil ICC, co to znaczy w praktyce, czy obrazki które są w pdf zostały przekonwertowane zgodnie z dołączonym profilem, czy może to informacja że profil ma zostać użyty np. przy wyświetlaniu, naświetlaniu, ja nie wiem, może Wy wiecie?
Co będzie jak obrazkom hurtowo zmieni się rozdzielczość i przestrzeń barw, a później autorowi przyjdzie do głowy np. powiększyć obrazek i wrócić do RGB, z powietrza raz straconych danych nie weźmie. Skalowanie obrazka, obojętnie w jaką stronę, nie poprawia jego jakości nigdy.
Napisanie makra, które przekonwertuje bitmapy wydaje mi się zadaniem banalnie prostym, choć o VBA Corela mam oględnie mówiąc, dosyć blade pojęcie, ale gdybym miał taki problem, to bym sobie zajrzał do pomocy programu i taki wynalazek skonstruował.
Nie robię tego, bo nie mam takiej potrzeby, uważam że jak się coś robi, to trzeba parę rzeczy przemyśleć, parę fotek przekonwertować, nie koniecznie w DRAW i bez niszczenia oryginałów, jak się tak robi, to później nie ma takich problemów jak ma autor postu, nie zrobię tego również dlatego, że autor nie odpowiedział na pytania które zadałem, niech siedzi i klika zamień na bitmapę.

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 22 Marzec 2015, 20:22   

Malutki napisał/a:
wielkość obrazków zależeć będzie od tekstu

Oczywiście można robić różne rzeczy - znaczki pocztowe, okładki płyt czy tablice reklamowe. Ja miałem na myśli najbardziej pospolitą robotę czyli tekst (np. folderu reklamowego) ilustrowany zdjęciami.
Tekst narzuca nam zleceniodawca i nie możemy go zmienić. Raczej też unikamy zmiany wielkości czcionki - no może poza tytułami. Zdjęcia na ogół mamy do wyboru. Tzn. możemy dać np. 5 albo 7 obrazków z dostarczonych np. 12. Decydujemy w którym miejscu tekstu pojawi się zdjęcie (obrazek) i jakiej będzie wielkości. W tym miejscu pojawi się kwestia przeskalowania zdjęć - oczywiście "w dół". Ale komponując strony naszej pracy najpierw wstawiamy zdjęcia a dopiero na samym końcu martwimy się rozdzielczością, modelem barw, itd. Rzecz jasna nie niszczymy oryginałów zdjęć. Jaki charakter będzie miała ta praca - czy będzie do druku czy tylko pojawi się w postaci PDF lub strony internetowej - to właśnie określamy przy konwersji pracy do PDFa w Corelu - mamy tam parę opcji do wyboru i trochę detali które możemy zmienić. Program zmieni za nas rozdzielczość zdjęć, zamieni teksty na krzywe i ustawi to na tyle trwale, że nic po drodze nam się nie rozleci. Dlatego uważam to za niezły sposób zautomatyzowania pewnych czynności końcowych. A to że np. maszyna drukarska drukuje w 2400 dpi to nie znaczy, że mamy mieć takie obrazki - 300 dpi wystarczy, a czasami nawet mniej...

Artur Miernik 

Wysłany: 22 Marzec 2015, 20:55   

Może akurat w tej pracy warto rozważyć:
— łączenie bitmap zewnętrznie (a nie — osadzanie w pracy),
— obróbkę bitmap jakimś hurtowym narzędziem typu GraphicsMagick, ImageMagick.

Dla GraphicsMagicka skalowanie, konwersja kanałów np.: RGB/CMYK to mały pikuś. Rzeczy bardziej skomplikowane też, oto separacja pliku cmyk.jpeg na kanały, każdy do osobnego pliku:
Kod:
gm convert cmyk.jpg -channel cyan cyan.tiff
gm convert cmyk.jpg -channel magenta magenta.tiff
gm convert cmyk.jpg -channel yellow yellow.tiff
gm convert cmyk.jpg -channel black black.tiff

A tutaj łączenie klisz jak się komu uwidzi, czyli kompozyt:
Kod:
gm composite -compose CopyMagenta magenta.tiff cyan.tiff result.tiff
gm composite -compose CopyYellow yellow.tiff result.tiff result.tiff
gm composite -compose CopyBlack black.tiff result.tiff result.tiff

Sam przełącznik colorspace pracuje na takich wartościach jak: CineonLog, CMYK, GRAY, HSL, HWB, OHTA, RGB, Rec601Luma, Rec709Luma, Rec601YCbCr, Rec709YCbCr, Transparent, XYZ, YCbCr, YIQ, YPbPr, czy YUV.

Kanałami mieszamy przełącznikiem channel: Red, Green, Blue, Opacity, Matte, Cyan, Magenta, Yellow, Black, albo Gray.

Odpowiedz do tematu