|
Wypelnienie w rownej szerokości pasy |
| Autor |
Wiadomość |
kielbasa
Bywalec

|
Wysłany: 3 Kwiecień 2015, 13:27 Wypelnienie w rownej szerokości pasy
|
|
|
hej,
Potrzebuje zrobic na koszulce wzor w pionowe pasy, ktore beda jednakowej szerokosci, (niebieski i czerwony na zmiane). Chcialbym, zeby corel mi rozmiescil na niej np 5 lub 6 takich pasow.
Moglbym to zrobic rysujac pasy recznie i docinac obiekty, ale wypelnienie jest o tyle dla mnie dobre, ze moge pobrac wlasciwosci i przeniesc na nastepna koszulke, ale np w rozmiarze wiekszym, i wtedy wypelni rowniez automatycznie. Dodatkowy atut, to ze kolory tez bede mogl zmienic.
Jak takie pasy zrobic? Bo w wypelnieniu deseniem > dwukolorowym >paski mozna ustawic tylko szerokosci paskow i ich przesuniecie, ale nie ma opcji zeby automatycznie rozmiescil np 5 tej samej szerokosci na danym obiekcie.
dzieki
(corel x7) |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 3 Kwiecień 2015, 15:24
|
|
|
| W lodzi nie uzywa sie ogonkow w polskich literach? Alt ukradli? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Kwiecień 2015, 16:29
|
|
|
| Zrób to sobie Metamorfozą, to jedyne co będziesz musiał robić, to przesunąć krańcowe pasy na lewo i prawo - metamorfoza zawsze rozłoży te środkowe pasy równomiernie. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 3 Kwiecień 2015, 21:31
|
|
|
 |
|
|
|
 |
kielbasa
Bywalec

|
Wysłany: 4 Kwiecień 2015, 12:32
|
|
|
Chezar, dzieki, aczkolwiek tak jak pisalem
- koszulki sa roznych rozmiarow, wiec musialbym za kazdym razem docinac
- wypelnienie daje ta mozliwosc, ze pobieram wlasciwosci i nadaje na nastepna koszulke jednym kliknieciem, dodatkowo tez moge od razu kolor zmienic na calosci.
Oczywiscie mozna to robic na piechote, jak Ty opisales i jak ja robilem, ale wypelnieniem byloby szybciej i wygodniej. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Kwiecień 2015, 15:53
|
|
|
No to może tak?
To niestety też ma wadę, bo zmiana kolorów wymaga stworzenie takiego wzorca od nowa.
Ten pierwszy pomysł z wykorzystaniem narzędzia do rysowania kratki wydaje mi się najlepszy. Kolumny mają jednakowe wymiary i idealnie przylegają do siebie.
Jak się włączy przyciąganie do obiektów to łatwo przeskalować obiekt do wymiarów innego, później wystarczy znaleźć część wspólną, narysować dwie (jeśli dwa kolory) figury i wypełnić kolorami, lub przeciągnąć kolory z palety, później próbka i wypełnienie, próbka, wypełnienie i gotowe. Kratka daje się wypełnić nawet jak jest zgrupowana (tak jest jak się ją narysuje). Taka operacja trwa minutę.
wypelnienie.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 97 raz(y) 22.3 KB |
|
|
|
|
 |
kielbasa
Bywalec

|
Wysłany: 4 Kwiecień 2015, 22:40
|
|
|
Dzieki Chezare za pomoc, wszystko to sie przyda.
Serdecznie pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|