|
Wyświetlanie tylko wybranych fontów |
| Autor |
Wiadomość |
Wygrywam
Bywalec

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2015, 19:42 Wyświetlanie tylko wybranych fontów
|
|
|
Witam.
Czy istnieje możliwość, aby Corel wyświetlał jedynie fonty z wybranego katalogu z pominięciem całej listy fontów z folderu FONTS w Windows? Przeglądanie własnych krojów z dodatkową setką innych jest bardzo uciążliwe.
Dziękuję z góry za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2015, 20:46
|
|
|
| nie |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2015, 21:17
|
|
|
| a wlasnie ze jest taka mozliewosc tylko wiaze sie to z tym ze w kazdym innym programie taka sama lista bedzie dostepna |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2015, 22:35
|
|
|
Wywal Z SYSTEMU fonty, których nie używasz, ale zostaw je gdzieś na innej partycji czy innym dysku.
Wystarczy je OTWORZYĆ/PODGLĄDNĄĆ na czas otwarcia dokumentu, gdzie taki font został użyty w przeglądarce (a którego nie masz fizycznie zainstalowanego), a Corel potraktuje go tak, jakby był zamontowany.
Bardzo dawno temu, jak używałem jeszcze Bitstream Navigator (nie polecam, żeby było jasne - nawet stanowczo odradzam!) można było tworzyć własne grupy fontów i pewnie Ci o to chodzi. Niby taki fajny bajer, ale były z tym problemy. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2015, 20:58
|
|
|
Eh, skleroza nie boli, ale pamiętam, że miałem kiedyś taki menedżer fontów, który pozwalał wczytać sobie fonty z dowolnej lokalizacji, pogrupować je w katalogi i - ta opcja wyróżniała tą aplikację - zainstalować tymczasowo (do zamknięcia programu) dany font. Tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, jak się ustrojstwo nazywało
-edit-
Taką opcję ma np. AMP Font Vewer chociaż to nie to, co kiedyś miałem. |
|
|
|
 |
Wygrywam
Bywalec

|
Wysłany: 23 Kwiecień 2015, 08:44
|
|
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Większość fontów systemowych ma format .TTF, a "moje" .OTF, więc wyłączyłem w Corelu wyświetlanie .TTF, uzyskując w ten sposób odpowiednią listę. Niektóre z potrzebnych mi fontów (kilka sztuk) było co prawda w formacie .TTF, jednak skorzystałem z konwertera. Te fonty, których nie dało się poprawnie przekonwertować (np. zawierające polskie znaki) wyświetlam tylko, kiedy je potrzebuję, włączając po prostu ich wyświetlanie w ustawieniach Corela.
Korzystam z Bitstream Navigatora, choć wiem, że nie jest to zbyt fortunne, ale nie potrzebuję przeprowadzać zaawansowanych operacji na fontach. Program służy mi tylko do wskazywania mojego katalogu z fontami. |
|
|
|
 |
|
|