Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Właściwy profil kolorów?
Autor Wiadomość
sun
Początkujący

Wysłany: 7 Sierpień 2014, 23:28   Właściwy profil kolorów?

Cześć!
Właśnie zainstalowałem sobie triala Corela X7. Chciałem otworzyć stare projekty, które robiłem w Corelu 9 w CMYKu. Okazało się, że odcienie szarości nie są takie jak być powinny.
Przykład poniżej (okienko nr 4), które pokazuje wygląd "odcieni szarości" :)
https://www.dropbox.com/s...kolor_szary.png
Żeby nie było, ze monitor mi nawalił pozycja nr 1 prezentuje, że w palecie RGB występują odcienie szarego. Efekt taki uzyskałem dopiero otwierając nowy dokument i w profilu RGB wybrałem profil swojego monitora. Kiedy tworzę dokument wg ustawień nr 2 otrzymuję palety nr 3.
O co chodzi? Będę wdzięczny za pomysły/pomoc.

Dzięki,
Sun

Artur Miernik 

Wysłany: 10 Sierpień 2014, 11:16   

A to ciekawostka, może będzie trzeba opracować konwersję? Efekt masz taki, jaki dawniej widziałem po kilkukrotnym puszczeniu konwersji na CMYK przy włączonym odwzorowaniu absolutnym kolometrycznym. I widać kodakowski zafarb.

RAZ…
Trochę wygląda to tak, jakby nakładały Ci się profile*. Na przykład, jakbyś dwa razy nałożył profile odpowiedzialne za to samo urządzenie. Dlatego, podmuchaj na zimne i na wszelki wypadek sprawdź, czy dodatkowo nie przypisałeś jakiegoś dziwnego profilu do swojego monitora w systemie. Jeśli przypadkiem jest tam coś dziwnego, to dla na próbę przypisz monitorowi sRGB, uruchom Corela i zobacz, czy jest jakakolwiek zmiana.

DWA…
Kolejna sprawa ma się gorzej. Otóż Corel 9, do czternastki włącznie, domyślnie korzystał z kodakowskiego, czyli fotograficznego zarządzania barwą (powiedzmy, dla LABów)**, tymczasem drukarnie jednogłośnie wybrały algorytm proponowany przez Adobe. I nie ma się co dziwić.
Od piętnastej wersji, Corel zarzucił silnik kodaka i dopracował współpracę z odpowiednim rozwiązaniem Microsoftu, oraz z LCMS i Adobe CMM.
Nie ukrywam, że jestem zdziwiony, widząc znajomy kodakowski zafarb na pliku otworzonym w… nowej edycji Corela. W końcu stare pliki corelowskie nie miały dołączanych profili! Dlatego, mam prośbę — jeśli to nie kłopot, udostępnij tutaj kłopotliwy plik z dziewiątki. Kto będzie miał czas sprawdzi i pewnie coś uradzimy.

** — Wady kodakowskiego CMS, były też jego zaletami: kto wiedział, ten zdjęcia potraw i zbliżeń twarzy (chodziło o skórę) przepuszczał z RGB na CMYK przez PhotoPainta i miał lepsze efekty niż w Photoshopie. Ten ostatni neutralizował półcienie, przez co fotografia porcji makaronu na talerzu szarzała właśnie w półcienach. A PhotoPaint, dzięki kodakowi, dawał im przyjemny dla klienta herbaciany zafarb — ten sam, który niestety widać na Twoich paletach.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Sierpień 2014, 12:15   

uff,ale profesionalnie,no szacun :poklon ja to moze na chlopski rozum przeloże ,chodzi o to że do x7 trza wgrać profil adobe,poprostu skopiuj i wklej(ten staarą palete z x6 czy tam niższej)

Artur Miernik 

Wysłany: 10 Sierpień 2014, 22:10   

Żeby nie męczyć się na piechotę, spróbuj tego:

A jeśli jesteś ciekaw czemu, to czytaj dalej.

Wszystkie uwagi dotyczące X5 stosują się także do X7, z kolei uwagi dotyczące X4 pasują do CorelDraw 9. Zacytuję Gienadija Pietrowa (wytłuszczenia są moje):
  • CorelDRAW Graphics Suite X5 color management is document-centric, where color settings are kept for the individual documents; CorelDRAW Graphics Suite X4 uses global application-wide color settings.
  • CorelDRAW Graphics Suite X5 doesn't use the Kodak® CMS color engine, which was the default color engine in CorelDRAW Graphics Suite X4. This change was made so that CorelDRAW Graphics Suite X5 applications would be native x64, and because color conversions performed by Kodak CMS are often inconsistent with the results achieved by other color engines, such as ICM, ColorSync, Adobe CMM.
  • CorelDRAW Graphics Suite X5 uses industry standard sRGB and CMYK color profiles; CorelDRAW Graphics Suite X4 uses Kodak's sRGB and US SWOP CMYK color profiles, which are close to — but still slightly different from — the industry-standard profiles.
  • CorelDRAW Graphics Suite X5 uses grayscale color profiles for native grayscale color; CorelDRAW Graphics Suite X4 uses RGB colors with equal R=G=B channels to represent grayscale colors, effectively version X4 uses gamma 2.2 of our internal RGB color profile.
  • CorelDRAW Graphics Suite X5 uses LAB spot palette values to display and convert spot colors; by default, CorelDRAW Graphics Suite X4 uses RGB palette values for spot colors display and displayed CMYK values in color-related dialog boxes.
  • The default rendering intent in CorelDRAW Graphics Suite X5 is Relative Colorimetric; the default rendering intent in CorelDRAW Graphics Suite X4 is Automatic, which uses the Saturation rendering intent for vector graphics and the Perceptual rendering intent for bitmapped images.
  • By default, CorelDRAW Graphics Suite X5 embeds color profiles into native documents;
    CorelDRAW Graphics Suite X4 can only embed internal RGB color profile into CDR files, and it does not do so by default.

• CorelDRAW Graphics Suite X5 automatically picks up monitor and printer color profiles defined in the color-management panels of the operating system; CorelDRAW Graphics Suite X4 requires a manual setup of monitor and printer color profiles through the Color Management dialog box. By default, CorelDRAW Graphics Suite X4 does not have display or printer color corrections — all color conversions use an internal RGB or internal eparation printer CMYK color profile.
  • CorelDRAW Graphics Suite X5 does not use CMYK proofing by default; CorelDRAW Graphics Suite X4 is configured to proof in CMYK right out of the box. This means that you would see all colors, even RGB, as very dull. CorelDRAW Graphics Suite X5 won't convert bright RGB colors into CMYK for display, so RGB colors maintain their vibrancy.
  • In CorelDRAW Graphics Suite X5, the Simulate Overprints option isn't on by default as it is in CorelDRAW Graphics Suite X4. The Simulate Overprints feature is a CMYK proofing in disguise, as you can guess just from the word “overprint.” Because Simulate Overprints is on by default in version X4, all bright RGB colors go through US SWOP CMYK color conversions even when color proofing is off.
  • The CorelDRAW Graphics Suite X5 default color palette is determined by the document's primary color mode; CorelDRAW Graphics Suite X4 uses the CMYK palette by default.

Skoro już wiemy czemu?, to teraz — jak to zrobić na piechotę? Zatem dalej:

In version X5, we cannot use Kodak color profiles because we removed the Kodak CMS module. To make the color appearance in versions X5 and X4 match, you need to load the Kodak color profiles and change the default color settings by following these steps:
  1. Click Tools > Color Management > Default settings, and choose Load color profiles from the CMYK color profile list box to bring up the Open dialog box.
  2. Navigate to the folder where CorelDRAW Graphics Suite X4 (or earlier version) is installed: By default it is C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X4 or C:\Program Files (x86)\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X4 on a 64-bit operating system.
  3. Navigate to the Color folder, choose gen_prn.cc profile, and click Open. You will see Kodak SWOP Proofer CMYK - Coated Stock color profile added to the list of available CMYK profiles in CorelDRAW Graphics Suite X5.
  4. In the Default Color Management Settings dialog box, do the following:
    • From the Grayscale color profile list box, choose Gray Gamma 2.2. This color profile emulates how version X4 treats grayscale colors - through internal Kodak’s sRGB profiles with gamma 2.2.
    • From the Rendering intent list box, change the default Relative colorimetric rendering intent. Choose Saturation for CorelDRAW or Perceptual for Corel PHOTO-PAINT.
    • Choose RGB values from the Spot color definition list box if you would like to emulate how version X4 renders Pantone spot colors visually. If you worked with custom spot colors in version X4 or generally your workflow demands that CMYK numbers are preserved when converting between process and spot colors, choose CMYK values as the spot color definition. Save the preset with the name Simulate X4 color management.
  5. CorelDRAW Graphics Suite X4 has CMYK soft proofing turned on by default. If this is what you still want in version X5, click Tools > Color Proof Settings. In the docker, choose the Kodak SWOP Proofer CMYK color profile from the Simulate environment list box, and enable the Proof colors check box.
  6. Service Pack 1 added the color management preset Simulate CorelDRAW Graphics Suite X4. You can select it from the Presets list box in the Default Color Management Settings dialog box (Tools > Color Management > Default Settings).

I tak się sprawa ma cała.

sun
Początkujący

Wysłany: 11 Sierpień 2014, 00:43   

Wielkie DZIĘKUJĘ za pomoc! Jestem pod wrażeniem tak dużej wiedzy. Zazdroszczę.
Problem było, tak jak napisał Artur, nakładanie się dwóch profili.
Pewnie coś się ostro pokiełbasiło, bo był profil producenta monitora + profil Windowsa (ustawiony jako default) + korekta kolorów z NVIDIA (ale on akurat nic nic rozwalał). Wywaliłem profil producenta monitora i zostawiłem tylko ten Windowsowy sRGB skalibrowany przeze mnie i jest pięknie :)

Bardzo dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam

Artur Miernik 

Wysłany: 11 Sierpień 2014, 08:27   

Nie zamaco.

TomTom 
Początkujący
TomTom

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 30 Listopad 2014, 21:16   

Ja w podobnej kwestii.
W momencie przechodzenia z X4 na X5 przy pierwszym uruchomieniu pojawia się ekran wyboru trybu wyświetlania kolorów...
Pierwszym razem źle wybrałem. No i miałem podobne efekty. Kartka i całe tło było takie z lekka żółtawe i za jasną cholerę nie mogłem tego przestawić...
Nie pomagała zmiana profilu kolorów, odwzorowania kolorów, dopiero gdy zaznaczyłem "moduł obsługi kolorów - brak" - strona przestała być żółtawa. Niestety palety barw wyświetlały się bardzo nienaturalnie, więc próbowałem odinstalować program i zainstalować jeszcze raz. I dupa... Ten ekran wyboru się nie pojawił... I znowu wszystko było żółtawe...
Domyślam się, że coś się zapisało w rejestrze. W desperacji sformatowałem dysk i zainstalowałem wszystko od nowa.
Czy wie ktoś gdzie to siedzi w rejestrze, bo przez pomyłkę znowu coś kliknąłem i kartka się zrobiła żółta.
Najciekawsze, że jak zainstalowałem X7 to program przejął te ustawienia z X5 - wszystko jest żółte...
Pracuję z Corelem od "trójki" (nie 13!) i zaczynam się mocno zastanawiać nad przejściem na ilustratora. To co się dzieje od X5 woła o pomstę do nieba!

Cysorz 

Wysłany: 30 Listopad 2014, 21:40   

Nie wiem jak to wygląda w 7-ce, bo jej nie mam, ale powinieneś mieć gdzieś taką ikonkę:

Zobacz jak wygląda obszar roboczy przed i po. Jeszcze do głowy mi przychodzi opcja "Pokaż nadrukowanie", ale strzelam, bo tak jak pisałem, nie mam 7-ki...

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Listopad 2014, 23:03   

TomTom, ja kiedyś miałem dokładnie ten sam problem, tylko że z X3. Biały nie był biały, tylko kremowo-żółty. Okazało się, że wszystkiemu były winne firmowe sterowniki od monitora. W domu mam Szajsunga z niskiej półki i kiedyś jak zainstalowałem X3 to w przypływie głupoty postanowiłem zaktualizować WSZYSTKIE sterowniki mające cokolwiek wspólnego z wyświetlaniem. Okazało się, że po instalacji tegoż firmowego sterownika nie tylko Corel, ale i Ilustrator oraz cały Windows zaczął wyglądać dziwnie. Odinstalowanie nic nie pomogło, musiałem trzasnąć format. Od tego momentu nawet Windows Update podpowiada mi, że ma dla mojego monitora nowe stery, ale ja je konsekwentnie ignoruję. Póki jadę na sterach Monitor Plug&Play wszystko jest OK, a przeszedłem przez wersje od X3 do X7 włącznie.

TomTom 
Początkujący
TomTom

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 4 Grudzień 2014, 08:39   

@Shame
Znaczy, że miałeś dokładnie inny problem :)
Ja mam problem z ustawieniami kolorów konkretnie w Corelu. Monitor nie ma nic do tego. Chodzi nie tylko o to, że widzę na żółto... ;)
Nawet jak coś wyeksportuję w postaci mapy bitowej - to ten obrazek otwarty w innym programie, czy na innym komputerze - dalej jest żółtawy...
Powyżej kolega Artur napisał, że to zaczęło się od X5 - więc tym bardziej w X3 - nie mogłeś mieć "takiego" problemu...

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 4 Grudzień 2014, 21:50   

No czyli źle zrozumiałem. Sorry.

Dzejms 
Początkujący

Wysłany: 25 Maj 2015, 23:37   

Pomaga zrezygnowanie z zarządzania kolorami we właściwościach monitora w systemie Windows.
Ja musiałem fizycznie usunąć plik SM245B.icm z systemu.
Bzdurna rzecz, która występuje chyba tylko w Syncmasterach.

Odpowiedz do tematu