Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wykasować obiekty "pod spodem"
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 25 Lipiec 2015, 08:17   Jak wykasować obiekty "pod spodem"

Dostałem etykietkę od klienta, gdzie wymieniono grafika, który chciał podwyżkę, na Panią która naganiała klientów w banku.
Etykietka w PDF, tylko coś bardzo duży plik. Wczytuję do Corela. Mam 28288 obiektów. Teksty zamienione na krzywe, każda literka jako oddzielny obiekt. Policzyłem wszystkie powinno być 416 obiektów. Okazuje się, ze etykietka jest 68 razy zdublowana (nałożona jedna na drugą). Teraz każdą literkę powinienem 67 razy skasować, aby zostawić jedną która jest potrzebna. Myślałem, że w menadżerze obiektów bedą na liście obok siebie, ale nie do końca.
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak wykasować zbędne obiekty?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Lipiec 2015, 11:01   

Nie kasuj 67*416 obiektów, a przenieś do nowego rysunku 416.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 25 Lipiec 2015, 12:00   

Mniej więcej tak zrobiłem 1 etykietę. Ustawiłem przesunięcie na dużą wartość i zaznaczałem po 1 obiekcie i w bok. Tylko, że napisy są w kilkudzięsięciu język w tym krzaczki jakieś arabskie, więc wymaga to mocnego skupienia by coś nie opuścić. Zajęło mi to ok. godziny.
A takich etykiet mam jeszcze 28 do "obróbki", więc z nadzieją zgłosiłem problem, czy jest jakiś automat.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 25 Lipiec 2015, 12:44   

marak napisał/a:
czy jest jakiś automat

Raczej nie , może Menadżer Obiektów byłby pomocny ? chociaż tam również trzeba się skupić .

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Lipiec 2015, 13:01   

Zależy, jak były duplikowane.

Jak duplikowana jest grupa, to nowa grupa jest powyżej kopiowanej. Wtedy, nawet po rozgrupowaniu, jest to do ogarnięcia - wystarczy znaleźć w menedżerze obiektów ostatni z grupy. Wszystko co poniżej jest do usunięcia. Jeżeli jednak duplikuje się zaznaczone, a nie grupowane, to każdy duplikat jest tuż obok oryginału. Wtedy - amenus.

Cysorz 

Wysłany: 25 Lipiec 2015, 13:11   

Ciężko znaleźć rozwiązanie jak nie można zobaczyć przykładu.
Jeżeli duplikowany był cały "rysunek" naraz to przydatne mogłoby się okazać przesunięcia najwyżej leżącego obiektu (Menadżer Obiektów), kliknięcie tabulatora (przełączy na następny, można też użyć Shift+Tab, żeby odwrócić kolejność) i powtórzenie (Ctrl+R) do skutku.
Co do "automatu", to na powyższym przykładzie być może można by było napisać makro, które by to samo robiło do pewnej określonej wartości (liczby), skoro już ją znasz. W przypadku który opisał tegraf makro mogłoby teoretycznie też to wykonać. No ale to tylko takie moje "gdybanie" - ja niestety tego nie potrafię...

chezare 

Wysłany: 25 Lipiec 2015, 18:41   

Rozwiązać ten kłopot można na wiele sposobów, jednym z nich może być taki, że blokujemy to co jest pod tekstem, zaznaczamy napisy i spawamy.

Górny napis, to ponad 2,5 tys. znaków, ten na dole powstał przez spawanie.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 25 Lipiec 2015, 21:16   

Do Chezare.
Twój sposób sprawdza sie znakomicie. Załatwiłem etykietę w 2 minuty zwykłym spawaniem.
Corel poradził sobie znakomicie. Punktów na krzywej nie przybyło. Wszystko jest OK.
Daję Ci punkt bo zyskałem sporo czasu.
Dzięki.

chezare 

Wysłany: 27 Lipiec 2015, 10:26   

Ważne jest to że się komuś udało pomóc, punkty nie mają dla mnie żadnego znaczenia, ale dzięki. :-)

Odpowiedz do tematu