|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kod paskowy - jak wykonać? |
| Autor |
Wiadomość |
Bartool
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 10:07 Kod paskowy - jak wykonać?
|
|
|
Dzień Dobry
Potrzebuję porady fachowców, którzy znają się na kodach paskowych i
umieją je przenieść do Corela mianowicie, mam zrobić konkretny typ kodu.
który będzie pasował, ponieważ zrobiłem niedawno parę etykiet i
kody są ,,niewyraźne" czyli wymagają konkretnego rodzaju, brak
mi wiedzy, jak to wykonać... W załączniku podaję wzór linii,jakie
mają być zastosowane, dodatkowe moje pytanie, czy wymiar całego
kodu paskowego ma znaczenie, czy jest to generalnie obojętne?
Pozdrawiam
Zdjęcie0322.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 214 raz(y) 874.42 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 10:09
|
|
|
| a Ty w corelu nie masz generatora kodu ?? |
|
|
|
 |
Bartool
Praktyk

|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 10:20
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | a Ty w corelu nie masz generatora kodu ?? |
Jest
tylko kwestia, który standard trzeba zastosować (np. Code 25 ITF) może brakuje
mi tego konkretnego typu linii? mam corela w wersji X3 |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 11:19
|
|
|
| Cytat: | | tylko kwestia, który standard trzeba zastosować |
Tego musisz się dowiedzieć od zleceniodawcy. To, co pokazałeś w załączniku, to kod EAN-13, co łatwo stwierdzić, przyjrzawszy się standardowym formatom kodów paskowych w generatorze kodów.
Jeśli chcesz mieć pełną władzę nad kodem, nie rób broń Boże tak: Edit/Insert Barcode, bo uzyskasz obrazek, w który nie będziesz mógł ingerować (poza jego skalowaniem). Zrób tak:
Znajdź w folderze Corela programik BarCode.exe. Uruchom go, wygeneruj potrzebny kod, przechodząc przez całą procedurę, Na końcu pojawi się pytanie, czy chcesz skopiować ten kod do schowka. Odpowiedz twierdząco. A w Corelu nie rób ctrl+V, tylko Edit/Paste Special/Picture (Metafile), czyli wklej specjalnie jako obrazek (Metafile).
Po tej akcji możesz cały kod edytować, po uprzednim rozgrupowaniu. Przede wszystkim zobaczysz, że czerń uzyta w tym kodzie jest RGB, zamień ją więc natychmiast na CMYK (nie musi to być czerń - wybierz dowolny kolor cmykowy). Możesz też dowolnie przyciąć paski kodu, zmienić krój czcionki itp.
Wypróbu to. |
|
|
|
 |
Bartool
Praktyk

|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 12:08
|
|
|
| I o taką odpowiedź mi chodziło. Czyli to trzeba obejść i tak wkleić (nie wpadłbym na to) i udało się! Wyszło dokładnie tak, jak na naklejce i można rozdzielić do osobnej edycji... Miłego dnia Ci życzę i bardzo Dziękuję za okazaną mi pomoc :> |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 16:47
|
|
|
W uzupełnieniu wypowiedzi Trurla.
Nie trzeba wychodzić z Corela. Tworzysz kod w postaci obrazka i...
a) możesz go tak zostawić - drukuje się dobrze.
b) ja tak jak Trurl wolę mieć wersję edytowalną więc go zaznaczam, następnie ctrl-c i dalej tak jak pisze Trurl "wklej specjalne". Po czym wersję obrazkową kasuję.
Kody EAN-13 mają znormalizowane wielkości, ale jak zauważyłem nikt się tym nie przejmuje.
Edit: Przepraszam, ale po sprawdzeniu muszę uzupełnić (wyprostować) swą wypowiedź.
Jeśli wstawimy kod w postaci obrazka (obiektu) czyli po uzyciu polecenia Edycja/wstaw kod...
to:
1) przy próbie wydruku wyciągów barwnych bezpośrednio z Corela otrzymamy kod we wszystkich 4 składowych kolorach, czyli źle.
2) Jeśli natomiast wykonamy z tego kodu PDFa poprzez polecenie Plik/Publikuj do PDF to kod jest tylko w czarnym wyciągu.
A czemu się tak dzieje to proszę Speców o interpretację. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 19:10
|
|
|
To prawda. marak ulepszył moją propozycję - generujesz w Corelu kod (edit/Insert BadCode), wycinasz go do schowka i wklejasz specjalnie jako Picture/Metafile. O tym nie wiedziałem.
marak
ad 1) mówiłem, że kody paskowe generowane są jako RGB.
ad 2) W opcjach pedeefowych masz zaznaczoną konwersję do CMYK. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 20:04
|
|
|
| marak napisał/a: |
Kody EAN-13 mają znormalizowane wielkości, ale jak zauważyłem nikt się tym nie przejmuje.
| Byś się zdziwił jakie restrykcje panują w przypadku kodów kreskowych. Projektanci może to olewają, ale w czasie produkcji kody są weryfikowane za pomocą weryfikatorów i potencjalny klient takowej drukarni jest w stanie nie odebrać partii opakowania jeżeli weryfikator nie pokaże odpowiedniego raportu.
Oprócz tego jest instytut sprawdzający poprawność kodów (nie pamiętam jak się nazywa), który w przypadku stwierdzenie nieprawidłowości zwraca producentowi uwagę i ten zobowiązany jest do poprawy kodu, a co za tym idzie - koszty.
Uwaga również co do skalowania - nigdy w poziomie i pionie, jak już to po przekątnej. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 20:34
|
|
|
znaczy to nie do konca tak jest kod paskowy to komunikacja pomiedzy magazynem a towarem lewa strona to producent prawa strona to towar,i to wszystko naprawde nie przejmujcie sie tym ze kod kreskowy na danym towarze jest taki a na drugim taki ,to nie ma znaczenia,wazne jest komunikacje skanera a np programem multimagazyn,dopiero tam okreslsz co dany kod ma reprezentować |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 21:13
|
|
|
Spin ma sporo racji. Po pierwsze jest instytucja która takie numery przydziela, oczywiście nie za darmo, po to żeby sąsiad nie wykombinował takiego samego. Dotyczy to oznaczenia towarów np. w sklepie, na prywatny użytek możesz sobie wymyślać kody jakie ci się podoba.
Jest też instytucja która zajmuje się konstruowaniem kodów, to naprawdę kiedyś była skomplikowana sprawa. Ja kiedyś przeczytałem tekst o tym jak się do tego należy zabrać i przez jakiś czas bałem się wygenerować jakikolwiek kod kreskowy.
Wydrukowałeś sobie kod na domowej drukarce, czyta się, wstawiłeś w grafikę która trafiła do drukarni i się czytać nie chce, bo np. inny papier.
Jak takich drogich opakowań jest parę tysięcy, to może być piękna katastrofa.
Na pocieszenie powiem, że od czasów kiedy powstawała firma martwiąca się o to jak kod skonstruować żeby się czytał, minęło sporo czasu i zmieniły się czytniki i drukarki.
Ja dawno temu miałem taki sam problem. Wygenerować kod w Corelu łatwa sprawa, ale jak sprawdzić jego wartość? Brało się kartkę papieru z kodem i szło do pierwszego z brzegu sklepu żeby sprawdzić efekty. Później zaopatrzyliśmy się w czytnik, do tej pory gdzieś się kurzy w szufladzie, i już do sklepu nie chodziliśmy, tzn. chodziliśmy, ale po piwo, a nie żeby denerwować panią Jadzię. W tamtym czasie zajmowaliśmy się personalizacją różnych druków, np. rachunków bankowych i drukowaliśmy naprawdę sporo takich kodów. Myślę że jak by to zsumował, to by wyszły miliony. Nigdy nie zdarzyło się, żeby się coś nie chciało czytać.
Jeśli to ma być drukowane na etykietkach, to ja bym zastosował błyszczące i nie zwracał uwagi na to czy kod jest w RGB czy CMYK. Trzeba pamiętać, że taki kod powinien mieć pole ochronne, Corel nie bez powodu pod kodem rysuje biały prostokąt.
Przy okazji drukowania kodów zetknąłem się z drukiem seryjnym i przekonałem, że Corel się do tego nie nadaje. Jak drukuje się jeden kod, to nie ma sprawy, ale jak wspomnianych rachunków jest kilkaset tysięcy i na każdym jest inny kod, to dupencja. Nawet przy nadrukowywaniu numerów Corel poległ, bo nie nadążał za drukarką, może te nowe już nadanżają? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Sierpień 2015, 21:32
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | znaczy to nie do konca tak jest kod paskowy to komunikacja pomiedzy magazynem a towarem lewa strona to producent prawa strona to towar,i to wszystko naprawde nie przejmujcie sie tym ze kod kreskowy na danym towarze jest taki a na drugim taki ,to nie ma znaczenia,wazne jest komunikacje skanera a np programem multimagazyn,dopiero tam okreslsz co dany kod ma reprezentować |
Jest to prawda, ale tylko po części. Bo masz bidonik na myśli kodowanie wewnętrzne, w danej firmie, np w obrębie magazynu czy po postu dużej firmy i taki e kody mogą wyglądać obojętnie jak i oznaczać obojętnie co, póki skaner ma soft, który to odczyta i jest baza danych, w której można skan porównać.
ALE...
Kody EAN i inne znormalizowane, jak UPS, są kodami międzynarodowymi. Pula numerów w takich kodach jest skończona, dlatego po świecie podzielili się nimi jak numerami telefonów. I tak dla najbardziej popularnego u nas EAN-13 pierwsze cyfry oznaczają kraj (Polska ma bodajże 059). To jak kierunkowy - wskazuje miejsce, skąd towar pochodzi. Jak jest się producentem czegoś, to idzie się do Głównego Urzędu Statystycznego i wykupuje pulę kodów (początek ten sam, tylko końcowe numery będą np. od 0 do 99). Skrypty odczytu tych kodów są zunifikowane i wgrane we wszystkie skanery domyślnie.
Można by się zastanowić po co? A odpowiedź brzmi - żeby ułatwić i przyspieszyć handel. Ta "sprzedaż" puli kodów przez GUS (i inne odpowiadające za to jednostki w innych krajach) ma w teorii zagwarantować, że jak do hiper marketu trafiają setki tysięcy towarów, to nie trafią dwa z tym samym kodem, bo będzie kaszana przy kasie i na magazynie.
Czy to oznacza, że nie możesz nadać sobie z głowy numeru (kodu) wewnątrz swojej firmy? Np. żeby skatalogować sobie, dajmy na to, regały albo coś? Jasne, że możesz, tylko (teoretycznie) musisz się upewnić, że Twoje wymyślone kody i kodowanie nie będzie pokrywało się z żadnym EAN'em czy UPS'em pod względem struktury. Bo jak Twoje kody magazynowe będą opierać się o EAN, oznaczysz tak paczki lub kartony, żeby łatwiej nimi operować na magazynie, ale potem pójdą w świat, to nie będzie wiadomo, który EAN jest towaru, a który z Twojego magazynu
Tyle teoretycznych dywagacji. Zresztą, kody 1D (czyli te kreskowe) i tak wychodzą z użycia, bo zwyczajnie się kończą (jak wspomniałem, jest ograniczona liczba kombinacji kodu) oraz dlatego, że kody 2D (np. QR kody) potrafią zapisać nie tylko numer, ale każdą dowolną informację. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|