|
Zakreskowanie obiektu |
| Autor |
Wiadomość |
Anszo
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 11, X7
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 13:05 Zakreskowanie obiektu
|
|
|
Witam
Jestem nowy i potrzebuje pomocy. Chodzi mi o zakreskowanie obiektu. Przykład: Rysuję kółko i chcę żeby było ono zakreskowane ukośnymi kreskami w kolorze. Próbowałem wypełnienia deseniem, ale obrazek nie jest przeźroczysty. Próbowałem też wypełnienia postscriptowego, ale nie da się zmienić koloru kresek (są czarne).
Chodzi mi o to, że mam mapę na której muszę zaznaczyć pewne obszary (i muszą być zakreskowane) i w różnych kolorach. Po zakreskowaniu musi być widać co jest pod obiektem (mapę).
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o sugestie.
Dzięki
PS. Posiadam Corel 11 i x7 (ale raczej pracuje na 11) |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 7 Sierpień 2015, 14:05
|
|
|
Metamorfoza + część wspólna.
Po zrobieniu metamorfozy Rozdziel wszystkie grupy ,Przekształcać kontur w obiekt .Następnie Grupuj i wybierz Część wspólna.
Metamorfoza + część wspólna.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 136 raz(y) 28.23 KB |
|
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

Pomógł: 13 razy Wiek: 69 Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 151 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 8 Sierpień 2015, 09:09 zakreskowanie obiektu
|
|
|
Mam dwie propozycje:
1.umieść obiekt, który ma być zakreskowany na nowej warstwie. Wybierz Hatch Fill Dialog. Wybierz rodzaj kreskowania i kolor (Front) klikając na trójkąt wyboru. W okienku Back wybierz zaiksowany - czyli przezroczysty i zatwierdź. Masz tylko kolor kresek.
2.zrób to samo co w pkt. 1 ale wybierz kolor tła (Back) i zatwierdź. W zakładce Format wybierz Transparency i ustal stopie przezroczystości suwakiem. |
|
|
|
 |
Anszo
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 11, X7
|
Wysłany: 10 Sierpień 2015, 12:50
|
|
|
| Dzięki za odpowiedzi. Po wskazówkach wreszcie się udało. Dzięki i pozdrawiam. Swoją drogą mogliby dorzucić taką opcję bez motania i problemów do Corela. |
|
|
|
 |
|
|