|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Siatka techniczna |
| Autor |
Wiadomość |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 29 Lipiec 2015, 21:33 Siatka techniczna
|
|
|
Witam potrzebuje siatki technicznej w dowolnym rozmiarze, tak by móc edytować ją. czyli wektorową. Próbowałem sam robić odręcznie taką siatkę, ale przy druku offsetowym, linie mi
wychodziły albo zbyt grube albo przeciwnie, mało widoczne. Próbowałem przerabiać jakieś znalezione w internecie bit mapy do postaci wektorowej ale to też nie dawało pożądanego
efektu. Z góry dziękuje. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Lipiec 2015, 21:51
|
|
|
Hmmm...
Przecież zrobienie tego w Draw to kwestia nawet nie minut, ale sekund! Nawet jeżeli nie chcesz tego robić "ręcznie" to jest takie narzędzie jak Papier kratkowany", gdzie możesz dowolnie ustawić parametry...
Co do "grubości" siatki to możesz ją zrobić z konturu (np. skalowalnego) albo po szybkiej zamianie (ctrl + shift + Q) mieć obiekt 2-wymiarowy.
Jak źle zrozumiałem, to daj jaśniejszy opis, z parametrami jakich oczekujesz. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Lipiec 2015, 07:06
|
|
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem? Chodzi Ci o coś co potocznie nazywa się papierem milimetrowym? Jeśli tak, to trzeba zeskanować taki papier i ustalić grubość linii. Tego się w kilka sekund nie zrobi, bo mamy do czynienia przynajmniej z dwiema grubościami linii.
Ten wynalazek
http://www.wykop.pl/ramka...-milimetrowego/
robi taką siatkę z linii o grubości 0,593 i 0,254 mm. Linie o tych grubościach z całą pewnością wydrukują się na offsecie, czy nie będą za grube? Nie mam pojęcia.
Takich stron jest znacznie więcej, są też różne programiki które generują takie papiery.
Jak już zamierzałeś wyrzucić kasę w błoto drukując na offsecie coś czego druk mógł, i się nie udał, to trzeba było wydrukować całe stado linii o różnych grubościach, albo taniej, zrobić w tejże drukarni próbny wydruk.
Nie będę pisał jak skonstruować taki obrazek, bo rozumiem że problem dotyczy tylko grubości linii?
pm.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 143 raz(y) 32.02 KB |
|
|
|
|
 |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 14:48
|
|
|
Witam, Mam nadal problem z papierem milimetrowym, a mianowicie stworzyłem papier manualnie, na ekranie wszystko wygląda ok linie widać, jednolita grubość itp. ale po wydruku
na kartce już nie ma jednolitości, co jakiś czas są "prześwity", nie wiem jak pozbyć się prześwitów, przesyłam skan papieru. A muszę go zrobić dobrze by móc drukować następnie na offsecie
SKMBT_C36015081916070.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 850.7 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 19:33
|
|
|
A na czym Ty to drukujesz? Bo może zwyczajnie Twoja drukarka nie daje rady? Spróbuj nieco zwiększyć grubość linii. Zamiast hairline (włosowy) wybierz jakąś wartość, na przykład taką, jaką podał Chezare powyżej.
A co do Twojego wydruku to nie wiem, czy przesłany przez Ciebie skan jest tak kiepski, czy faktycznie masz coś z drukarką? Bo rozkład tych rozmytych (niedodrukowanych?) pasów jest bardzo regularny. Jakby coś było na wałku w drukarce.
Tak czy inaczej, na offsecie wszystko wychodzi o niebo lepiej. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia z drukiem. Zresztą, jeśli zamierzasz zrobić kwintyliony kopii tego papieru milimetrowego, to zażycz sobie proofa i gitara. |
|
|
|
 |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 20:38
|
|
|
| Zastosowałem rozmiary podane przez Chezare i są na tym skanie te rozmiray, zastanawia mnie jedno. Przy zmniejszeniu % czarnego koloru na liniach, prześwity pojawiają się w innym miejscu... Cóż, z drukarką niewykluczone że może być problem, ale próbowałem na nowej maszynie i na kartce 80g (zwykła kartka) wychodziło przyzwoicie, linie były widoczne wszędzie, lecz gdy ten sam druk chciałem wydrukować na kalce technicznej problem ponownie się pojawiał, gdzie nie było prześwitów, tam się pojawiały a ponadto miejscami linie były aż nadto wyraźne ... |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 21:07
|
|
|
| Gaspar23 napisał/a: | | gdy ten sam druk chciałem wydrukować na kalce technicznej problem ponownie się pojawiał |
To może być problem. To podłoże, które nie bardzo wchłania, w przeciwieństwie do zwykłego papieru. Ja na półprofesjonalnej i profesjonalnej maszynie cyfrowej drukowałem przeróżne rzeczy i gdy w grę wchodził papier, to było git. Ale jak próbowałem drukować na niechłonnym materiale (głównie chodziło o folię, ale kalka ma to samo) to zaraz zaczynały się cyrki, bo toner nie przywierał, bo przygrzanie było nie takie jak trzeba itd. Skoro na papierze wychodzi ci dobrze, to w offsecie też będzie OK. W końcu tam są farby, które tworzą warstwę nadruku niezależnie od podłoża. Jak chłonne (gazeta) to farba jest wpijana, jak niechłonne, to farba tworzy lekko wypukły zadruk. Ale zawsze będzie ładnie i jednolicie kryła. O to niech cię głowa nie boli. Tym się już drukarnia będzie martwić. |
|
|
|
 |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 21:49
|
|
|
| Ah... to wiele wyjaśnia, z tym że ja, robie wydruk na kalce by potem mógł drukarz przenieść to na blachę a następnie na maszynę offsetową... |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 22:08
|
|
|
| Cytat: | | że ja, robie wydruk na kalce by potem mógł drukarz przenieść to na blachę a następnie na maszynę offsetową |
I tu jest właśnie problem - drukujesz na kalce, a potem drukarz z tej kalki robi blachy. To jest archaiczna metoda, nie wiem czy jeszcze gdziekolwiek stosowana. Tak robiło się 15-20 lat temu, kiedy drukowało się na kalce (np. złamaną książkę) w lustrzanym odbiciu. Ale i wtedy precyzyjne przygotowanie do offsetu polegało na naświetlaniu plików postscriptowych na filmach - były naświetlarnie, które się tym zajmowały, a drukarzowi dawało się komplet filmów, z których on robił blachy. Teraz każda drukarnia ma przygotowalnię offsetową, która m.in. zajmuje się robieniem blach z plików pdf. Niczego nie drukuje się na kalkach, tylko daje się do drukarni plik pdf.
Aha, ten wydruk na kalce robiło się na dobrej drukarce laserowej z postscriptowym drajwerem. Kalka też była specjalna, podobna do technicznej, ale nie techniczna, tylko drukarska. Kosztowała sporo, ale robienie filmów było droższe, więc w przypadku popularnych publikacji opłacało się naświetlać blachy z kalki.
|
| Ostatnio zmieniony przez Trurl 19 Sierpień 2015, 22:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 22:18
|
|
|
No nie do końca tak jest nawet teraz...
Ja sam mam drukarza, któremu czasami wystarcza wydruk na kalce!
Tak, ma jednego starego Romayora i jednego jeszcze starszego Ryobi, firmę w garażu i tyle. Zdziwiłbyś się ile facet ma roboty, zresztą nawet ode mnie ma zlecenia od czasu do czasu .
Jeżeli będziesz chciał, to Ci wyjaśnię dlaczego... |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19 Sierpień 2015, 22:24
|
|
|
Nie wiedziałem, że ludzie pracują jeszcze na Romayorach czy Dominantach. Naświetlarni też już przecież nie ma. |
|
|
|
 |
Gaspar23
Początkujący

|
Wysłany: 20 Sierpień 2015, 07:24
|
|
|
Drukarnia, w której ja pracuje nie jest rozwinięta technologicznie, pracujemy na Romayorach
i przygotowując dla drukarza druk, robię odbicie lustrzane na kalce, fakt jest to metoda stara ale innej się wykorzystuje. I tak jak przedmówca powiedział, zdziwił byś się ile jeszcze jest pracy na takie maszyny jak Romayor. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 20 Sierpień 2015, 09:00
|
|
|
Ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz - choćby ta siatka.
Twój problem nie dotyczy ani Corela, ani siatki - tylko dość archaicznego sposobu przygotowania materiałów do druku. Nie da się na kalce uzyskać idealnej powtarzalności takich regularnych linii. Dochodzi chyba jeszcze raster - z tego co widzę, to linie kropkowane? Szkoda czasu na dalsze próby.
Nawet jednak na Romayora można zlecić naświetlenie płyt w naświetlarni CTP - wtedy Twój problem zniknie. Spróbuj znaleźć gdzieś w okolicy usługową naświetlarnię. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|