logo w photoshopie? |
Autor |
Wiadomość |
agucha1712
Praktyk
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Maj 2014 Posty: 89 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 12:05 logo w photoshopie?
|
|
|
zrobilam logo w corel draw, zaprezentowalam je także na kilku photoshopowych mock upach, i spodobało sie logo po mock upie, ale mam nanieść jeszcze kilka poprawek, nie wiem jak to ogarnac : ( w jakich plikach zapisywać ? ktoś cos? prywatnie ? |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 12:08
|
|
|
A co to jest mock up? Proszę, wyraź to po polsku. No i załącz plik corelowy. |
|
|
|
|
agucha1712
Praktyk
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 12:13
|
|
|
hmm nie wiem dokladnie jak tłumaczyć mock up? prezentacja? makieta ?
chodzi o te gotowe prezentacje logo w plikach psd...
plik corelowy nie wiele da, bo zmiany trzeba nanieść w photoshopie
ale nie znalazłam forum photoshopa
mogłabym napisać prywatnie? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 14:36
|
|
|
Trurl, to prawie to samo co make-up
Zgadzam się jednak, że jak jest polskie słowo makieta, to po co pisać po angielskiemu?
Jak to zapisywać? Moim zdaniem, tak na chłopski rozum, to powinny to być takie formaty, które nie wymagają jakiegoś specjalistycznego, często drogiego oprogramowania, pdf, jpg. |
|
|
|
|
agucha1712
Praktyk
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 15:12
|
|
|
wkopalam sie bo photoshopa nie znam a tyle dobrze by zrobić to fajnie, zreszta corela chyba tez nie : P
czesto macie uczucie ze ta grafika Was jednak przerasta, czy tylko ja tak mam ? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 15:27
|
|
|
Ja nie używam narzędzi, których nie znam na tyle dobrze żeby mnie nie ograniczały w działaniu. Jak jest inaczej, to przychodzi ci jakiś pomysł do głowy, a później myślisz dwie godziny jak to zrobić w tym czy innym programie. To nie ma sensu.
Co do tej prezentacji, to w PS łatwiej, ale w Corelu też da się to zrobić przyzwoicie. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 15:34
|
|
|
Agucha - mock-up to najtrafniej wizualizacja, czyli wszystko to co ja i Gogman podajemy przy prezentacjach nowych logo. A dlatego używa się anglojęzycznego określenia, bo wizualizacja nie jest 100% trafnym określeniem. Mock-up to idiom, czyli nieprzetłumaczalne 1:1 słowo z języka obcego.
Teraz odpowiedź na pytanie. Mock-up'y w PSD zazwyczaj posiadają gotowe warstwy z maskami przycinającymi itd. w które wrzuca się logo. Tak więc jeśli poprawki dotyczą logo, to w Corelu poprawiasz logo i (zazwyczaj) eksportujesz je w czerni i bieli jako np. JPG, wrzucasz w PSD w odpowiednie miejsce i gotowe. To wszystko zależy i musiałbym zobaczyć i ten projekt w DRAWie i te mock-up'y, których używasz. Domyślam się, że pobrane z GraphicBurger, tak? Od razu powiem, że te PSD to mają po kilkanaście MB, więc wrzuć na jakieś PlikówTrzymadło i podlinkuj. |
|
|
|
|
agucha1712
Praktyk
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 19:19
|
|
|
tak dokładnie o te mockupy/ wizualizacje chodzi:)) i tak też zrobilam wysłalam klientowi logo stadnardowe w png cdr (krzywe bez gradientów (bez zadnych efektow typu 3d itd)) a także kilka wizualizacji
i klient jako logo zażyczył sobie wizualizacje (ktora przedstawia logo w 3d ) i poprawki na wizualizacji (ktorej nie tworzylam od podstaw) więc nie wiem jak nanosić nań poprawki:P
i ogolnie nie bardzo wiem jak tak skomplikowane logo (te z mock up) z kilkoma warstwami cieniami...wyeksportować w co ? w png ? ale to wtedy z tlem? przeciez praktycznie takie logo jest nieuzyteczne jesli chodzi o nanoszenie na rózne powierzchnie?
a bez tła wyglada beznadziejnie widac wszystkie cienie itd.. :P
wiem ze cieżko sie chyba polapać o co mi chodzi :P ale to pisanie postów oraz Wasze odpowiedzi za każdym razem nasuwaja mi pewne rozwiązania
tak więc dziekuje : * |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10 Wrzesień 2015, 10:25
|
|
|
agucha1712, jestem wirtuozem PhotoShopa. Napisz do mnie na priv: d2o@o2.pl - zrobiimy te make-upy.
|
|
|
|
|
|