wektoryzacja grafik |
Autor |
Wiadomość |
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 13:56 wektoryzacja grafik
|
|
|
Witam Wszystkich
Mam 5 grafik które chciałem wydrukować. Niestety okzałao się, że są w słabej rozdzielczości. W drukarni dowiedziałem się, że jeśli byby by wektorowe mozna by je powiększyć i wydrukować. Tak trafiłem na to forum i ten dział.
Chodzi o przerobienie załączonych grafik na format wektorowy. Zdaję sobie spawę, że wymaga to pewnie sporo pracy a ja jako początkujący (właściwie to nie miałem styczności z grafiką) nie mam takich umiejętności, żeby to zrobić, dlatego jestem skłonny nawet za to zapłacić. Jeśli ktoś zechciał by mi pomóc będę wdzięczny.
Niestety nie mogłem załączyć plików (jakis błąd forum) dlatego zamieściłem je na zawnętrznym serverze LINK
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 206 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3138 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 16:12
|
|
|
Można je przerobić na wektory, ale żeby wyglądało to dobrze to trzeba robić to ręcznie - próbowałem automatem, ale wyniki są kiepskie. Każdy z tych obrazków to nawet kilka godzin pracy, więc powinieneś wiedzieć, że tanie to nie będzie, a chyba żaden grafik za mniej niż 30 zł na godzinę pracować nie będzie...
Jakiej wielkości, na czym i jaką techniką chcesz to drukować? Może okazać się, że cała ta robota potrzebna nie będzie a wystarczy zwykłe podciągnięcie bitmap w PP lub PS. |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 17:11
|
|
|
Zwykły druk cyfrowy na papierze plakatowym w formacie A2.
Prubny wydruk w A1 nie wyszedł najlepiej... widać piksele i wszystko jakby się rozmywa. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 17:26
|
|
|
Zapewne druk solwentowy - on tak do siebie już ma, jeżeli ktoś oszczędza na materiałach eksploatacyjnych. Można te grafiki po prostu zresamplować i wyostrzyć pod PP lub PS i piksli widać nie będzie - polecam druk atramentowy (pigmentowy), gdzie kolory będą intensywniejsze i ostrzejsze - dołóz także te kilka złotych i wydruk zrób na papierze foto - różnica jest duża.
Tylko dlaczego próba na A-1 a druk właściwy na formacie o połowę mniejszym??? |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 18:16
|
|
|
Malutki, chezare dziękuję za zainteresowanie.
Pierwszy wydruk był na A1 bo chciałem większe plakaty. Jednak są nieco za duże, stąd docelowy forma A2.
Zresamplować czyli zwiększyć ilość dpi z 300 do powiedzmy 1200 a potem powiększyć obraz do odpowiednich wymiarów w mm? Czytałem o tym przed chwilą, dobrze zrozumiałem?
chezare dla mnie wygląda prawie jak oryginał
Jeśli chodzi o czcionki to z tym myślę bym sobie poradził i znalazł już takie żeby pasowały, więc nimi nie trzeba by się martwić.
Natomiast z wykończeniem (cienie, przetarcia, te przejścia tonalne itd) to już chyba można by wykończyć s Photoshopie. Coś kiedyś się w tym bawiłem więc z może bym sobie to ogarnął za pomocą tutoriali gdybym miał na czym pracować. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7683 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 18:45
|
|
|
Nic nie trzeba robić .Jakość udostępniona na stronie jest wystarczająca do dobrego wydruku .Można także zamówić pojedynczą grafikę za 192.41 zł , cały cykl 5 prac A2 za 769,65 zł .
il_fullxfull.510304467_6m2z.jpg |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 18:57
|
|
|
restauro nie za bardzo rozumiem? |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 19:04
|
|
|
Znalazłem je na jakimś japońskim blogu jako jedna paczka.
Które są wystarczające dobre do druku? |
Ostatnio zmieniony przez grzesko 25 Październik 2014, 19:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 19:05
|
|
|
Czy jakość tej którą dołączyłem jest wystarczająca ? |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 19:07
|
|
|
Ostrość tak, ale rozmiar jest podobny jak tych które ja załączyłem, tyle, że bez tych klipsów.
Mówisz, że można je ładnie wydrukować na A2? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 19:09
|
|
|
To jest inna jakość ,porównaj przy podobnym powiększeniu detali. |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 25 Październik 2014, 19:25
|
|
|
Racja jednak jakość jest nieco lepsza, natomiast oba mają 300dpi i podobny rozmiar w mm. Więc jak zrobić z tego wydruk dobrej jakości pod A2? Trzeba coś zmieniać w Photoshopie? |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 26 Październik 2014, 09:34
|
|
|
grzesko napisał/a: | Trzeba coś zmieniać w Photoshopie? |
Według mnie jakość jest wystarczająca do wydruku na A2 |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 26 Październik 2014, 13:24
|
|
|
To faktycznie nieco zmienia postać rzeczy... nie wiedziałem, że ktoś sprzedaje te plakaty.
chezare napisał/a: | Tak czułem, że ktoś mnie w krowę robi, po francusku, trąc dupą o trotuar.
Ta jest jeszcze lepszej jakości |
Nie do końca rozumiem intencję tej wypowiedzi. Jeśli Cię jakiś uraziłem to przepraszam i dziękuję za dotychczasową pomoc. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Październik 2014, 10:24
|
|
|
Każdy istniejący obrazek ma jakiegoś autora. Pytanie jest takie, do czego zamierzasz użyć tych grafik? Za robienie kopii nikt nikogo nie będzie ścigał, ale jak zamierzasz tym handlować, albo czerpać z tego tytułu jakiekolwiek korzyści, to lipa.
Obrazić się nie obraziłem, bo raz że dosyć trudno mnie obrazić, a dwa, nie bardzo widzę powody |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 27 Październik 2014, 11:51
|
|
|
Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby to sprzedawać albo w jakikolwiek inny sposób na tym zarabiać. Po prostu spodobały mi się i chciałem je powiesić w pokoju. Cieszę się, ze Cię nie uraziłem ani nie masz poczucia, ze próbowałem kogokolwiek oszukać. Mam nadzieje, że nie macie nic przeciwko, żebym pociągnął to do końca i spróbował to wydrukować?
Dzwoniłem do innej drukarni i tylko potwierdzili to co usłyszałem w pierwszej...zbyt mała rozdzielczość, żeby dało się to ładnie wydrukować. Postaram się poczytać trochę o tym resamplingu i jakoś podciągnąć tak zdjęcie, żeby w miarę to wyglądało. Mimo to miałbym do Ciebie prośbę chezare czy w wolniej chwil bylbys w stanie zrobić pozostałe trzy grafiki? To co zrobiłeś do tej pory jest naprawdę świetne i w zupełności mi odpowiada. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 27 Październik 2014, 19:02
|
|
|
Poczytać możesz, to na pewno nie zaszkodzi, ale można to zrobić nawet z minimalną wiedzą o programie.
::Tutaj:: masz kawałek grafiki, którą w PS zrobiłem w dosłownie kilka sekund, z pliku który zamieściłeś w linku:
1. Zwiększyłem rozdzielczość do 300%
2. Lekko podciągnąłem na "levelach" (bez automatu)
3. Wyostrzyłem najzwyklejszym filtrem.
Można by się było pobawić jeszcze chwilę usuwając artefakty, ale i bez tego wydruk wyjdzie całkiem przyzwoity - jeżeli ma to wisieć na ścianie, to raczej nikt ze szkłem powiększającym tego oglądał nie będzie...
Masz tam podział jak wygląda oryginalna grafika i jak ta po tych minimalnych przeróbkach. Są też dedykowane do tego programy, np. genialny Neat Image, ale to już rozwiązanie dosyć kosztowne. |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 29 Październik 2014, 15:04
|
|
|
chezare nawet nie wiesz jak mi pomogłeś. Wiem, że te nie mają ubytków i spękań ale to może udało by się w Photoshopie osiągnąć. Z tym już poradzę sobie szybciej niż z wektoryzacją a nawet jeśli nie to takie wersje i tak są dla mnie wystarczające.
Dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2015, 07:55
|
|
|
Odkopię nico temat... dzięki dotychczasowej pomocy do przerysowania został tylko ostatni plakat
http://cdn.shopify.com/s/...pg?v=1384167600
Przez blisko 3 miesiące uczyłem się Corela i sporo już sam zrobiłem. Od kilku dni usiłuję narysować drogę z plakatu. Pierwsze rysowałem każdą cegiełkę osobno, w pewnym momencie nie było już jak. Pomyślałem, że narysuję pierwszy rząd, zrobię blok i za pomocą perspektywy dopasuję... niestety te z pierwszego planu są bardzo zniekształcone. Czy macie może pomysł jak je narysować w miarę wiernie a przy tym nie pochylać się nad każdą z osobna?
Dzięki
Grzesiek |
|
|
|
|
grzesko
Początkujący
|
Wysłany: 28 Wrzesień 2015, 15:51
|
|