|
polskie znaki |
| Autor |
Wiadomość |
blo
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X6
|
Wysłany: 17 Październik 2015, 21:21 polskie znaki
|
|
|
| Stworzyłem sobie własną czcionkę z polskimi znakami. Przy eksportowaniu polskich znaków do pliku czcionki wybieram łaciński rozszerzony-A bo tylko tam znajduje polskie znaki i np. litera "ą" znajduje się pod kodem 261 i tak ją zapisuję. Problem jest wtedy kiedy chcę później użyć czcionki w corelu bo nie ma polskich znaków. W wordzie czcionka działa poprawnie. Zauważyłem jeszcze w windowsowej tablicy znaków że w czcionce arial litera ''ą" ma kod 185. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Październik 2015, 23:42
|
|
|
no ja wiem Lathin Extended A to strefa i wniej nie mozesz zapisać kodem w niej musisz usytuować glif poniewaz jak zapiszesz kodem to one beda ale w znakach specjalnych a corel jak i tez inne pokrewne programy uwazaja ze znaki specjalne nie beda wyswietlane w tablicy podstawowej znakow troche bardziej sie sprezyj a napewno Ci sie uda |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 18 Październik 2015, 00:08
|
|
|
Zapomniałeś Bidon napisać, że tworzenie fontu z poziomu Corela powinno być karane lochem i dybami. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Październik 2015, 00:21
|
|
|
no tak ,tego zapomnialem dodać ale se pomyslalem ze |
|
|
|
 |
blo
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X6
|
Wysłany: 18 Październik 2015, 11:12
|
|
|
| świetna rada, thx. Widać że wiecie o co chodzi i na pewno sprawnie posługujecie się emotikonami, ale może trochę bardziej się sprężyjcie a na pewno uda się Wam udzielić lepszej porady. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 18 Październik 2015, 11:18
|
|
|
| blo napisał/a: | | kiedy chcę później użyć czcionki w corelu bo nie ma polskich znaków |
Zobacz w CorelDraw - Ctrl +F11 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Październik 2015, 12:16
|
|
|
emotikonami jak najbardziej lubimy sie bawic,ale bardziej chodzilo o to zebys troche tutkow poczytal ,w fontach nie chodzi o jakis tam kod unicode to bardziej skomplikowane jest np te nieszczesne ą, zeby to osiagnac by w kazdym programie font byl wyswietlany poprawnie nalezy w Add Character to Glyph index Mapping a konkretnie w Unicode Blocks wybrac Latin Extended-A i w Characters wybrac $0105-Latin Small Letter A Whit Ogonek i dopiero w tedy font jest wykonany prawidlowo,wiec nie ma co sie nerwowac tylko na spokojnie zabierac sie do pracy |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 19 Październik 2015, 12:04
|
|
|
Do kolegi blo
Gdy ja tworzę swoją czcionkę, albo modyfikuję istniejącą, to wstawiam polskie znaki 2 razy, a niektóre litery "Śśź" trzy razy. Mam wtedy polskie litery w każdym programie i dokładnie mam w poważaniu dywagacje czy to jest Latin czy znak specjalny.
Przykładowo kody szesnastkowe:
Ą - $A5 i $0104
ą - $B9 i $105
Ś - $8C, $152 i $15A
Być może ten trzeci raz jest niepotrzebny, bo to był problem PageMakera którego już nie używam, ale nie chce mi się sprawdzać, który kod jest poprawny. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Październik 2015, 10:44
|
|
|
no nie tu sie nie zgadzam bardzo wazne jest okreslenie strefy glifu,chociazby dlatego ze funkcja Embeded(osadzanie) dziala w pelnym zakresie |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 20 Październik 2015, 17:21
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | no nie tu sie nie zgadzam bardzo wazne jest okreslenie strefy glifu,chociazby dlatego ze funkcja Embeded(osadzanie) dziala w pelnym zakresie |
Wytłumacz na czym polega ważność określenia strefy glifu i osadzania w pełnym zakresie.
Dla mnie do tej pory, było ważne, że mam polskie znaki w obu głównych programach które używam Indesign i Corel. Mam je importując teksty do gazet od kilkudziesięciu autorów (pisanych we wszystkich wersjach Worda i Open Office, a czasem jako rtf lub txt). Ważne jest dla mnie, że działa kerning (zapisany w czcionce, jak i optyczny). Ważne też dla mnie było, że w ten sposób kiedyś uzyskałem polskie litery w Page Makerze po zainstalowaniu go na Viście i to pomimo oficjalnej odpowiedzi z Adobe, że problem jest nierozwiązywalny i trzeba zakupić Indesigna. Ważne jest dla mnie również to, że po zrobieniu składu i wysłania końcowego PDFa do naświetlarni (odległej 70 km), nie mam żadnych przekłamań i drukarz nie sprawdza płyt z mojego źródła tylko zakłada na maszynę i leci. Odpukać, od 10 lat nie miałem istotnej reklamacji.
Wiem, że wadą tego rozwiązania jest to, że polskie litery zajęły miejsce 19 znaków, które może raz na 5 lat by mi się przydały. Coś za coś. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Październik 2015, 18:05
|
|
|
a polega to na tym kolego,ze w przypadku osadzenia fontu np przez anglika plik zostanie zapisany z jego strefa i na tym pic polega jesli font jest prawidlowo wykonany to wystarczy zmienic strefe w osadzonym foncie i magicznie bedziemy mieli i mogli pisac z polskimi znakami danym fontem,oczywiscie taka sytruacja w grafice wektorowej drukarskiej zadko wystepuje,.ale pobaw sie animacja czy tam grafika flashowa ,webowa etc ,to nagle zauwazysz jakie to wazne zeby font był perfekcyjnie wykonany,to tyle,ja nie neguje Twego sposobu ,ja tylko zaznaczam ze to uproszczenie a nie, nazwijmy to standard |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 20 Październik 2015, 19:19
|
|
|
W tym zakresie jak najbardziej się z Tobą zgadzam, ale myślę, że kolega tworzy font na własne potrzeby, bo do tworzenia fontu do wypuszczenia na szerszy rynek to jednak trochę wiedzy potrzeba.
Mnie osobiście zagadnienia web nie interesują dtylko drukarstwo, ale nigdy też nie pisałem, że to co robię jest standardem, tylko ułatwieniem sobie pracy.
Tak, na marginesie, trudno mówić o standardzie fontów (piszę tu o "fabrycznych" fontach), gdzie każdy font ma wbudowane np. po 3 nazwy, a każdy program korzysta z innej.
Osobiście bardzo mi się podoba jak po napisaniu tekstu w jednym programie i przeniesieniu do PDF-a otrzymuję komunikat przy imporcie do Corela: Nie masz osadzonej w dokumencie czcionki Myriad Pro Regular, czy chcesz ją zamienić na Myriad Pro normal. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Październik 2015, 21:22
|
|
|
z tym exportem i importem do pdf i z pdf to myk jest taki ,ze kodowanie adobe czyta nazwe famili name a corel postscript name jesli to sie nie naklada ,monit jest negatywny i trza zamienic,ale to poprostu nalezy wskazac font z danej rodziny i pod typ danego fontu ,lub zmienic w regolach ttf/otf nazwe ,poprostu nazwac tak samo |
|
|
|
 |
|
|