|
Narzędzie lupa ciekawym przypadkiem |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 16:53 Narzędzie lupa ciekawym przypadkiem
|
|
|
Czy można zrobić tak, aby tuż po użyciu narzędzia "LUPA" (przybliżenie) przełączało się nam automatycznie na kursor (wskaźnik)?
Bo teraz jest tak: wybieram narzędzie "LUPA", zaznaczam nim (jakby zakreślam) obszar do którego ma mi powiększyć, puszczam przycisk myszki i natychmiastowo przybliża mi (zoomuje) na dany fragment ekranu. Ale... wciąż mam aktywne narzędzie lupy. Tyle że po co mi ono jest dalej potrzebne? Przybliżam sobie na jakiś fragment i po tym jak sobie już przybliże chcę przystąpić do działania, a więc coś ruszyć, coś przesunąć. A jak wiemy przesuwamy narzędziem wskaźnika - kursor myszki.
No więc, czy nie mogłoby być tak, że raz używamy narzędzia LUPA a potem po przybliżeniu już przełącza się nam automatycznie na inne narzędzie, np. na zwykły wskaźnik? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 18:01
|
|
|
Automatycznie chyba nie.
Przypisz sobie w OPCJE > POLECENIA > PRZYBORNIK > WSKAŹNIK skrót do tego narzędzia najlepiej np. na spację. Wtedy czego nie będziesz używał zawsze będziesz miał Wskaźnik pod ręką |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 22:38
|
|
|
Ja po instalacji Corela zawsze na górną belkę wyciągam sobie 4 ikonki z których najczęściej korzystam. Jedno z nich to właśnie lupa jednorazowa, czyli lupa, która po powiększeniu znika i kursor wraca sam automatycznie do ostatnio używanego narzędzia (patrz załącznik)
przechwyt102.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 219 raz(y) 43.54 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 23:05
|
|
|
| Warto przyzwyczaić się do kilku skrótów pomagających w skalowaniu strony, m.in. F4, Shft+F4, F3, F2... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 23:18
|
|
|
Shame, to o czym piszesz, to jest standardowe ustawienie, chyba że w nowych wersjach coś "ulepszyli"? Wciśnięcie spacji przełączy lupę na wskaźnik. Nie prawda tylko, że zrobi to zawsze, jak będziesz akurat coś pisał, to spacją wstawisz, spację. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Listopad 2015, 22:42
|
|
|
No ulepszyli, ulepszyli. Ja też pamiętałem tą spację z poprzednich wersji, ale w X7 już nie uświadczysz. Musiałem ustawić to ręcznie. A to, że nie działa w każdym możliwym momencie to ja wiem. W opcjach Poleceń gdzie przypisuje się skrót wybiera się jakby grupę aktywnych działań, przy której dany skrót ma działać.
Ale za to marak słusznie prawi. To bardzo dobre narzędzie (Malutki podpowiedział nawet jaki ma skrót F2) tylko ono po zastosowaniu przełącza się z powrotem na narzędzie, które było "na ręku", niezależnie co to było. Działa również podczas pisania. Ale nie wiem, czy o to F-Głowemu chodzi, bo on ma często stosunkowo specyficzne wymagania co do interfejsu Corela |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 4 Listopad 2015, 11:20
|
|
|
| F2 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Listopad 2015, 11:38
|
|
|
| moim zdaniem jesli chodzi o przesuwanie po powiekszeniu to dobrym rozwiazaniem jest uzycie Z(wszystkie lupy na belce),lupa aktywna na obiekcie ,przyciski myszki zommuja,kolko myszki nacisniecie ,kursor zmienia sie na lapke,przejscie do narzedzia zaznaczenie klikamy spacje,jesli chcemy by po przyblizeniu wracalo do ostatni uzywanego narzedzia to shift i F2 |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Listopad 2015, 12:33
|
|
|
Teraz Bidonik przetłumacz to na polski. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 17 Listopad 2015, 15:11
|
|
|
Po pierwsze, dzięki za "powiększenie jednorazowe" - to jest cudowna opcja, już ją kocham. Jak i całego Corela i Was tutaj wszystkich razem wziętych.
Dzięki za pomoc, już sobie przypisałem do skrótu nawet w klawiszach.
Dwa, SPACJA powoduje nam "zmianę narzędzia na poprzednio używane".
Możemy więc korzystać z 2-ch w tej chwili nam potrzebnych i klaw. spacji sobie je naprzemiennie i co ważne - szybko - zmieniać. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 17 Listopad 2015, 15:14
|
|
|
| chezare napisał/a: | Teraz Bidonik przetłumacz to na polski. |
Spokojnie. Każdy forumowicz wnosi swój "charakterystyczny szyk" do forum.
Podejrzewam, że nawet ja też coś wniosłem :) |
|
|
|
 |
|
|