|
Siatka jako wypełnienie |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 17 Listopad 2015, 09:30 Siatka jako wypełnienie
|
|
|
Często w rysunkach technicznych (rzutach) muszę wstawić "pole siatki" ponieważ siatka coś nam umówionego obrazuje.
Chciałbym mieć jakieś wypełnienie w krzywych dziejących się w taką siatkę.
Wiem, że "wypełnienie postscriptowe" jako jedna z opcji daje taką możliwość.
Niestety jednak gęstość generowanej przez nią siatki jest zbyt mała. A to dlatego, że ptojekty często mam polecone robić w skali 1:1 nie tak dużych elementów. Zatem kiedy np. nadaję wypełnienie w "kratkę" na elemencie konstrukcji, który liczy sobie 8 metrów szerokości na przypuśćmy 2 metry to dostaje tak gęstą siateczkę, że na pomniejszeniu dostaje praktycznie cały czarny obiekt. Modyfikowałem wartości "gęstość" w tym narzędziu ale nawet przy najmniejszej, nie wygląda to dobrze.
Czy mogę sobie w jakiś sposób taką kratkę szybko uzyskać na ogromnych elementach jakie mam w projekcie?
Oczywiście wiem, że mogę sobie zaimportować jakąś bitmapę z kratką ale nie, nie nie. Mają być wektory i piękny, czytelny, zawsze ostry rysunek nawet przy powiększaniu. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Listopad 2015, 10:15
|
|
|
"…skali 1:1 nie tak dużych elementów", 8x2 m? Co Ty F okręty projektujesz?
Możesz sobie taką kratkę szybko uzyskać jeśli ją wcześniej narysujesz. Ustawiasz na obiektem, część wspólna i masz, możesz sobie nawet regulować grubość linii. |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 17 Listopad 2015, 15:00
|
|
|
Służy mi to do wymiarowania, tym sobie ułatwiam mierzenie.
Jak mam zrobić banner "od drzwi do drzwi" i dostałem projekt, drzwi, który jest w skali 1:1 to sobie calutki projekt robie w skali 1:1, potem dopasowuje wymiar bannera (bo wtedy mam rzeczwisty ogląd na wszystko). I potem do jakiejś wizualizacji tylko pomniejszam.
Jeszcze jest tak, żę dostaje od szefa wytyczne, iż "ma być w skali 1:1". No to ja chcę zachować widoczny wygląd takiej np. kratki również w widoku 1:1. Bo niczego nie będę pomniejszał.
Troche to zagwatwane jak to tak tłumaczę. Więc inaczej... Najprościej będzie powiedzieć.
No jeśli WCZEŚNIEJ sobie narysuje to wiem, żę się da.
Co jeśłi ja nie chce wcześniej rysować i powiększać a chce zrobić to tak jak ja opisałem? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Listopad 2015, 19:32
|
|
|
Wątpię żebyś znalazł rozwiązanie które zgadnie jakiej wielkości kratkę chcesz mieć i w którą stronę obróconą. Można by makrem taką siatkę dodać, nawet gdzieś taki wynalazek widziałem, można by też wykorzystać narzędzie do rysowania kratki (Graph Paper Tool, skrót D), ale tym można narysować tylko kratkę składającą się z 99x99 pól, przynajmniej tak jest w moim zabytku.
Znalazłem, zobacz F to, może się sprawdzi?
http://corelvba.com/index.php?pages=hatch_1 |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 17 Listopad 2015, 21:58
|
|
|
ja i tak nie wiem po co ta siatka?! ;]
a nie możesz sobie zrobić zwykłej kratki na całości powiedzmy 10x10cm i poustawiać prowadnice do nich ???
kratke wywalić i masz siatkę dla swoich potrzeb... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 18 Listopad 2015, 10:32
|
|
|
| DJ, F potrzebuje siatki jako wypełnienia i co by nie mówić, to Corel jest pod tym względem dosyć ubogi. |
|
|
|
 |
|
|