|
błąd przy wklejaniu wektora - POMOCY |
| Autor |
Wiadomość |
phaser
Początkujący

|
Wysłany: 8 Styczeń 2016, 01:24 błąd przy wklejaniu wektora - POMOCY
|
|
|
Witam,
moja praca polega na tym, że grafikę wektorową z corela wklejam do OpenOffice (writer) a następnie drukuję (wiem, wiem nie powinienem tak robić, ale pomińmy tę kwestię).
Problem polega na tym, że nic nie zmieniając w plikach wektorowych wklejając je do openoffice zmienia się kolor tego pliku (w office) względem tego jaki był przedtem. Zaobserwowałem, że problem dotyczy nawet plików, które zostały stworzone 27 grudnia 2015 (nic nie zmieniając w tych plikach, po ponownym wklejeniu zmienia się kolor). Nic ostatnio nie instalowałem. Próbowałem już chyba wszystkiego: odinstalowałem i zainstalowałem ponownie Corela, odinstalowałem i zainstalowałem ponownie openoffice, usunąłem wszystkie aktualizacje windows i dalej ten sam problem. system windows na którym pracuje to windows 7. Najdziwniejsze, że na drugim komputerze (vista) wszystko jest tak, jak należy, tzn. kolor się nie zmienia. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 8 Styczeń 2016, 09:42
|
|
|
| wstaw przykladowy plik corela i openoffica |
|
|
|
 |
phaser
Początkujący

|
Wysłany: 17 Styczeń 2016, 13:33
|
|
|
w załączniku przykładowe pliki (nie mogę dodać pliku .odt dlatego wrzucam w pdf).
zrobiłem testowy prostokąt w corelu w kolorze RGB: 205 12 3 wrzuciłem go do openoffica to samo zrobilem na 2 komputerze (vista) zapisałem plik do .pdf i ponownie otworzyłem w corelu. Okazało się, że w przypadku 2 komputera kolor się nie zmienił, ale na 1 komputerze kolor się zmienił na 213 0 0 :/
Różnica w kolorze nie jest duża, ale dla mnie ma to istotne znaczenie, ponieważ większą różnicę widać po wydrukowaniu.
Problem jest taki, że nawet gdy do starego pliku w openoffice wrzucam stary plik corela to kolor się delikatnie zmienia, a na 2 komputerze (vista) pozostaje bez zmian.
test.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 137 raz(y) 20.7 KB |
test.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 110 raz(y) 11.48 KB |
|
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 17 Styczeń 2016, 13:44
|
|
|
| Spróbuj wklejać specjalnie w OO (edytuj>wklej specjalnie>CorelDraw) |
|
|
|
 |
phaser
Początkujący

|
Wysłany: 17 Styczeń 2016, 13:46
|
|
|
| niestety, takie rozwiązanie odpada :/ |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17 Styczeń 2016, 14:28
|
|
|
Czy możesz jeszcze tylko powiedzieć w jaki sposób wklejasz te wektory do OO? W sensie zapisujesz jako CDR i importujesz? Czy w DRAW zaznaczasz obiekt i robisz CTRL+C, CTRL+V?
A pliki najlepiej wrzucaj na forum poprzez jakiś hosting (TinyUpload czy cokolwiek). |
|
|
|
 |
phaser
Początkujący

|
Wysłany: 17 Styczeń 2016, 14:37
|
|
|
robie drugim opisanym prze Ciebie sposobem: w DRAW CTRL+C w OO CTRL+V.
brakujący plik:
http://s000.tinyupload.co...853941116857226
tak jak wcześniej pisałem sprawa jest tym dziwniejsza, że według moich obserwacji do około 28 grudnia wszystko było ok |
|
|
|
 |
|
|