Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
linie cięć
Autor Wiadomość
kosmic
Początkujący

Wysłany: 26 Grudzień 2007, 11:26   linie cięć

zaczynam zabawe i tak sie bląkam po programie :(

no ale pytanko, ponieważ zrobiłem sobie projekt wizytówki, ustawiłem format papieru na 50x90 itp, no i wykonałem sobie wizytówke, ale teraz pewne elementy mi wystają specjalnie poza nia (np jakis prostoką który słuzy za tło w opodwiedmin miejscu....)

no i jak daje do pdf to jest elegancko... i cała wizytóweczka wglada jak trzeba, ale jak np. eksport do jpg... robie czy cos to mi łapie cały obszar, nawet ten poza tak jakby wymiary 50x90 no i wiadomo... juz to nie jest wizytówka :(

no i teraz jak ustawic linie ciec ??

bo jak dam to do drukarni to tez nie beda wiedziec chyba jak pociac... nie weim, bo sie nie znam.... a formatke zrobilem sobie z eytkety i zapisałem jako swoja wizytówke....

no i jak dam podgląd to mam ładnie na stronie rozłozone, no ale wlasnie nie widac jaki konkretny rozmiar ma miec wizytówka i nie wiadomo bedzie jak ciąc... (chyba)

troche zamotałem, ale mysle ze moze ktos zakuma o co mi chodzi

miro88 
Doradca

Wysłany: 26 Grudzień 2007, 20:41   

daj pdf'a do drukarni i po kłopocie...

moskit 
Praktyk

Wysłany: 27 Grudzień 2007, 12:27   

Jeżeli chcesz mieć tło w rozmiarach strony i nie większe to takie sobie ustaw nie wypuszczaj poza stronę nic (czyli elementy niech się kończą równo ze stroną). Do tego dobrą opcją jest Rozmieszczenie -> Wyrównanie i rozkład. Albo można zrobić ramkę w rozmiarach strony dwa razy klik na narzędziu prostokąt i całą resztę wkadrować w tą ramkę.
Przy eksporcie do jpg nie ustawia się rozmiarów stron a Corel eksportuje po prostu faktyczną grafikę niczego nie obcinając (wszystko co widać).

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 27 Grudzień 2007, 17:09   

Radziłbym raczej dać spady, czyli te wypuszczenia poza granicę cięcia. W przypadku ich braku albo odmówią wykonania zlecenia albo zetną "z mięsa", czyli pomniejszą (bez skalowania) wizytówkę.

Odpowiedz do tematu