|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
linie cięć |
| Autor |
Wiadomość |
kosmic
Początkujący

|
Wysłany: 26 Grudzień 2007, 11:26 linie cięć
|
|
|
zaczynam zabawe i tak sie bląkam po programie :(
no ale pytanko, ponieważ zrobiłem sobie projekt wizytówki, ustawiłem format papieru na 50x90 itp, no i wykonałem sobie wizytówke, ale teraz pewne elementy mi wystają specjalnie poza nia (np jakis prostoką który słuzy za tło w opodwiedmin miejscu....)
no i jak daje do pdf to jest elegancko... i cała wizytóweczka wglada jak trzeba, ale jak np. eksport do jpg... robie czy cos to mi łapie cały obszar, nawet ten poza tak jakby wymiary 50x90 no i wiadomo... juz to nie jest wizytówka :(
no i teraz jak ustawic linie ciec ??
bo jak dam to do drukarni to tez nie beda wiedziec chyba jak pociac... nie weim, bo sie nie znam.... a formatke zrobilem sobie z eytkety i zapisałem jako swoja wizytówke....
no i jak dam podgląd to mam ładnie na stronie rozłozone, no ale wlasnie nie widac jaki konkretny rozmiar ma miec wizytówka i nie wiadomo bedzie jak ciąc... (chyba)
troche zamotałem, ale mysle ze moze ktos zakuma o co mi chodzi |
|
|
|
 |
miro88
Doradca

Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 119 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 26 Grudzień 2007, 20:41
|
|
|
| daj pdf'a do drukarni i po kłopocie... |
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 27 Grudzień 2007, 12:27
|
|
|
Jeżeli chcesz mieć tło w rozmiarach strony i nie większe to takie sobie ustaw nie wypuszczaj poza stronę nic (czyli elementy niech się kończą równo ze stroną). Do tego dobrą opcją jest Rozmieszczenie -> Wyrównanie i rozkład. Albo można zrobić ramkę w rozmiarach strony dwa razy klik na narzędziu prostokąt i całą resztę wkadrować w tą ramkę.
Przy eksporcie do jpg nie ustawia się rozmiarów stron a Corel eksportuje po prostu faktyczną grafikę niczego nie obcinając (wszystko co widać). |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Grudzień 2007, 17:09
|
|
|
| Radziłbym raczej dać spady, czyli te wypuszczenia poza granicę cięcia. W przypadku ich braku albo odmówią wykonania zlecenia albo zetną "z mięsa", czyli pomniejszą (bez skalowania) wizytówkę. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|