Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cyfra w kolorowym kólku.
Autor Wiadomość
Luksik6
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2017, 21:01   Cyfra w kolorowym kólku.

Witam, znacie prosty i szybki sposób zrobienia rysunku tj cyfra w kółku z tłem żółtym ??

Cysorz 

Wysłany: 7 Maj 2017, 21:08   

Tak.
Narysuj kółko, wypełnij go żółtym tłem i wpisz cyfrę w środek.
Ekstremalna jazda to jeszcze je wycentrować względem siebie.

Luksik6
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2017, 21:15   

Dzieki, ale tak jak napisałem jak szybko i dobrze wszystko wycentrować.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 2017, 21:22   

tak jak kolega wyzej napisal tylko ,narysuj kolko potem wyrownanie i rozklad do srodka strony , potem cyfra i dokladnie to samo ,masz ideal

Luksik6
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2017, 21:33   

Dzieki Panowie.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Maj 2017, 07:56   

Luksik6 napisał/a:
jak szybko i dobrze wszystko wycentrować.

Zaznacz oba obiekty (koło i cyfrę) i naciśnij kolejno - nie jednocześnie - C i E (sam klawisz, bez SHIFTa)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 8 Maj 2017, 07:59   

Narysuj kółko i cyfrę .Zaznacz i kliknij klawiszem z literą 'P "

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Maj 2017, 08:09   

Luksik6 napisał/a:
Dzieki, ale tak jak napisałem jak szybko i dobrze wszystko wycentrować.

Wydaje mi się, że dwa obiekty mogą być względem siebie wycentrowane - lub nie. Nie można natomiast wycentrować "dobrze" lub "źle", bo obiekt wycentrowany "źle" jest obiektem... niewycentrowanym.

Sytuację dodatkowo komplikuje chęć centrowania "szybko" - a powszechnie wiadomo, że co nagle to po diable. Czyli prawdopodobnie centrowanie za szybkie spowoduje to co wyżej - czyli centrowanie "złe", co ostatecznie daje... brak centrowania.

Problem zatem leży w takim doborze szybkości i precyzji centrowania, aby efekt finalny był akceptowalny. Czyli jak szybko da się wycentrować dwa obiekty, żeby po zakończeniu takiej operacji dało się - bez zbytniego naginania rzeczywistości - powiedzieć, że są ciągle wycentrowane?

Moje próby na dwóch obiektach (kółko i cyfra) nie dały jednak jednoznacznych rezultatów, prawdopodobnie z dwóch powodów: pierwszy to trudność w zmierzeniu szybkości centrowania (z precyzją to jakoś sobie poradzić można), a drugi to fakt, że trenowałem na kółku zielonym. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że na kółku żółtym wyniki mogą być inne.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Maj 2017, 15:28   

tegraf napisał/a:
Moje próby na dwóch obiektach (kółko i cyfra) nie dały jednak jednoznacznych rezultatów, prawdopodobnie z dwóch powodów: pierwszy to trudność w zmierzeniu szybkości centrowania (z precyzją to jakoś sobie poradzić można), a drugi to fakt, że trenowałem na kółku zielonym. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że na kółku żółtym wyniki mogą być inne.

Mistrz. :mrgreen: Może używałeś niewłaściwej cyfry?...

Ale ogólnie to centrowanie można zrobić źle, a jednocześnie będzie to obiekt wycentrowany :-P Jakże to, pytacie? Otóż wystarczy spróbować wycentrować bezpośrednio tekst zawierający wielkie litery i takie, których dola część glifu znajduje się poniżej linii bazowej tekstu (y, j, g). Centrowanie automatyczne da bowiem efekt nałożenia na siebie środków geometrycznych. A to w danym przypadku niepożądane, prawda? Kto robił coś takiego, wie o czym mówię. Dla tekstów stosuje się inna zasadę. Chodzi o to, że takie obiekty mają swój wizualny środek ciężkości powyżej środka geometrycznego. A przecież nam, jako grafikom, zależy na kompozycji, a nie geometrycznej perfekcji.

Tak więc jak widać, można dostać obiekty wycentrowane źle ;-) Ale to semantyka.

Odpowiedz do tematu