|
Cyfra w kolorowym kólku. |
| Autor |
Wiadomość |
Luksik6
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2017, 21:01 Cyfra w kolorowym kólku.
|
|
|
| Witam, znacie prosty i szybki sposób zrobienia rysunku tj cyfra w kółku z tłem żółtym ?? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Maj 2017, 21:08
|
|
|
Tak.
Narysuj kółko, wypełnij go żółtym tłem i wpisz cyfrę w środek.
Ekstremalna jazda to jeszcze je wycentrować względem siebie. |
|
|
|
 |
Luksik6
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2017, 21:15
|
|
|
| Dzieki, ale tak jak napisałem jak szybko i dobrze wszystko wycentrować. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Maj 2017, 21:22
|
|
|
| tak jak kolega wyzej napisal tylko ,narysuj kolko potem wyrownanie i rozklad do srodka strony , potem cyfra i dokladnie to samo ,masz ideal |
|
|
|
 |
Luksik6
Początkujący

|
Wysłany: 7 Maj 2017, 21:33
|
|
|
| Dzieki Panowie. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Maj 2017, 07:56
|
|
|
| Luksik6 napisał/a: | | jak szybko i dobrze wszystko wycentrować. |
Zaznacz oba obiekty (koło i cyfrę) i naciśnij kolejno - nie jednocześnie - C i E (sam klawisz, bez SHIFTa) |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Maj 2017, 07:59
|
|
|
| Narysuj kółko i cyfrę .Zaznacz i kliknij klawiszem z literą 'P " |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 8 Maj 2017, 08:09
|
|
|
| Luksik6 napisał/a: | | Dzieki, ale tak jak napisałem jak szybko i dobrze wszystko wycentrować. |
Wydaje mi się, że dwa obiekty mogą być względem siebie wycentrowane - lub nie. Nie można natomiast wycentrować "dobrze" lub "źle", bo obiekt wycentrowany "źle" jest obiektem... niewycentrowanym.
Sytuację dodatkowo komplikuje chęć centrowania "szybko" - a powszechnie wiadomo, że co nagle to po diable. Czyli prawdopodobnie centrowanie za szybkie spowoduje to co wyżej - czyli centrowanie "złe", co ostatecznie daje... brak centrowania.
Problem zatem leży w takim doborze szybkości i precyzji centrowania, aby efekt finalny był akceptowalny. Czyli jak szybko da się wycentrować dwa obiekty, żeby po zakończeniu takiej operacji dało się - bez zbytniego naginania rzeczywistości - powiedzieć, że są ciągle wycentrowane?
Moje próby na dwóch obiektach (kółko i cyfra) nie dały jednak jednoznacznych rezultatów, prawdopodobnie z dwóch powodów: pierwszy to trudność w zmierzeniu szybkości centrowania (z precyzją to jakoś sobie poradzić można), a drugi to fakt, że trenowałem na kółku zielonym. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że na kółku żółtym wyniki mogą być inne. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Maj 2017, 15:28
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Moje próby na dwóch obiektach (kółko i cyfra) nie dały jednak jednoznacznych rezultatów, prawdopodobnie z dwóch powodów: pierwszy to trudność w zmierzeniu szybkości centrowania (z precyzją to jakoś sobie poradzić można), a drugi to fakt, że trenowałem na kółku zielonym. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że na kółku żółtym wyniki mogą być inne. |
Mistrz. Może używałeś niewłaściwej cyfry?...
Ale ogólnie to centrowanie można zrobić źle, a jednocześnie będzie to obiekt wycentrowany Jakże to, pytacie? Otóż wystarczy spróbować wycentrować bezpośrednio tekst zawierający wielkie litery i takie, których dola część glifu znajduje się poniżej linii bazowej tekstu (y, j, g). Centrowanie automatyczne da bowiem efekt nałożenia na siebie środków geometrycznych. A to w danym przypadku niepożądane, prawda? Kto robił coś takiego, wie o czym mówię. Dla tekstów stosuje się inna zasadę. Chodzi o to, że takie obiekty mają swój wizualny środek ciężkości powyżej środka geometrycznego. A przecież nam, jako grafikom, zależy na kompozycji, a nie geometrycznej perfekcji.
Tak więc jak widać, można dostać obiekty wycentrowane źle Ale to semantyka. |
|
|
|
 |
|
|