Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Logo Hot stamping - nagląca sprawa.
Autor Wiadomość
100krotka 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Corel X5, PS CS2
Wysłany: 22 Styczeń 2016, 18:43   Logo Hot stamping - nagląca sprawa.

Cześć wszystkim.
Obserwuję forum już od jakiegoś czasu i przyszedł dzień, że rozpaczliwie potrzebuję pomocy. W technikach drukarskich jestem totalna Lama, a i z Corelem dość z byka na siebie patrzymy.
Do rzeczy:
Skleciłam takie logo w PS i chcę je wykonać w Corelu pod druk np. wizytówka.
1. Czy przy takim rozmiarze dolna część napisu kwalifikuje się do folii i hot stamping'u?
2. Jeżeli Hot stamping'owany element powiien być czarny: na osobnej warstwie, w osobnym pliku lub innej stronie pdf'a, to jaki powinien być kolor tego elementu w oryginalnym pliku do druku.
3. Czy skoro tekst i tak jest przekształcony na krzywe i poprzecinany to należy dołączyć czcionki do takiego pliku?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, poradę i obrywanie uszu. Dopiero zaczynam i ta cała sprawa z drukowaniem to coś strasznego z tego co czytam Wasze rozmowy.
Pozdrawiam.

souvenirs (polished ver R) GOLD AND GREY copy.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 270 raz(y) 1.52 MB

Soucenirs (Vector PANTONE 10123 C).cdr
Pobierz Plik ściągnięto 166 raz(y) 1.35 MB

Cysorz 

Wysłany: 22 Styczeń 2016, 20:05   

Cześć.
Dokładność HT zależy od wielu czynników - np. nakładania ręcznego/automatycznego, rodzaju papieru itp. Grubość elementu tłoczonego nie powinna być mniejsza niż 0,5 mm, chociaż dopuszcza się też nawet 0,3 mm. Dokładność pasowania zależy od rodzaju maszyny - tutaj różnice mogą być naprawdę znaczne. W każdym razie Twój projekt jest dosyć ryzykowny, chociaż drukarnia z odpowiednim parkiem maszynowym poradzi sobie z tym. Ale będzie to na pewno kosztowało ekstra ;).

Wzór do matrycy powinien być czysto wektorowy. Kolor w pliku roboczym powinien być w innej palecie (np. Pantone), wypełnienie 100%, włączony overprint lub na oddzielnej stronie. Podczas zapisu do pdf'a trzeba zaznaczyć kolorystykę natywną.

Tekst nie może być "poprzecinany" - powinien to być tylko kontur. Jeżeli wiadomo, że na pliku nie będzie w drukarni dokonywana żadna korekta to można wysłać z fontami, jednakże lepiej zamienić je na krzywe (np. w opcjach zapisu do pdf'a), w pliku roboczym lepiej zostawić fonty.

Generalnie dużo więcej powiedzą Ci w drukarni, która będzie bezpośrednio to wykonywała (HT mimo wszystko to dosyć nietypowa metoda uszlachetniania druku) - tak będzie na pewno bezpieczniej.

100krotka 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Corel X5, PS CS2
Wysłany: 22 Styczeń 2016, 21:40   

Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Jeżeli chodzi o "poprzecinany" tekst, to chodziło Mi stircte tak jak w moim przypadku, czyli kiedy tekst jest podzielony na dwie części i ma dwa różne kolory i wtedy przestaje być tekstem. Przypuszczam Malutki, że Tobie chodziło z tym moim "poprzecinaniem" o to, że fonty zazębiające się muszą być połączone w jedną całość, jak po Weld'owaniu.

Czy jeżeli chodzi o grubości 0,5 0,3 mm, to czy takie same kryteria obowiązują przy emboss'ingu.

W drukarni niestety nic Mi nie powiedzą, ponieważ klient jest z Arabii Saudyjskiej i to On będzie biegał po drukarniach, a nie chcę go wrzucić na minę, bo bardzo dobrze się z Nim współpracowało przy samym projekcie.

Skoro już to logo ma się świcić i mienić zlotem, to masz może jakąś bezpieczną alternatywę? Czy lepiej napisać klientowi, że np. logo na opakowaniach jak będzie duże to będzie "lustro" złoto z folii, ale na wizytówkach to raczej metalik jak z samochodu, bo w Pantonie i moze mieć inny odcień? Jeżeli możesz to doradź, bo wiem, że na druku zęby zjadłeś ;)

Cysorz 

Wysłany: 23 Styczeń 2016, 00:18   

No niestety wyrocznią nie jestem ;)
Nie potrafię Ci pomóc na takim etapie przy tej ilości danych - a skoro nie możesz dostać wytycznych z drukarni to może zapytaj klienta JAK masz to zrobić? Zawsze to będzie jakaś polisa ;).
To nie tak, żebym Ci odradzał HS i narażał na konflikt z klientem, ale dziwnym zrządzeniem losu robię trochę rzeczy na rynek "arabski" że tak napiszę i wiem, że to co się błyszczy i świeci jest ważniejsze niż zawartość merytoryczna...

Odpowiedz do tematu