Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAMULONY X3
Autor Wiadomość
beblock 
Znawca
beblock

Wysłany: 11 Listopad 2007, 18:35   ZAMULONY X3

witam
niepokoi mnie następujące (zjawisko)

w momencie wyboru/zmiany fontów strasznie zamula mi sprzęt
procesor staje sie się obciążony niemal w 100% i utrzymuje taki stan przez jakies 15 sek i dłużej
co z kolei strasznie frustruje i wpienia bo nic nie mogę robić

mieliście może podobne zachowanie X3

system jest swierzutki
komp nawet nawet powinno śmigać
zainstalowane w okolicy 2000 fontów

1.jpg
screen
Pobierz Plik ściągnięto 353 raz(y) 39.16 KB

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 11 Listopad 2007, 19:17   

2000 fontów zainstalowanych naraz to trochę sporo ;)
Pamiętaj, że system (Corel) przeglądając fonty musi je władować do pamięci. I nie ma nic do rzeczy, że mierniki pamięci pokazują, że wszystko ok - system zrzuca (drugorzędną, że tak napiszę) pamięć na dysk i cały czas się z tym zrzutem komunikuje, przez co to wszystko musi trochę trwać...

beblock 
Znawca
beblock

Wysłany: 12 Listopad 2007, 17:40   

czyli odczytuje sugestie :)
> zmniejsz ilość fontów w systemie :)

dzięki
pozdrawiam z mazur

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 12 Listopad 2007, 19:40   

To po prostu może być jedna z przyczyn, ale wielce prawdopodobna.
Kiedyś też tak miałem, że co font to go instalowałem - "bo może się przyda" ;) A tak prawdę mówiąc to przez ostatnie kilka miesięcy korzystałem może ze stu - na pewno nie więcej...

Tak przy okazji - jest sposób, aby pracować bez zainstalowanych fontów - wystarczy PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty, z których zamierzamy skorzystać a później podczas zapisywania zaznaczyć opcję "Osadź czcionki używając TrueDoc (TM)". Czcionki zostają zaszyte w dokumencie i można pracować później nie mając w ogóle tych fontów. Przydaje się bardzo, jeżeli robimy np. projekt logotypu i korzystamy z nietypowych fontów.

beblock 
Znawca
beblock

Wysłany: 13 Listopad 2007, 07:55   

no fakt dziś zamierzam zrobić inspekcje w katalogu fonts :) i jak to sie czyni ostatnio dość często ZWERYFIKOWAĆ GO !! :)

a co do osadzania czcionek kolejny raz masz racje, faktycznie zdarzało mi sie z niej korzystać, ale nie na własne potrzeby a klientów .... teraz to odmienię :)

pozdrawiam

deswider 
Początkujący
maruda

Wysłany: 19 Grudzień 2007, 10:54   

Witam
Mam podobny problem jak opisywany, ale miałbym prośbę o wytłumaczenie "łopatologiczne" poniższej kwestii:
Cysorz napisał/a:

/.../Tak przy okazji - jest sposób, aby pracować bez zainstalowanych fontów - wystarczy PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty, z których zamierzamy skorzystać a później podczas zapisywania zaznaczyć opcję "Osadź czcionki używając TrueDoc (TM)". Czcionki zostają zaszyte w dokumencie i można pracować później nie mając w ogóle tych fontów. Przydaje się bardzo, jeżeli robimy np. projekt logotypu i korzystamy z nietypowych fontów.

Chodzi o sformułowanie "PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty", tzn. co należy zrobić?

I pytanie przy okazji: czy zaznaczając opcję "Osadź czcionki używając TrueDoc (TM)" i zapisując plik do niższej wersji - fonty są przenoszone? Bo u mnie jakby ta opcja nie działała, tzn. przy otwarciu pliku na innym kompie podstawia mi fonty.

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 19 Grudzień 2007, 16:20   

Cytat:
Chodzi o sformułowanie "PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty", tzn. co należy zrobić?

kliknąc 2x na plik .ttf otworzy się windowsowy podgląd czcionek i czcionka zostanie załadowana do pamięci.

oyey
Początkujący

Wysłany: 20 Grudzień 2007, 11:19   

kliknąc 2x na plik .ttf otworzy się windowsowy podgląd czcionek i czcionka zostanie załadowana do pamięci.[/quote]

Witam - ten temat też mnie niezmiernie interesuje, ale nadal nie rozumiem o co chodzi :oops:

czy trzeba coś w systemie grzebać, na razie odpada instalacja od zera.
kliknęło się 2 X na plik i Corel nadal nie widzi tego klikniętego pliku.

moskit 
Praktyk

Wysłany: 27 Grudzień 2007, 14:07   

1. Klikasz na font którego nie masz zainstalowanego, a który chcesz użyć.
2. Odpalasz Corela.
3. Zapisujesz pracę osadzając w pliku fonty.

deswider 
Początkujący
maruda

Wysłany: 28 Grudzień 2007, 13:20   

no i jak oyey, zadziałało?

Odpowiedz do tematu