|
ZAMULONY X3 |
| Autor |
Wiadomość |
beblock
Znawca beblock

Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Lut 2007 Posty: 172 Skąd: szczytno
|
Wysłany: 11 Listopad 2007, 18:35 ZAMULONY X3
|
|
|
witam
niepokoi mnie następujące (zjawisko)
w momencie wyboru/zmiany fontów strasznie zamula mi sprzęt
procesor staje sie się obciążony niemal w 100% i utrzymuje taki stan przez jakies 15 sek i dłużej
co z kolei strasznie frustruje i wpienia bo nic nie mogę robić
mieliście może podobne zachowanie X3
system jest swierzutki
komp nawet nawet powinno śmigać
zainstalowane w okolicy 2000 fontów
1.jpg screen |
Pobierz Plik ściągnięto 353 raz(y) 39.16 KB |
|
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Listopad 2007, 19:17
|
|
|
2000 fontów zainstalowanych naraz to trochę sporo ;)
Pamiętaj, że system (Corel) przeglądając fonty musi je władować do pamięci. I nie ma nic do rzeczy, że mierniki pamięci pokazują, że wszystko ok - system zrzuca (drugorzędną, że tak napiszę) pamięć na dysk i cały czas się z tym zrzutem komunikuje, przez co to wszystko musi trochę trwać... |
|
|
|
 |
beblock
Znawca beblock

|
Wysłany: 12 Listopad 2007, 17:40
|
|
|
czyli odczytuje sugestie :)
> zmniejsz ilość fontów w systemie :)
dzięki
pozdrawiam z mazur |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Listopad 2007, 19:40
|
|
|
To po prostu może być jedna z przyczyn, ale wielce prawdopodobna.
Kiedyś też tak miałem, że co font to go instalowałem - "bo może się przyda" ;) A tak prawdę mówiąc to przez ostatnie kilka miesięcy korzystałem może ze stu - na pewno nie więcej...
Tak przy okazji - jest sposób, aby pracować bez zainstalowanych fontów - wystarczy PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty, z których zamierzamy skorzystać a później podczas zapisywania zaznaczyć opcję "Osadź czcionki używając TrueDoc (TM)". Czcionki zostają zaszyte w dokumencie i można pracować później nie mając w ogóle tych fontów. Przydaje się bardzo, jeżeli robimy np. projekt logotypu i korzystamy z nietypowych fontów. |
|
|
|
 |
beblock
Znawca beblock

|
Wysłany: 13 Listopad 2007, 07:55
|
|
|
no fakt dziś zamierzam zrobić inspekcje w katalogu fonts :) i jak to sie czyni ostatnio dość często ZWERYFIKOWAĆ GO !! :)
a co do osadzania czcionek kolejny raz masz racje, faktycznie zdarzało mi sie z niej korzystać, ale nie na własne potrzeby a klientów .... teraz to odmienię :)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
deswider
Początkujący maruda

|
Wysłany: 19 Grudzień 2007, 10:54
|
|
|
Witam
Mam podobny problem jak opisywany, ale miałbym prośbę o wytłumaczenie "łopatologiczne" poniższej kwestii:
| Cysorz napisał/a: |
/.../Tak przy okazji - jest sposób, aby pracować bez zainstalowanych fontów - wystarczy PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty, z których zamierzamy skorzystać a później podczas zapisywania zaznaczyć opcję "Osadź czcionki używając TrueDoc (TM)". Czcionki zostają zaszyte w dokumencie i można pracować później nie mając w ogóle tych fontów. Przydaje się bardzo, jeżeli robimy np. projekt logotypu i korzystamy z nietypowych fontów. |
Chodzi o sformułowanie "PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty", tzn. co należy zrobić?
I pytanie przy okazji: czy zaznaczając opcję "Osadź czcionki używając TrueDoc (TM)" i zapisując plik do niższej wersji - fonty są przenoszone? Bo u mnie jakby ta opcja nie działała, tzn. przy otwarciu pliku na innym kompie podstawia mi fonty. |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 19 Grudzień 2007, 16:20
|
|
|
| Cytat: | | Chodzi o sformułowanie "PRZED otwarciem Corela wyświetlić po prostu te fonty", tzn. co należy zrobić? |
kliknąc 2x na plik .ttf otworzy się windowsowy podgląd czcionek i czcionka zostanie załadowana do pamięci. |
|
|
|
 |
oyey
Początkujący

|
Wysłany: 20 Grudzień 2007, 11:19
|
|
|
kliknąc 2x na plik .ttf otworzy się windowsowy podgląd czcionek i czcionka zostanie załadowana do pamięci.[/quote]
Witam - ten temat też mnie niezmiernie interesuje, ale nadal nie rozumiem o co chodzi
czy trzeba coś w systemie grzebać, na razie odpada instalacja od zera.
kliknęło się 2 X na plik i Corel nadal nie widzi tego klikniętego pliku. |
|
|
|
 |
moskit
Praktyk

Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Posty: 79 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 27 Grudzień 2007, 14:07
|
|
|
1. Klikasz na font którego nie masz zainstalowanego, a który chcesz użyć.
2. Odpalasz Corela.
3. Zapisujesz pracę osadzając w pliku fonty. |
|
|
|
 |
deswider
Początkujący maruda

|
Wysłany: 28 Grudzień 2007, 13:20
|
|