Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o retusz zdjęć
Autor Wiadomość
Dabalwwy
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2016, 09:41   Prośba o retusz zdjęć

Witam

Czy na forum jest ktoś jakaś dobra dusza:] która doprowadziła by do kultury te dwa zdjęcia. sa to stare zdjęcia zeskanowane w najlepszej jakości w jakiej się udało są dla mnie ważne a nie mam na tyle wiedzy zęby sam się tego podjąć. Z góry dziękuje

https://www.dropbox.com/s...lxc/bd.tif?dl=0
https://www.dropbox.com/s...k6s/bk.tif?dl=0

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Luty 2016, 10:26   

ten skan troche slaby tak delikatnie mowiac ale prosze,moze tak byc/

Dabalwwy
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2016, 11:54   

dzięki panowie Restauro pobrałem, możesz przerobic tez to drugie foto

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 20 Luty 2016, 13:16   

Dabalwwy napisał/a:
możesz przerobic tez to drugie foto

Drugie jest dużo gorsze od pierwszego ,w zasadzie nie do poprawienia.

Dabalwwy
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2016, 13:28   

Dzięki. Podejrzewam ze inny rodzaj skanowania nic nie da. Ustawione miałem na najlepsza jakoś i 600dpi

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 20 Luty 2016, 13:49   

Dabalwwy napisał/a:
Podejrzewam ze inny rodzaj skanowania nic nie da

Skaner jest taki sobie ,ale jakość szczególnie drugiego zdjęcia jest zła.To czy może być lepsze najlepiej widać na odbitce. Kolorystykę czy uszkodzenia można poprawić ,natomiast jakości już nie . Na przyszłość ustawiaj tak skaner żeby zapisywał tylko zdjęcie bez niepotrzebnego tła. Lepszy skaner z większa rozdzielczością i i głębią zapisu daje większe pole manewru,ale jeśli zdjęcie jest kiepskie nikt nic nie zrobi,chyba ze kosztem jakości ,która i tak jest kiepska.Takie zdjęcie z daleka może wyglądałoby lepiej , ale z bliska już nie.

Cysorz 

Wysłany: 20 Luty 2016, 15:29   

Jeszcze jedna uwaga: skanując zdjęcie, skanuj tylko wybrany obszar (jak pisał wyżej restauro) także z tego powodu, że skanery zazwyczaj same dobierają średnie wartości z tła i skanują wtedy lepiej. W Twoim przypadku skaner czytał średnie kolorów z całej powierzchni, gdzie jasnych kolorów jest kilka razy więcej niż na samym zdjęciu.

Dabalwwy
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2016, 17:21   

ok. jeszcze raz dzieki

chezare 

Wysłany: 24 Luty 2016, 20:41   

W moim skanerze jasnych powierzchni nie ma w ogóle, tło jest czarne. Skaner ma skanować nie jakieś obliczane wartości na podstawie tła, czy czegoś tam, tylko takie jakie fizycznie są, jeśli tego nie potrafi, to jest do … niczego, a na pewno nie do skanowania fotografii.
Manipulowanie rozdzielczościami przy skanowaniu jest pomysłem kiepskim, powinno się skanować z rozdzielczością optyczną skanera, później można sobie to zmieniać.
Fotografie są zeskanowane z rozdzielczością 600 dpi, a w plikach jest 300?

Różnice w oświetleniu punktu centralnego do tego co jest na obrzeżach fotografii są zbyt duże żeby próbować zmieniać całe zdjęcie, trzeba popracować nad najważniejszym miejscem, tam gdzie są twarze fotografowanych osób, inaczej trochę lepiej będzie w centrum i do niczego na krawędziach, tam gdzie jest ciemniej.

W każdym razie, cudów nie ma, jak czegoś nie widać na oryginale, to żeby nie wiem co robić i tak nie będzie widać.

Odpowiedz do tematu