Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
miejsce kopii zapasowej na pulpicie
Autor Wiadomość
beata
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Styczeń 2016, 10:16   miejsce kopii zapasowej na pulpicie

Nie mogę znaleźć w ustawieniach tego. SOS. Mam na pulpicie pliki corela, w określonym ściśle miejscu. To ważne bo pod nimi mam np. jpgi, epsy itp. W poprzednich wersjach plik pozostawał na swoim miejscu a kopia zapasowa lokalizowała się jak inne pliki zapisywane na pulpicie od lewej strony. W X7 kopie zapasowe wskakują na miejsce pliku głównego a ten zmnienia położenie i musze go szukac. Jest to upierdliwe, ktoś moze pomóc?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 10:54   

ajaja,do tego interfeisu to normalnie wiekszosc podchodzi jak do jeza :-) ale oki ;-) wiec Narzedzia-Opcje-Obszar roboczy-Zapisz i tam wyberasz miejsce docelowe kopi, ja mam np tak C:\Users\robert\AppData\Local\Temp\

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 11:22   

A ja mam od zawsze pliki Backup_of_*.cdr w tym samym folderze co oryginał.

chezare 

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 11:58   

Ja też nic nie przestawiałem i mam tak jak Trurl i to jest moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Zapasowe koło wozi się w samochodzie do którego ono jest przeznaczone.
Prawdę mówiąc, to skorzystałem z tych kopii kilka razy i to bezpośrednio po jakiejś awarii. Wczoraj np. zamknąłem windowsa z niezapisanym plikiem. Corel zdążył się zapytać czy zapisać, ja zdążyłem kliknąć przycisk tak, Windows zdążył zamknąć przed zapisaniem :-)
Co jakiś czas zwyczajnie kasuję wszystkie kopie bez zastanawiania się co w nich jest i nigdy jeszcze żadne nieszczęście mnie z tego powodu nie spotkało, tak samo jak nie miałem nigdy problemów ze znalezieniem potrzebnego pliku, nawet po paru latach, wśród dziesiątek tysięcy dokumentów, ale to kwestia organizacji nazewnictwa.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 12:15   

hym,teraz sie zagubilem, :oops: autorowi tematu o co chodzilo o kopie zapasowa przy zapisie pliku? czyli ustawienie corela w opcji Tworz Kopie Zapasową przy Zapisie? czy tez o kopie zapasowa ustawiana jako Tworz Kopie Zapasową np co 20 minut ? bo to jest nieba a ziemia te dwie opcje :-)

beata
Początkujący

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 14:14   

Dzięki za rady. Ale nie zrozumieliscie. Mi nie chodzi o kopie zapasowe w osobnych folderach ;-) )))) Normalnie system zapisuje nowe pliki na pulpicie w wolnym miejscu od strony lewej góra. Ale można sobie je ręcznie porozmieszczać gdzie się chce. ok? I mam załuzmy ręcznie poukładane. Do każdego pliku corelowskiego w kolumnach pliki które się do niech odnoszą. Przez lata nie było problemu. Kopie zapasowe corela ustawiały się na lewo a plik główny pozostawał na miejscu. I był ład. Teraz kopia zapasowa wskakuje na miejsce pliku głównego, a on leży gdzieś pomiedzy innymi ikonami i musze go odszukać i wymienic miejscem z koppią zapasowa. Roboty dużo, plików jeszcze więcej bajzel się robi. Gdzieś musza byc ustawienia tego układu na pulpicie bo u innych z corelemX7 nie ma tego problemu.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 18:48   

beata napisał/a:
Dzięki za rady. Ale nie zrozumieliscie. Mi nie chodzi o kopie zapasowe w osobnych folderach ;-) )))) Normalnie system zapisuje nowe pliki na pulpicie w wolnym miejscu od strony lewej góra. Ale można sobie je ręcznie porozmieszczać gdzie się chce. ok? I mam załuzmy ręcznie poukładane. Do każdego pliku corelowskiego w kolumnach pliki które się do niech odnoszą. Przez lata nie było problemu. Kopie zapasowe corela ustawiały się na lewo a plik główny pozostawał na miejscu. I był ład. Teraz kopia zapasowa wskakuje na miejsce pliku głównego, a on leży gdzieś pomiedzy innymi ikonami i musze go odszukać i wymienic miejscem z koppią zapasowa. Roboty dużo, plików jeszcze więcej bajzel się robi. Gdzieś musza byc ustawienia tego układu na pulpicie bo u innych z corelemX7 nie ma tego problemu.

Mam wrażenie, że piszesz o zachowaniu się Windowsa, a nie Corela. Co Corel ma do rozmieszczania ikon na pulpicie?

Założenie 1 - otwarty plik masz na pulpicie w danym miejscu (poukładane).
Założenie 2 - zapisujesz plik po zmianach i Corel automatycznie robi kopię zapasową (backup) zapisując ja na pulpicie.
Założenie 3 - kopia zapasowa tworzy się nie w domyślnym, lewym górnym rogu pulpitu, tylko podmienia się pod plik, którego jest backup-em.
Założenie 4 - właściwy plik pojawia się w innym miejscu, niż rezydował.

Czyli Corel robi niby coś takiego: masz otwarty plik, zapisujesz, Corel kasuje plik źródłowy, w jego miejsce wstawia backup, po czym zapisuje właściwy plik projektu w losowym miejscu. Tak?

No to jeśli wcześniej było OK, a teraz nie jest, to zastanów się, co zmieniałeś? Aktualizowałeś Corela czy system? Corel odpowiada za algorytm zapisu, a system za ustawianie ikon na pulpicie.

beata
Początkujący

Wysłany: 26 Styczeń 2016, 23:13   

Dokładnie tak ;-) Niestety nie takie to proste ;-( mam nowy komputer z nowym systemem i nowym corelem.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 27 Styczeń 2016, 00:19   

beata napisał/a:
mam nowy komputer z nowym systemem i nowym corelem.

No to chyba wszystko jasne, nie? W pewnym momencie ktoś zdecydował, że tak będzie lepiej, a że lepsze jest wrogiem dobrego to wiadomo od dawna ;-) Nie sadzę, żeby dało się z tym cokolwiek zrobić. radzę zmienić przyzwyczajenia i wypracować sobie jakiś nowy system katalogowania plików i backup-ów, bo pulpitu ci zabraknie.

beata
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2016, 07:51   

I tego sie obawiałam ;-( nowy system niestety nie pomoże. Ale poczekam kilka dni, może komus sie udało coś zrobić. Dzięki za pomoc.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 27 Styczeń 2016, 12:09   

beata, zmień przyzwyczajenia. Jak będziesz od nowa stawiać system, to podziel dysk na dwie partycje - jedną przeznacz na system i programy, a drugą - na swoje prace (łącznie z backupami). W ten sposób, jak padnie Ci system, to go stawiasz od nowa (łącznie z formatowaniem partycji systemowej), nie troszcząc się o swoje prace. A pulpit masz w Usersach na partycji systemowej i w przypadku stawiania systemu musisz pamiętać, żeby tych Usersów przegrać, co nie zawsze jest możliwe, gdy padnie system.
Zastanów się nad tym poważnie. :-)

beata
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2016, 14:12   

tak mam zrobione ;-) ale z zapisem kicha. Zrobiłam folder na kopie zapasowe, ładnie tam zapisuje. Tylko do anielki ciemnej pliki główne i tak skaczą!!!! Mam plik corelowski na pulpicie. Robie zmianę, zapisuję i .... kopia zapasowa w osobnym katalogu na D, a plik główny co prawda na pulpicie lecz w innym miejscu.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Styczeń 2016, 22:38   

moze cos z widokiem,pokombinuj z autorozmieszczaniem ikon i wyrownaniem do siatki,bo pliki na pulpicie zachowuja sie jak ikony wiec moze cos z tym jest nie tak(PPM na pulpit i widok)

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wysłany: 16 Luty 2016, 09:16   

Moja "Wujek dobra rada" - NIE TRZYMAJ PLIKÓW NA PULPICIE. to się nie sprawdza, jak sama widzisz. Wg mnie pliki trzeba trzymać w zwykłych folderach. Przecież w takim folderze możesz sobie ustawić, żeby wyświetlał duże ikony i posegregować je wg daty. Wtedy zawsze będziesz miała najnowszy u góry. Ja osobiście mam ustawione "szczegóły" i po dacie. Najnowszy jest u góry i widzę ich dużo. A gdy chcę znaleźć jakiś po nazwie lub iść do podkatalogu, to klikam w górnym pasku na "nazwa" i sortuje mi po nazwach. Wtedy wpisuję początkowe litery nazwy i już jestem tam, gdzie trzeba.

I jeszcze dobrze mieć program typu Cobian backup, by co jakiś czas "lukał" do katalogu z autobackupami i gdy zobaczy tam coś nowego, to zapisze to w zadanym katalogu w podkatalogu oznaczonym datą i godziną. Dzięki temu pracując nad danym plikie. 2 godziny i mając autobackup co 10 min będziesz mieć 12 autobackupów w odpowiednich podkatalogach utworzonych co 10 min. przez cobian backup. To się naprawdę przydaje, gdy w dużym projekcie wywali ci się plik i kopia zapasowa - bywa tak.

Odpowiedz do tematu