|
Druk bez białego obramowania |
| Autor |
Wiadomość |
Bartool
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 29 Luty 2016, 14:41 Druk bez białego obramowania
|
|
|
Cześć,
mam taki spory problem, otóż próbuję wydrukować A3 bez marginesów i tak się zastanawiam, czy jest to możliwe. Sprawa jest o tyle pilna, że format (docelowo A4) nie może się różnić od oryginału a drukowane u mnie jest pomniejszone i z białym tłem o jakieś 4mm. Drukarka to Develop Ineo +284 - jakieś ustawienie umożliwia chociaż zminimalizowanie tego efektu?? |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 29 Luty 2016, 17:02
|
|
|
Nie znam urządzenia laserowego które potrafiłoby drukować bez marginesów. Margines jest potrzebny by toner nie brudził wałków. Podobnie maszyny offsetowe czy fleksograficzne również wymagają marginesów. Obraz jednak nie powinien byc zmniejszony lecz obcięty. Najprawdopodobniej masz zaznaczone pole: dopasuj do wielkości papieru.
Aby drukować na pełnym typowym formacie, większość urządzeń A3 ma możliwość drukowania na większym papierze np. moja zwykła drukarka HP LJ5100 ma maksymalny format 311 x 435 mm, a Minolta którą mamy w drukarni 320 x 450 mm. Zakładasz większy papier i obcinasz marginesy. Jeśli masz urządzenie A3 a docelowy format jest A4 to drukuj jednym użytkiem na środku A3 i białe obetniesz. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29 Luty 2016, 21:19
|
|
|
| Chcesz zrobić wydruk z Corela na format A3 bez marginesów? Jeśli tak, to zrób spady w pliku corelowskim, daj sznyty i wydrukuj na formacie A3+, choć nie wiem, czy Twoja drukarka obsługuje ten format. Moja HP5 (laserowa A4) ma marginesy pięciomilimetrowe i tego nie przeskoczę. Jeżeli chcę mieć wydruk A4 bez tych marginesów, to drukuję na takiej drukarce, która to umie zrobić (każda drukarka A3). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Marzec 2016, 00:00
|
|
|
Jeśli wierzyć specyfikacji znalezionej w necie, to Twoja drukarka powinna umieć drukować na papierze SRA3 (320x450 mm). Format A3 to 297x420 mm, czyli nawet jak odejmiemy po centymetrze na niezadrukowane marginesy, to zostanie jakieś 310x440 mm, bez problemu powinny się zmieścić dwie strony A4 ze spadami.
W formatach drukowania musisz znaleźć odpowiedni format papieru, albo pozycję format użytkownika, u mnie np. wygląda to tak
i sprawdzić jaki maksymalnie format papieru możesz ustawić.
Jedyny problem jaki możesz mieć, to kupienie takiego powiększonego A3, bo niekoniecznie leży on na półce w każdym sklepie papierniczym?
Jak się okaże, że jednak możesz drukować na papierze większym od A3 i kupisz taki papier, to ustaw rozmiar strony w Corelu na taki jaki ma papier i wstaw na stronę dwa razy swoje A4.
W Corelu w menu View jest pozycja Show->Printable Area. Jeśli to włączysz to będziesz widział w którym miejscu wydruk zostanie obcięty. Żeby to zadziałało to najpierw musisz ustawić w parametrach druku format tego swojego powiększonego A3. Możesz to zrobić z Corela, menu File->Print Setup. Możesz ustawić to na stałe, ale wtedy musisz przestawić drukarkę posługując się Windowsowymi mechanizmami.
Przy drukowaniu opcja "Tak jak w dokumencie", czyli bez skalowania jest ustawiona domyślnie, jeśli w Corelu będziesz miał ustawiony właściwy rozmiar strony, odpowiadający rozmiarom papieru, to nic w tym miejscu
nie będziesz musiał zmieniać. |
|
|
|
 |
Bartool
Praktyk

|
Wysłany: 1 Marzec 2016, 10:44
|
|
|
Tak marak było na dopasowaniu... Słuchajcie okazuje się, że jest opcja na SRA3, ale przy próbie druku tj. obcina mi - dopasowałem ustawienia jak na tym zdjęciu (jeśli dobrze zrozumiałem Wasz przekaz) http://zapodaj.net/721a13b954479.bmp.html a gdyby ustawić niestandardowo, to jakie wartości dać? najwięcej można tyle http://zapodaj.net/96ed41e217a9f.bmp.html
Czyli jak drukują w drukarniach online to dają druk na powiększone A3 a potem im wychodzi dopasowana A4 rozumiem? Bo cały problem polega na tym, że muszę wpasować się w takie właśnie gotowe ulotki mające zadrukowaną całość na A4 |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 1 Marzec 2016, 11:24
|
|
|
To jest problem typu: jak wlać do litrowej butelki dwa litry wody.
A3=2*(A4+spady) tylko wtedy, gdy spady=0.
Jeżeli drukarka drukuje z marginesami technicznymi > 0, to wtedy jest jeszcze gorzej: Dostępne pole zadruku papieru A3 jest mniejsze niż A3. Wtedy 2*(A4+spady)>A3, bez względu na wielkość spadów (także dla spadów = 0).
Czyli chcąc wydrukować 2*(A4+spady) trzeba użyć papieru większego niż A3. |
|
|
|
 |
Bartool
Praktyk

|
Wysłany: 1 Marzec 2016, 12:15
|
|
|
I tutaj temat zdaje się kończyć... Można prosić o rozwinięcie definicji marginesy techniczne?
Pytanko jeszcze do Trurl - z Twojego posta wnioskuję, że gdybym chciał zadrukować samą A4 to jest to możliwe na drukarce obsługującej A3 tak? Podpowiesz, jakie ustawienia stosujesz?? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Marzec 2016, 14:24
|
|
|
| Drukarki są coraz mądrzejsze i potrfią wykombinować jaki papier wsadziłeś. To co wybierasz czy ustawiasz powinno się zgadzaç ze stanem faktycznym. |
|
|
|
 |
|
|