|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem z druk. CMYK i czcionkami |
| Autor |
Wiadomość |
allfree
Początkujący

|
Wysłany: 5 Styczeń 2008, 10:24 Problem z druk. CMYK i czcionkami
|
|
|
Hej!
Mam takie 2 problemy z corelem (v9):
1 - mam 2 kompy w pracy i na jednym z nich pewnie przez nieuwagę (bo dostęp do niego mają tylko 2 osoby) zostało coś zmienione (jakimś skrótem klawiszowym?) i wydruki z corela nie są w CMYK tylko bardziej nasycone, wręcz przesycone. W pierwszej chwili myślałem, że to wina drukarki, bo "wróciła" z serwisu, ale dzieje się tak tylko z corelem, bo z PS'a drukuje CMYKa prawidłowo. Nawet po podłączeniu tej samej drukarki do kompa obok z corelem - wydruki są prawidłowe. Próbowałem już różnych ustawień w corelu, a nawet kopiowałem niektóre pliki ustawień z drugiego kompa i dalej to samo. Nie mam już pojęcia, gdzie to się mogło zmienić.
2 - Nie wiem w czym tkwi problem, ale nie mogę otworzyć na drugim kompie pliku zapisanego na pierwszym. Mimo że są wgrane te same czcionki i ten sam typ corela, to albo pyta się przy otwieraniu o wybór czcionek (oczywiście automatycznie sam dobiera prawidłowe, ale pyta tak przy każdym pliku), albo otwiera normalnie, ale zamiast tekstów są tylko krzaczki - czcionki zainstalowane na obydwu komputerach są te same.
Praktycznie wszystkie parametry w obu kompach są te same, ponieważ były instalowane w tym samym czasie wraz z powstaniem firmy.
Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.
Pozdr.
allfree |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 7 Styczeń 2008, 09:51
|
|
|
może został usunięty patch który to poprawiał?
pamiętajcie o wgrywaniu patchy - stronę już wielokrotnie podawałem
zacznij od najprostszych rzeczy - choćby restart corela z przywracaniem ustawień (z F8)
wgranie patchy, bardzo często problemem z otwarciem pliku są pozostawiane nagminnie przez użytkowników śmiecie (katalog "C:\Documents and Settings\NAZWA UŻYTKOWNIKA KOMPUTERA - CZYLI TWOJA\Ustawienia lokalne\Temp") niewyrzucanie codziennie z tego katalogu pozostałości powoduje obłęd w działaniu programów - a corel jest na to niestety wrażliwy i to bardzo.
Z Twojego opisu naprawdę nic nie wynika - być może color management jest załączony na RGB - to też trzeba sprawdzić
rozwiązań mogą być setki - jedno jest pewne - musisz popróbować podstawowe rozwiązania, a jeśli nie to zaproponowałbym na obu komputerach odświeżenie totalne - czyli pełny format z kasowaniem tablicy partycji i instalacją oprogramowania od nowa. Pewnie sie zaraz ktoś oburzy, że to proponuję - ale spojrzyjcie sami... użytkownik piszę że ma je od samego początku działania firmy - skoro to corel 9 to chyba ładnych parę lat... trochę się naśmieciło w komputerze... trochę mocno... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|