|
Szybkie kadrowanie |
| Autor |
Wiadomość |
kokoska133
Początkujący

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 10:22 Szybkie kadrowanie
|
|
|
| Mam taki problem. chce "wkadrować" jakąś mape bitowa w dowolny kształt. Dajmy na to w kwadrat. czytałam wiele artykułów, gdzie kazą mi robić, tak jak myslalam. czyli - zaznaczam mape bitową, szybkie kadrowanie, wskazuję kwadrat i juz powinno się wkadrowac w ten kwadrat. co mam zle w swoim corelu, ze nie moge wkadrować. po prostu mapa bitowa znika , a w kwadracie nie ma nic!!!małgorzata. |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 10:36
|
|
|
| Jeżeli masz X5 i mapę bitową nie pokrywającą się z obiektem to tak się właśnie zdarza. Najpierw przesuń mapę bitową, tak by przynajmniej częściowo przykrywała obiekt wektorowy, a dopiero potem kadruj. Możesz też złapać prawym przyciskiem myszy za mapę i przeciągnąć ją na obiekt. Następnie wybierz Dokonaj szybkiego kadrowania wewnątrz. |
|
|
|
 |
kokoska133
Początkujący

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 10:40
|
|
|
Hm...Przynajmniej wiem,ze nie robie cos nie tak..Dzięki:)
A sorry,ze spytam. czemu dostałam jakies ostrzeżenie?Zobaczyłamz,e jest ktoś własnie on line, wiec chciałam szybko napisac do ciebie,zeby dostac szybką odpowiedź. Nie wolno pisac do kogoś,zeby spytac o coś? |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 10:44
|
|
|
| Po to jest Forum, by nie pisać do kogoś na PW. |
|
|
|
 |
kokoska133
Początkujący

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 10:47
|
|
|
No wiem, ale kiedyś czekałam na odp tydzień, więc pomyślałam,ze jak ktoś akurat jest przy komp, to moze mi od razu odpowie...
nie znam się na tych forach, nie chciałam zrobić nic złego. a tu mi od razu ostrzeżenie,ze spamuje...az mi sie przykro zrobiło... ale ok, skoro nie wolno pisac do kogoś... |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 10:54
|
|
|
| Niestety, ale takie same zasady obowiązują na prawie wszystkich Forach. A są nawet takie, gdzie grożą większe sankcje. W regulaminie niniejszego Forum jest zresztą odpowiedni wpis, ponadto pod pod moim podpisem jest też odpowiednia adnotacja. Wyobraź sobie, że każdy wysyła do mnie na PW soje prośby o pomoc. |
|
|
|
 |
kokoska133
Początkujący

|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 10:58
|
|
|
| No tak, masz rację. jak wiesz, rzadko się czyta jakies regulaminy, ale czasami trzeba. Po prostu czasem nie moge sobie z czymś poradzić i wtedy chciałabym wejsc na forum, zobaczyc, kto jest on line i napisac do niego, czy wie, jak coś tam zrobić. No bo za kazdym razem wprowadzac nowy temat, jeszcze się znowu okaze,ze taki temat gdzies juz tam jest i znowu mnie zespamują, czy jakkolwiek to sie nazywa...Chyba mam złe wyobrazenie o forum:)ale dzięki za poświecony mi czas i pare wskazówek:)Miłego dnia:) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Styczeń 2011, 21:06
|
|
|
Roland, przepraszam że się z pewną taką nieśmiałością spytam :)
To po co na forum jest przycisk pw skoro "kliknięcie" grozi śmiercią lub kalectwem? :)
PS
Nie mogłem się powstrzymać, "kliknąłem" pw, przepraszam.
Nic mi nie jest, nie poraziło mnie, a nawet nie ostrzegło?
Mam nadzieję, że to nie jest jakaś dyskryminacja? |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 5 Styczeń 2011, 08:27
|
|
|
Jak to smutno, że zanika świadomość korzystania z internetu, a w tym przypadku z forum. Jeszcze jak kiedyś były popularne grupy dyskusyjne zanim cokolwiek napisało się, obowiązywała zasada przynajmniej kilku tygodni czytania wiadomości, aby się wciągnąć, zapoznać z treściami umieszczanymi na grupach, no i aby nie zadawać pytań, na które ktoś już odpowiedział. Dziś niestety wielu osobom wydaje się, że można wejść na grupę (czy forum) i od razu zadać każde pytania, a i jeszcze najlepiej wysłać kilka PW do administratora i moderatorów. Może w Twoim przypadku - chezare - nie odczułeś tego, ale uwierz mi, że zdarza mi się otrzymywać zdublowane prośby o pomoc nie tylko na PW, ale jeszcze i dodatkowo na e-mail. Ta sama wiadomość jest też umieszczana na Forum, a i jak czasami kontaktuję się z innymi moderatorami, to i oni otrzymują tą samą prośbę. Po to jest Forum, aby na nim umieszczać pytania, gdy pojawi się odpowiedź to przyda się też innym użytkownikom. A tak, musiałbym dziesiątki (i tu nie przesadzam - dziesiątki) razy udzielać odpowiedzi na te same pytania. Nie zawsze też mam czas na udzielanie odpowiedzi na PW. I dlatego też pytania umieszczane na Forum mają większą szansę na odpowiedź.
Inną sprawą jest też brak świadomości u początkujących forumowiczów, że zanim zada się pytanie, należy przeszukać forum, czy podobne pytanie nie pojawiło się już wcześniej. W ten sposób zapobiega się zaśmiecaniu.
Od kiedy zacząłem korzystać z grup dyskusyjnych wyrobiłem sobie zasadę koleżeństwa i wzajemnej pomocy na forum. Jeżeli chcę pomocy, to najpierw przeszukuję forum, gdy nie znajduję odpowiedzi pytam, a gdy znam odpowiedź na pytanie innego uczestnika udzielam odpowiedzi.
Zwróć uwagę, że staram się na Forum nie szafować ostrzeżeniami, które na dodatek nie ograniczają możliwości korzystania z Forum. Nie wiem, czy przyglądałeś się czasami jak się postępuje na forach, tam za mniejsze przewinienia można dostać nawet bana.
A wracając do PW, to jest to bardzo przydatne narzędzie do wewnętrznej komunikacji pomiędzy użytkownikami Forum. Jak sama nazwa sugeruje "Prywatna", czyli nie interesująca innych użytkowników. |
|
|
|
 |
bbborsuk
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 10:31
|
|
|
| Witam. Co zrobić jeżeli po najechaniu na obiekt nie wyświetla się opcja szybkiego kadrowania. ( chcę zrobić efekt żaluzji) jedyne propozycje jakie mam to umieść w komórce, przenieś tutaj itp :( |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 11:18
|
|
|
| Obiekt wektorowy na którym upuszczasz bitmapę jest najprawdopodobniej otwarty. Sprawdź wszystkie węzły i połącz ze sobą. |
|
|
|
 |
bbborsuk
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 11:25
|
|
|
| Dziękuję ;) zadziałało ;) |
|
|
|
 |
ljuk
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
|
Wysłany: 31 Marzec 2016, 21:37
|
|
|
Dzień dobry
Odgrzewam temat.
W sytuacji gdy się wydobywa zawartość z obiektu to na nim pojawia się taki "X".
Mam pytanie: jak usunąć ten X? Bo on się nawet do PDFa czy JPG się exportuje też. Jeśli obiekt skopiujemy to też się "X" kopiuje...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31 Marzec 2016, 21:46
|
|
|
| Załącz jakiś zrzut, bo o czymś takim pierwszy raz słyszę... |
|
|
|
 |
ljuk
Początkujący

|
Wysłany: 31 Marzec 2016, 21:59
|
|
|
Taki załącznik przygotowałem.
kadrowanie.jpg Kadrowanie obiektu |
Pobierz Plik ściągnięto 334 raz(y) 55.39 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 1 Kwiecień 2016, 07:15
|
|
|
| Dołącz plik w CDR . |
|
|
|
 |
roland

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2016, 08:20
|
|
|
| Kliknij na obiekcie prawym przyciskiem myszy i wybierz Typ ramki > Brak |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Kwiecień 2016, 09:06
|
|
|
Malutki, ja pierwszy raz widzę kadrowanie czegoś co nie jest w kadrze. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 1 Kwiecień 2016, 17:35
|
|
|
Rozwiązanie, które podał Roland znosi atrybut "kadru" z danego obiektu, czyli staje się zwykły. Dlatego też znika ten X.
Jeśli jednak chcesz by kadr pozostał kadrem (z przyczyn technicznych, projektowych czy jeszcze innych) to powinieneś odznaczyć tą opcję:
Wtedy X będzie niewidoczny, ale kadr pozostanie kadrem. |
|
|
|
 |
ljuk
Początkujący

|
Wysłany: 3 Kwiecień 2016, 15:09
|
|