|
wypełnienie Postscript i przeźroczystość |
| Autor |
Wiadomość |
NieSławny
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x7
|
Wysłany: 3 Kwiecień 2016, 07:43 wypełnienie Postscript i przeźroczystość
|
|
|
Taka akcja Panie i Panowie że po prostu siedzę i płaczę w kącie z bezradności :). (pewnie się okażę że to moja niewiedza :)).
Pewnego razu zatem postanowiłem sobie zrobić obiekt numer jeden z wypełnieniem Postscriptowym, a że on czarno-biały jak prosty chłop narzuciłem na to drugi obiekt z barwą i ustawiłem przeźroczystość z trybem scalania: ekran. Wszystko się świetnie wyświetla na ekranie. Ale jak już chce go np zapisać w innym niż cdr robią się takie schody y ok robi się ściana. Sprawa wygląda tak :)
looknijcie ludziska
https://youtu.be/aakRzgqNyD0
Pytanie jest takie czy nie macie jakiegoś sposobu aby sobie z tym postscriptem poradzić ?
Pozdrawiam
NieSławny |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Kwiecień 2016, 08:58
|
|
|
Najpierw założenie - chodziło o nadanie gradientowej przezroczystości kolorowego obiektu nad wypełnieniem, aby dodać kolor do obrazka, tak?
No więc jest to do zrobienia bez problemu:
Tylko jak wdzisz, oznaczyłem tryb przezroczystości na Kolor, zamast Ekran. Próbowałem zrobić w tym trybie co ty, ale efekt był zgoła inny:
U ciebie właśnie nałożył się kolor, podczas gdy u mnie (niezależnie od wybranego koloru) zawsze po prostu robiło go na biało.
Może to jakiś błąd programu? |
|
|
|
 |
NieSławny
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x7
|
Wysłany: 7 Kwiecień 2016, 18:41
|
|
|
| Jest to jakieś obejście, zauważyłem że jak pod soczewkę wsadzimy coś wektorowego lub nawet bitmapę to wszystko działa, problem jest z tym PostScriptem. Jeśli Tobie też się to pojawia to ulga że to nie jakieś fatum nad moją maszyną i chyba trzeba to zgłosić do technicznych. Tak czy siak dzięki :) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Kwiecień 2016, 19:43
|
|
|
Zapomnij o wypełnieniach postscriptowych, będziesz zdrowszy. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Kwiecień 2016, 20:11
|
|
|
| NieSławny napisał/a: | | Jeśli Tobie też się to pojawia to ulga że to nie jakieś fatum nad moją maszyną |
No mi się nie pojawia, bo efekt działania trybu Ekran jest różny u mnie i u Ciebie.
A tak w ogóle to:
| NieSławny napisał/a: | | jak pod soczewkę wsadzimy coś wektorowego lub nawet bitmapę to wszystko działa |
Nie jest o dobre podejście. Nie raz było o tym, jak przezroczystość lub inna soczewka potrafi spaprać wektor, który jest pod spodem. Warunki muszą być specyficzne, ale jednak może mieć to miejsce. Dlatego stosowanie soczewek i innych wodotrysków powinno być przeprowadzane z rozwagą i pomyślunkiem, czy czasem nie da się inaczej |
|
|
|
 |
|
|