|
CorelDraw X3 export do EPS brak konwersji do RGB |
| Autor |
Wiadomość |
JW
Bywalec

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 08:55 CorelDraw X3 export do EPS brak konwersji do RGB
|
|
|
Gdy eksportuję grafikę z CorelDraw do pliku EPS zawsze w pliku wynikowym otrzymuję kolory CMYK. Niezależnie czy grafika w Corelu jest w RGB czy CMYK oraz niezależnie od tego czy podczas eksportowania zaznaczam, że ma być RGB.
Potrzebuję plik EPS z kolorami RGB.
Czy jest to jakiś błąd CorelDraw, używam wersji X3 ? Czy da się to jakoś obejść/naprawić ? |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 09:27
|
|
|
Sprawdziłem i w wersji X4 mam, niestety, to samo.
Obiekty wektorowe są zawsze w CMYKu.
Bitmapy są w RGB lub w CMYKu - zależnie jak się ustawi opcję w oknie dialogowym exportu.
Jak się więc okazuje przez kilka lat robiłem niepotrzebnie podwójne epsy do gazetki która szła zarówno na offset jak i na stronę www. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 10:54
|
|
|
Spróbuj zrobić pdf z kolorami RGB i przerobić go w Acrobacie na eps. Albo wyeksportuj pracę jako ps i przerób ją (też w Acrobacie) na eps. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 11:34
|
|
|
| Wystarczy zapisać w pdf i zmienić rozszerzenie na EPS |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 13:44
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Wystarczy zapisać w pdf i zmienić rozszerzenie na EPS |
Jesteś pewien?
Według mnie to 2 całkiem różne pliki. EPS ma dużo wspólnego z .PS, ale raczej nie z PDF-em.
Corel, oczywiście, zaimportuje taki plik po zmianie rozszerzenia, ale Corel na rozszerzenia w ogóle nie zwraca uwagi, więc zaimportuje go jako PDFa, a nie EPSa. Równie dobrze można np. zamienić .jpg na .doc i corel też go zaimportuje bez problemu. Jeśli jednak wskażesz, że taki plik .PDF z wymienionym rozszerzeniem ma zaimportować z użyciem filtra .EPS, to Corel da komunikat błędu, więc raczej nie ma tu zgodności standardu zapisu. |
|
|
|
 |
JW
Bywalec

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 13:59
|
|
|
Acrobat odpada - nie mam.
Zapisanie jako PDF i zmiana rozszerzenia jest rozwiązaniem. Sposób trochę naciągany ale załatwia sprawę.
Ciekawi mnie importowania takiego pliku do programów obsługujących pliki vektorowe. Do Corela, jak napisał marak a ja też sprawdziłem, nie ma problemu. Ciekawe jak w innych programach. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 14:34
|
|
|