Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X7 xzy X8
Autor Wiadomość
DUZY
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2016, 11:57   X7 xzy X8

Cześć,

szybkie pytanie, CD X7 czy X8?
Pytam, bo cos gdzieś, że X8 coś się kaszani. Dalej jest tak, że wersje parzyste się sypią?

pozdrawiam
UŻY D

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Maj 2016, 12:01   

Jak wyszedł X7, to też pisali, że się kaszani.
Podobnie było z X6, X5, X4, X3 i wszystkimi poprzednimi wersjami.

Jak kupisz X7, to będziesz szukał kogoś, kto Ci będzie konwertował pliki z X8 do X7, bo takie będziesz dostawał.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Maj 2016, 12:05   

Jeśli już masz CorelDraw to uaktualnienie jest chyba tylko do najnowszej wersji.

DUZY
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2016, 12:49   

Cześć,

w omegasoft jest upgrade do x7 i do x8. Ale ktoś z grupy korzysta z x8?
Pytanie dodatkowe jak ten font nawigator w x8? można nim zastąpić font experta?

pozdrawiam
UŻY D

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Maj 2016, 13:19   

DUZY napisał/a:
w omegasoft jest upgrade do x7 i do x8. Ale ktoś z grupy korzysta z x8?

To, czy ktoś na forum Corel.wodip.opole.pl korzysta z X8 cz też nie, nie powinno być decydujące w wyborze wersji programu. Pewnie korzysta niewielu, bo i zachęta do przesiadki na wyższą wersję raczej marna - nowe funkcje niekoniecznie przekonują do wydatku kilkuset złotych. Ja mam X3 i dalej wszystkiego nie ogarniam. Może dlatego, że nie używam Corela? :-)

DUZY
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2016, 13:26   

też używam x3, ale przesiadka podyktowana jest tym, ze x3 nie radzi sobie z importem pdf-ow, których mam mnóstwo :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 11 Maj 2016, 16:04   

Bierz X8, bo to właściwie X7 z dodatkowymi funkcjami, które można policzyć na palcach, więc szału nie ma (szczególnie ten Font cośtam nie zachwyca). Ale jak słusznie zauważył tegraf, mając X8 nie będziesz się nikogo prosił o konwersję, a wstecznie zawsze możesz projekt zapisać ;-) Poza tym - jeśli wierzyć Kanadyjczykom - upgrade do X8 jest możliwy z KAŻDEJ starszej wersji Corela. Tak więc kup upgrade, zaoszczędzisz 50% kasy i (prawdopodobnie) nie będziesz miał problemów. Co do awaryjności, to X7 co jakiś czas wykłada mi się na plecy, ale nie zaszczycam tego nawet wzruszeniem ramion tylko odpalam ponownie. A ta wersja ma już trochę i chyba ze 4 poważne update-y i nadal nie jest na 100%.

DUZY napisał/a:
nie radzi sobie z importem pdf-ow

To niestety prawda. Ostatnio robiłem dziesiątki projektów dla klienta, który miał X4. Jak dostawał ode mnie wygenerowane PDF-y w wersji X-1a to nie wszystkie chciały się otworzyć w DRAW-ie :-/ W formacie PDF również zachodzą zmiany, poprawki itp. i starsze wersje Corela tego nie chwytają bo nie mają odpowiednich plug-in'ów jak widać.

DUZY
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2016, 18:03   

ok, biorę x8 :)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Maj 2016, 19:17   

DUZY napisał/a:
ok, biorę x8 :)

A tak na marginesie - skoro ten Corel ma służyć do otwierania pdfów, to nie lepszy byłby... Illustrator?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 11 Maj 2016, 21:03   

tegraf napisał/a:
A tak na marginesie - skoro ten Corel ma służyć do otwierania pdfów, to nie lepszy byłby... Illustrator?

Podejrzewam, że kwestią jest fakt otrzymywania od klientów (czy innych źródeł) plików właśnie w tym formacie. Poza tym, jak by nie było, AI CS6 PL Win kosztuje ok. 3.500 pln :-|

restauro 

Wysłany: 12 Maj 2016, 07:37   

Ciekaw jestem , jak z importem tych PDF radzi sobie Inkscape ?

chezare 

Wysłany: 12 Maj 2016, 09:01   

Z pedeefami będzie tak, że dostanie wynalazek skonstruowany w Ilustratorze z przeźroczystościami nałożonymi na gradienty, żeby było ładnie z jakimiś cieniami i ten nowy Corel pdf otworzy, nawet się nie zająknie że coś jest nie tak, tylko dokument w niczym nie będzie przypominał oryginału. Na szczęście pdf można obejrzeć i zauważyć że to co mamy w Corelu nie do końca jest tym co być powinno, przynajmniej w większości przypadków.
To jest bardziej kwestia konstrukcji dokumentu i sposobu wygenerowania pdf niż tej czy innej wersji programu, którym go otwieramy. Trzeba pamiętać o tym, że otwarty bez problemu pdf, to nie oryginał.
Wiem jak to jest, bo jeszcze niedawno rysowałem etykiety do cukierków i dostawałem po kilkanaście takich plików dziennie. Otwierałem je w Corelu który nie ma X w nazwie, sporadycznie prosiłem znajomą żeby mi zapisała do cdr, jej X7 często nie dawał rady.
Inkscape radzi sobie z pdf tak samo jak będzie sobie radził nowy Corel, nie zawsze z dobrym skutkiem. Używałem malutkiego niemieckiego programu którym przepisywałem pdf do innej wersji, przy okazji pozbywając się "nieskrzywionych" tekstów.
Najciekawszy był pdf, a w zasadzie kilkanaście pdf, ale zrobionych przez tego samego grafika. Plik z dwiema stronami A3 ważył kilkaset MB, choć była w nim wyłącznie grafika wektorowa i nie dawał się wydrukować, choć nie był w żaden sposób zabezpieczony. Próbowaliśmy tego na wielu komputerach, z różnymi systemami operacyjnymi i wszędzie kończyło się tak samo. Artysta mówił za każdym razem, u mnie się drukuje. Na początku się z tym szarpaliśmy, a później robiliśmy z pdf bitmapę.
Czym nowszy Corel tym problemów z otwieraniem takich plików będzie mniej, ale będą.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Maj 2016, 09:26   

Mnie by interesowało, jaki charakter ma praca DUZEGO, że taka czynność jak otwieranie pdfów w Corelu, to główne jego zajęcie. Czyżby impozycja?

restauro 

Wysłany: 12 Maj 2016, 11:24   

tegraf napisał/a:
Czyżby impozycja?

Jeśli tak , powinien raczej zainteresować się programem do impozycji .

Odpowiedz do tematu