X7 xzy X8 |
Autor |
Wiadomość |
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 11:57 X7 xzy X8
|
|
|
Cześć,
szybkie pytanie, CD X7 czy X8?
Pytam, bo cos gdzieś, że X8 coś się kaszani. Dalej jest tak, że wersje parzyste się sypią?
pozdrawiam
UŻY D |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 12:01
|
|
|
Jak wyszedł X7, to też pisali, że się kaszani.
Podobnie było z X6, X5, X4, X3 i wszystkimi poprzednimi wersjami.
Jak kupisz X7, to będziesz szukał kogoś, kto Ci będzie konwertował pliki z X8 do X7, bo takie będziesz dostawał. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 12:05
|
|
|
Jeśli już masz CorelDraw to uaktualnienie jest chyba tylko do najnowszej wersji. |
|
|
|
|
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 12:49
|
|
|
Cześć,
w omegasoft jest upgrade do x7 i do x8. Ale ktoś z grupy korzysta z x8?
Pytanie dodatkowe jak ten font nawigator w x8? można nim zastąpić font experta?
pozdrawiam
UŻY D |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 13:19
|
|
|
DUZY napisał/a: | w omegasoft jest upgrade do x7 i do x8. Ale ktoś z grupy korzysta z x8? |
To, czy ktoś na forum Corel.wodip.opole.pl korzysta z X8 cz też nie, nie powinno być decydujące w wyborze wersji programu. Pewnie korzysta niewielu, bo i zachęta do przesiadki na wyższą wersję raczej marna - nowe funkcje niekoniecznie przekonują do wydatku kilkuset złotych. Ja mam X3 i dalej wszystkiego nie ogarniam. Może dlatego, że nie używam Corela? |
|
|
|
|
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 13:26
|
|
|
też używam x3, ale przesiadka podyktowana jest tym, ze x3 nie radzi sobie z importem pdf-ow, których mam mnóstwo :) |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 16:04
|
|
|
Bierz X8, bo to właściwie X7 z dodatkowymi funkcjami, które można policzyć na palcach, więc szału nie ma (szczególnie ten Font cośtam nie zachwyca). Ale jak słusznie zauważył tegraf, mając X8 nie będziesz się nikogo prosił o konwersję, a wstecznie zawsze możesz projekt zapisać Poza tym - jeśli wierzyć Kanadyjczykom - upgrade do X8 jest możliwy z KAŻDEJ starszej wersji Corela. Tak więc kup upgrade, zaoszczędzisz 50% kasy i (prawdopodobnie) nie będziesz miał problemów. Co do awaryjności, to X7 co jakiś czas wykłada mi się na plecy, ale nie zaszczycam tego nawet wzruszeniem ramion tylko odpalam ponownie. A ta wersja ma już trochę i chyba ze 4 poważne update-y i nadal nie jest na 100%.
DUZY napisał/a: | nie radzi sobie z importem pdf-ow |
To niestety prawda. Ostatnio robiłem dziesiątki projektów dla klienta, który miał X4. Jak dostawał ode mnie wygenerowane PDF-y w wersji X-1a to nie wszystkie chciały się otworzyć w DRAW-ie W formacie PDF również zachodzą zmiany, poprawki itp. i starsze wersje Corela tego nie chwytają bo nie mają odpowiednich plug-in'ów jak widać. |
|
|
|
|
DUZY
Początkujący
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 18:03
|
|
|
ok, biorę x8 :) |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 19:17
|
|
|
DUZY napisał/a: | ok, biorę x8 :) |
A tak na marginesie - skoro ten Corel ma służyć do otwierania pdfów, to nie lepszy byłby... Illustrator? |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Maj 2016, 21:03
|
|
|
tegraf napisał/a: | A tak na marginesie - skoro ten Corel ma służyć do otwierania pdfów, to nie lepszy byłby... Illustrator? |
Podejrzewam, że kwestią jest fakt otrzymywania od klientów (czy innych źródeł) plików właśnie w tym formacie. Poza tym, jak by nie było, AI CS6 PL Win kosztuje ok. 3.500 pln |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 12 Maj 2016, 07:37
|
|
|
Ciekaw jestem , jak z importem tych PDF radzi sobie Inkscape ? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Maj 2016, 09:01
|
|
|
Z pedeefami będzie tak, że dostanie wynalazek skonstruowany w Ilustratorze z przeźroczystościami nałożonymi na gradienty, żeby było ładnie z jakimiś cieniami i ten nowy Corel pdf otworzy, nawet się nie zająknie że coś jest nie tak, tylko dokument w niczym nie będzie przypominał oryginału. Na szczęście pdf można obejrzeć i zauważyć że to co mamy w Corelu nie do końca jest tym co być powinno, przynajmniej w większości przypadków.
To jest bardziej kwestia konstrukcji dokumentu i sposobu wygenerowania pdf niż tej czy innej wersji programu, którym go otwieramy. Trzeba pamiętać o tym, że otwarty bez problemu pdf, to nie oryginał.
Wiem jak to jest, bo jeszcze niedawno rysowałem etykiety do cukierków i dostawałem po kilkanaście takich plików dziennie. Otwierałem je w Corelu który nie ma X w nazwie, sporadycznie prosiłem znajomą żeby mi zapisała do cdr, jej X7 często nie dawał rady.
Inkscape radzi sobie z pdf tak samo jak będzie sobie radził nowy Corel, nie zawsze z dobrym skutkiem. Używałem malutkiego niemieckiego programu którym przepisywałem pdf do innej wersji, przy okazji pozbywając się "nieskrzywionych" tekstów.
Najciekawszy był pdf, a w zasadzie kilkanaście pdf, ale zrobionych przez tego samego grafika. Plik z dwiema stronami A3 ważył kilkaset MB, choć była w nim wyłącznie grafika wektorowa i nie dawał się wydrukować, choć nie był w żaden sposób zabezpieczony. Próbowaliśmy tego na wielu komputerach, z różnymi systemami operacyjnymi i wszędzie kończyło się tak samo. Artysta mówił za każdym razem, u mnie się drukuje. Na początku się z tym szarpaliśmy, a później robiliśmy z pdf bitmapę.
Czym nowszy Corel tym problemów z otwieraniem takich plików będzie mniej, ale będą. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Maj 2016, 09:26
|
|
|
Mnie by interesowało, jaki charakter ma praca DUZEGO, że taka czynność jak otwieranie pdfów w Corelu, to główne jego zajęcie. Czyżby impozycja? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 12 Maj 2016, 11:24
|
|
|