Grafika wektorowa z 4 kolorów na 2. |
Autor |
Wiadomość |
braindead
Praktyk
|
Wysłany: 16 Maj 2016, 18:22 Grafika wektorowa z 4 kolorów na 2.
|
|
|
Cześć.
Chciałem zapytać jak można rozwiązać taki temat. Chodzi o to, żeby w drukarni było mniej przelotów na maszynie, więc grafikę wektorową, która jest w 4 kolorach zamienić na 2 kolory. Zawsze robiłem to tak, że przekształcałem w bitmape i robiłem duotone, ale to jakoś słabo mi sie wydaje wychodzi bo jest utrata kolorystyki i jakości. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16 Maj 2016, 19:39
|
|
|
braindead napisał/a: | grafikę wektorową, która jest w 4 kolorach zamienić na 2 kolory |
braindead napisał/a: | przekształcałem w bitmape i robiłem duotone |
Logika dobra.
braindead napisał/a: | słabo mi sie wydaje wychodzi bo jest utrata kolorystyki i jakości |
No a czego się spodziewałeś? Jakby przy 2 kolorach wychodziło tak samo jak przy 4, to dyrektorzy drukarni byliby wniebowzięci 50% oszczędność na farbach?!
A tak w ogóle to może rzucisz przykładem takiej grafiki przed i po zamianie na duotone, żebyśmy wiedzieli o czym gadamy? Bo po prawdzie to ja bym raczej poradził ci projektować od razu przy użyciu dwóch kolorów. Użyj Pantone i reguluj odcień jedynie kryciem. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Maj 2016, 22:55
|
|
|
Ja lubię żartować i cieszę się jak się trafia ktoś dowcipny.
Co to za drukarnia? Idę do ciebie z grafiką w CMYK, a ty mi drukujesz w odcieniach szarości, bo masz dwukolorową maszynę i nie chce ci się wymienić kałamarzy i drugi raz przepuścić papieru? Nie chcesz wiedzieć jak bym ci za taką robotę podziękował.
Jakby ci się udało zrobić to o co pytasz, to Oscara masz jak w banku.
Nie widzę w tym sensu, ale powiem ci jak zrobić z wektorowej grafiki w CMYK grafikę wektorową w odcieniach szarości bez zamieniana jej na bitmapę. Można np. zrobić pdf.
Menu File->Publish To PDF…
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3136 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Maj 2016, 23:50
|
|
|
chezare napisał/a: | Jakby ci się udało zrobić to o co pytasz, to Oscara masz jak w banku |
Ja bym nawet zaryzykował, że Nobla ;) |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 07:33
|
|
|
Jakiś oczdziały chyba byłem? Oczywiście że Nobel się należy. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 17 Maj 2016, 08:29
|
|
|
chezare napisał/a: | Jakiś oczdziały chyba byłem? Oczywiście że Nobel się należy. |
Po Noblu będzie też Oskar. Oskar Wiel.......ski, urzędnik kontroli skarbowej.
Wracając do tematu: bez ręcznego dłubania się nie obejdzie, chcąc mieć zadowalające efekty. Z drugiej strony - zamiana na szarości właściwie warunek ograniczenia liczby kolorów do dwóch - spełnia: biały + czarny = 2 kolory. Choć niektórzy twierdzą, że biały to nie kolor. Choć farba. |
|
|
|
|
|