|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Litery - piaskowanie tła liter |
Autor |
Wiadomość |
encepence
Bywalec
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2016, 20:54 Litery - piaskowanie tła liter
|
|
|
Witam,
spotkałem się z ciekawą wersją liter na nagrobku. Mianowicie same litery nie są piaskowane, a jedynie ich obramówki. Wygląda to całkiem cool, jednak nie umiem ich zrobić. Mógłby ktoś nakierować jak to zaprojektować w corelu? Obojętnie jaka czcionka, nawet arial. Akurat na warsztacie mam głowicę z czcionką EFN Nissan zrobioną w ten sposób.
Oto link który obrazuje o co mi chodzi http://tobikam.com/galerie/127.jpg
Z góry dziękuję :) |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2016, 21:07
|
|
|
Napisz co chcesz, zastosuj Kontur i gotowe.
Możesz też użyć nie Konturu, a zwykłego Obrysu - nadajesz obiektowy (napisowi) Obrys o jakiejś grubości i robisz CTRL+SHIFT+Q. Dostaniesz osobno Obrys (jako obiekt) i tekst. Potem postępujesz już tak jak na powyższym przykładzie, czyli przycinasz Obrys tekstem. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 15:39
|
|
|
Mówisz, że efekt ciekawy? Moim zdaniem, z którym się wyjątkowo zgadzam, jest to delikatnie mówiąc, marny pomysł.
Gdyby to było tak jak zaproponował Shame, to byłoby pól biedy, takie obrysy są stosowane bardzo często, czasami poprawiają czytelność tekstu, ja nie jestem fanem takiego rozwiązania, ale to kwestia gustu.
Odnosząc się do tego co jest na obrazku, który dołączyłeś, to tym co pierwsze rzuca się w oczy są miejsca, które zostały wypiaskowane, prędzej wyfrezowane, choć ja na tym kamieniarskim forum znalazłem się przez przypadek i nie bardzo mam pojęcie o technologiach, które się w takich przypadkach stosuje.
Nie ma w Corelu narzędzia którym da się to zrobić dwoma kliknięciami.
Trzeba zrobić obrys na zewnątrz, oddzielić go od tekstu, pokasować trochę niepotrzebnych figur (dziur) i na końcu przyciąć tekstem zmodyfikowany obrys. Po tych działaniach będziesz miał coś takiego jak na swoim obrazku.
Obrazek niżej wyjaśni to lepiej.
No i jeszcze taki drobiazg, śp. to skrót od świętej pamięci. Żeby było w zgodzie z ortografią powinno być z kropką. Jeśli na nagrobku jest Jan Kowalski, to powinno być Śp. Jan Kowalski.
W przypadku gdy mamy JAN KOWALSKI, będzie ŚP. JAN KOWALSKI. Jeśli pomiędzy Ś i P jest na przykład krzyż, to kropkę bym sobie darował. To tak dla porządku, bo lokator i tak nic do gadania nie ma. Wydaje mi się też, że liternictwo na takich obiektach powinno być bardziej eleganckie, niż efektowne, za takie coś jak wyżej powinno się artystę skalpować, bez możliwości tłumaczenia. |
|
|
|
|
encepence
Bywalec
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2016, 20:37
|
|
|
Witam,
dziękuję za profesjonalne odpowiedzi. W CorelDraw X7 z którego korzystam wygląda to trochę inaczej, ale obrazek użytkownika Shame naprowadził mnie na dobry trop. Można sobie ustawić "stopnie" czyli grubość obrysu, dość ciekawa sprawa.
Co do wyglądu, cóż, kwestia gustu. Różni są klienci, dziś przyszła pani która chciała prostszą czcionkę od Ariala, nie wiedziałem co jej zaproponować, bardziej "prostej" na jej gust nie znam Ale często trafiają się klienci, którzy szukają czegoś innego, oryginalnego, niepowtarzalnego. Wydaje mi się, że piaskowanie po obrysie wygląda całkiem dobrze, proszę zobaczyć, oto głowica, do której niedawno dorabiałem litery
Nazwisko zrobione w takiej formie+reszta normalnie+ciekawa czcionka daje wg mnie naprawdę fajny efekt.
Co do "ŚP" - ten link to z internetu, nie mogę się tłumaczyć za wszystkich najczęściej spotykaną formą jest "Ś.P." i szczerze mało mnie obchodzi czy jest to poprawnie po polsku czy nie
Klient tak chce to tak dostanie ; ) |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2016, 08:40
|
|
|
Ś.P. jest formą niepoprawną. Juzef też Ci nie przeszkadza?
Klient przychodzi do fachowca licząc na to, że ten zna się na swojej robocie. |
|
|
|
|
encepence
Bywalec
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2016, 18:29
|
|
|
chezare, zgadzam się z Tobą, ale nie we wszystkim.
Czy jak zamawiasz do domu elektryka do uszkodzonej instalacji to wymagasz od niego umiejętności gotowania? Tak samo jest tutaj. Jestem kamieniarzem, nie polonistą. Jednakże dążąc do profesjonalizmu i wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów, od dłuższego czasu proponuję im poprawną formę ŚP. - bez większych efektów. Ludzie wolą mieć z błędem, nic mi do tego |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2016, 19:57
|
|
|
encepence napisał/a: | Ludzie wolą mieć z błędem, nic mi do tego |
A zastanawiałeś się czasem, ilu z Twoich potencjalnych klientów wybrało konkurencję, bo oglądając Twoje pomniki pomyśleli sobie "U tego nie zamawiamy. On robi błędy ortograficzne."? |
|
|
|
|
encepence
Bywalec
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2016, 22:19
|
|
|
Bardziej się zastanawiam jaki odsetek wie, że Ś.P. jest niepoprawną formą Bo każdemu klientowi, któremu mówię, że to jest błędny zapis, robi wielkie oczy i pyta "ale jak to, dlaczego" Rozumiem co chcesz powiedzieć, ludzie są wymagający i patrzą na wszystko. Racja, ale w tym konkretnym wypadku jest to oderwane od rzeczywistości, ponieważ moi klienci kupują nagrobki z wystawy - czyste głowice. Nie sugerują się wymysłami innych klientów, którzy wybrali błąd ortograficzny na nagrobku
Swoją drogą powiem wam coś w małej tajemnicy. Jestem ze Szczecina, mamy jeden z największych cmentarzy w EU. Dostaje tygodniowo kilkanaście głowic na dorabianie liter i trochę się naoglądałem.
Myślicie, że ktoś dba o jakieś linie, wymiary, kąty, żeby było równo ? To, co się sprzedaje klientowi to istna partanina, nieregularne odstępy, krzywe, niedopiaskowane litery, dziury, wybrzuszenia i wiele wiele innych! Wolna amerykanka, żadnych norm. Czy to oznacza, że robię tak samo? Otóż nie. Długo mi zajęło opanowanie corela, bo mam wstręt do wszelkich programów graficznych i jak mam coś zrobić to mnie szlag trafia ale doszedłem do takiej wprawy, że nie muszę się wstydzić za swój projekt. Wszystko jest równo, kąty się zgadzają, głębokość jest równomierna. Dlatego wiem, że, taka pierdoła jak ŚP nie ma większego znaczenia przy procesie sprzedaży, bo ludzie płacą za byle g..... (krzywe, nierówne projekty) ale zawszę zwracam uwagę i proponuję poprawną formę, ponieważ jestem typem który musi mieć wszystko idealnie |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2016, 23:57
|
|
|
Nie mam pojęcia jaki odsetek wie jak się powinno pisać skrót od świętej pamięci, ja wiem od momentu kiedy obejrzałem zamieszczoną przez Ciebie fotografię i postanowiłem sprawdzić.
Nie zrobiłem tego żeby Ci jakąś przykrość sprawić, założyłem, że to co na fotografii, to nie twoja robota.
Kłopot zrobił się wtedy kiedy stwierdziłeś, że masz to w …
Nie ważne jaki wykonujesz zawód, posługujesz się polskim językiem, masz do czynienia ze słowem pisanym i to na amen, tu żadna gumka nie zadziała.
Jestem daleki od tego żeby namawiać cię do gonienia klientów, którzy w nosie mają polską ortografię, jak jeden czy drugi gamoń chce mieć błąd wykuty w kamieniu i jeszcze za to płaci, to proszę bardzo.
Sam też niestety robię od diabła błędów, ale się tego wstydzę i staram się poprawić.
Na pewno nie napisałbym na przeciw i nie wiem co oznacza EU, choć kombinuję, że o Europę chodzi? Tak na marginesie chyba większość Polaków mówi Europa, a powinno się mówić Ełropa.
W moim mieście cmentarz malutki, ale za to dwa razy starszy od szczecińskiego. Na nowym pochowany jest mjr Protasiuk, jeden z dwóch pilotów którzy odmówili lądowania w Gruzji i pierwszy pilot feralnego lotu do Smoleńska. |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2016, 11:13
|
|
|
Ty robisz bledy nie przesadzaj ja to jestem magikiem od bledow praktycznie na kazdym forum jak zaczynam z nim zabawe to mnie banuja lub opierniczja za haotycznosc i bledy na szczescie sa moderatorzy ktorzy w koncu lekko odpuszczaja w zamian za starania poprawy lecz niestety na jednym forum od 4 lat jest moderator ,chyba jakis polonista ,ktory jest naprawde upierdliwy i bany mi daje tak raz na dwa tygodnie |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2016, 14:15
|
|
|
Bidonik, ja Cię ani razu nie napadłem, a parę razy nawet napisałem, że się poprawisz.
Cieszę się z tego, że miałem rację, jest o niebo lepiej niż było. |
|
|
|
|
marak
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 5 Maj 2016, 17:38
|
|
|
Trochę odgrzewany kotlet, ale dawno się nie logowałem, więc dopiero dzisiaj.
Przyznaję, że mam bzika na punkcie pewnych poprawności. Gdy Pan każe napisać sobie na wizytówce: V-ce dyrektor to mu składam gratulacje, że został w firmie piątym dyrektorem od nadawania certyfikatu CE. Innemu który uparł się, ze ma być Al. Jana Pawła II (poprawnie al. Jana...) dopisałem na końcu gwiazdkę i pod spodem "*pisownia oryginalna według zleceniodawcy" Najfajniejsze, że wpadł do mnie z wrzaskiem, tak mniej więcej po pół roku.
Ale, czy warto z tym walczyć, skoro 99% firm błędnie pisze swoją nazwę podając na końcu S.C. albo S.J. czy S.K., zamiast poprawnych SC, SJ, SK. Chyba dlatego, że najwcześniej powstawały Sp. z o.o. (a tu kropki są poprawne). I nie bardzo jest jak z tym walczyć, bo zrobili taki zapis nazwy firmy w KRS-ie. Więc teraz już wszystkie dokumenty powinny być zgodne z KRS-em, pomimo błędu. Co się więc tu czepiać o drobne Ś.P.? |
|
|
|
|
encepence
Bywalec
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2016, 22:48
|
|
|
Bach! w końcu trafiłem.
Trafiłem na klienta, któremu nie podoba się poprawna forma. "Co to panie ma być, śp z jedną kropką?! Jak to? Pan się na polskim nie zna?"
Gość się wykłócał, sypał paragrafami z rękawa o reklamacje, a wywalczył szlifowanie i piaskowanie na jego koszt jego własnej wersji.
Cóż panowie prawdę mówiąc jak przejdziecie się po cmentarzu to 90% jak nie więcej grobów ma wersję "Ś.P." i klienci którzy do mnie przychodzą chcą mieć TAK SAMO jak wszyscy czyli: "ch*jowo ale stabilnie" :D
Nic w tym temacie nie zwalczę, a też lubię być perfekcjonistą |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2016, 23:03
|
|
|
No nie do końca .
Akurat poniższa forma jest poprawna:
|
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 3 Czerwiec 2016, 07:46
|
|
|
Jest ortografia polska i ortografia kamieniarska. Ot, cała różnica. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 3 Czerwiec 2016, 10:02
|
|
|
W krzyżu jest błąd.
Wszystko przeze mnie. Jeśli świętej pamięci potraktować jak część elementu graficznego, to można i z trzema kropkami zrobić, bo kto artyście zabroni, głupio nawet zwracać uwagę.
Nikt wszystkiego nie wie i ludzka rzecz komuś pomóc i powiedzieć, że lepiej jak będzie tak, czy tak, ale jak się upiera przy swoim, to jego sprawa i nie ma co gościa bić i wypędzać z zakładu.
Mam na ekranie ulotkę dla firmy, która nazywa się dr. xxxx i nie wiem, czy się pytać czy to tak ma być, może pisał tekst w jakimś edytorze, który wstawił kropkę sam z siebie, a może zrobił to świadomie?
Chyba tak zostawię, wysyłałem pliki i zostały zatwierdzone, w końcu to on jest doktur, a nie ja, w końcu jest przecież Dr. Oetker, to i Dr. xxxx może być. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Czerwiec 2016, 16:24
|
|
|
chezare napisał/a: | w końcu jest przecież Dr. Oetker |
To akurat kwestia pisowni w danym języku. Niemcy stosują kropkę po "dr" a firma niemiecka Podobnie w języku francuskim - coś co u nas jest niestosowane, u nich jest. Ostatnio poprawiałem projekty po żabojadach i (nie wiedząc o powyższej zasadzie) równo pousuwałem kropki z idiotycznie wyglądających skrótów, co okazała się mega błędem Kilka projektów do poprawki |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2016, 13:24
|
|
|
ogolnie z tego co profesora Miodka sluchalem to jesli Ś plus cos P powinno byc z kropka ,ale jesli cos takiego jest w jednym wierszu to powinno wygladac tak Śp. (ale moglem czegos nie zrozumiec jak to ja ) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|