|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - Tekst na ścieżce
BartekNML - 20 Czerwiec 2016, 21:05 Temat postu: Tekst na ścieżce Jak zdjąć tekst ze ścieżki żeby został w kształcie linii które poprowadziłem, a linię żebym mógł usunąć ? Czytałem już ten poradnik.
http://corel.wodip.opole....pasowywanie.htm
Nie wiem czy dobrze szukam ROZMIESZCZENIE | ODDZIEL. W zakładkach na górnym pasku ? Mam corela po angielsku i nieraz zamule ;/
Cysorz - 20 Czerwiec 2016, 21:07
Ctrl + K
lub
linię zaznaczyć z klawiszem Ctrl.
BartekNML - 20 Czerwiec 2016, 21:09
ctrl + k usuwa sciezke ale prostuje napis
bidon184 - 20 Czerwiec 2016, 22:20
raczej ctrl+Q czyli rozmiesc i przeksztalc w krzywe
Shame - 20 Czerwiec 2016, 22:32
BartekNML napisał/a: | ctrl + k usuwa sciezke |
Ten skrót niczego nie usuwa, tylko rozdziela sprzężone obiekty (np. ścieżkę i tekst, obiekt i cień, metamorfozę od końców), gdzie w efekcie dostaje się więcej niż 1 obiekt z efektem.
Tak wygląda przed rozłączeniem:
A tak po zastosowaniu CTRL+K
Jeśli nadal skrót będzie stwarzał problemy, to spróbuj wybrać polecenie z górnego menu:
BartekNML - 20 Czerwiec 2016, 22:32
ctrl + q tez prostuje napis
ok już mam, trzeba było zrobić tekst ozdobny i po problemie ...
bidon184 - 20 Czerwiec 2016, 22:38
to moze font zwalony ,zle podpisany w pliku i program go wymienia na domyslny i dlatego prostuje ,obadaj z innym fonyem
PS aa na akapitowym jechales
BartekNML - 20 Czerwiec 2016, 22:44
nom głupie przyzwyczajenie z inkscape do wstawiania tekstu. Od teraz już będę pamiętać o subtelnej różnicy między akapitowym, a ozdobnym tekstem. Dzięki za pomoc
chezare - 23 Czerwiec 2016, 13:14
Od biedy to da się to obejść nawet przy tekście akapitowym.
Trzeba zaznaczyć linię do której tekst został dopasowany i kliknąć prawym przyciskiem myszy w przekreślony prostokąt w palecie kolorów, linia przestanie być widoczna.
BartekNML - 23 Czerwiec 2016, 17:41
ale to prawdopodobnie winplot wykryje te linię do cięcia
chezare - 26 Czerwiec 2016, 01:34
Nie prawdopodobnie, tylko na pewno, ale skąd miałem wiedzieć, że o winpłot chodzi?
|
|