Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Tutoriale - Tekst w okręgu - czyli jak dopasować tekst do ścieżki

JarekDRAW - 4 Czerwiec 2008, 06:30
Temat postu: Tekst w okręgu - czyli jak dopasować tekst do ścieżki
Rysujemy koło(F7) z wciśniętym Ctrl, w nim napis.

Ctrl A chwytamy wszystko, z górnego menu wybieramy Tekst

efekt:

Do ustawienia tekstu w środku koła, lub jego jakiej kolwiek transformacji
służą ustawienia w górnym pasku.

Aby pozbyć się koła, po zakończonej transformacjii tekstu, należy wejść w zakładkę
Rozmieszczenie

Efekt końcowy:

Pozdrawiam
JarekDRAW

locoproject - 19 Luty 2009, 20:34

A jak zrobic tekst pok kołem
JarekDRAW - 20 Luty 2009, 07:48

Witam, stosujesz w górnej belce lustrzane odbicie jedno i drugie, klikasz dwa razy w koło chwytasz za strzałkę i obracasz.W górnej belce jest okienko odległość od ścieżki, i tam wypychasz tekst poza koło.

Pozdrawiam

roland - 20 Luty 2009, 08:24

locoproject napisał/a:
A jak zrobic tekst pok kołem

Tutaj masz opis:
http://corel.wodip.opole....pasowywanie.htm

locoproject - 20 Luty 2009, 18:15

Wszystko jest ok, ale mnie interesuje napis taki jaki wychodzi wewnątrz koła, tylko że ma on być na zewnątrz pod kołem, ++ orientacja normalna , nie do góry dnem++ ( tak jak pranie wisi na sznurku :))
JarekDRAW - 20 Luty 2009, 19:27

O to chodzi ?!!!!

Jak tak to zrób tak jak wyżej napisałem .

Pzdr

locoproject - 20 Luty 2009, 21:51

Działa !, dziękuję !!! :lol:
kasia - 26 Marzec 2009, 22:55

JarekDRAW napisał/a:
Witam, stosujesz w górnej belce lustrzane odbicie jedno i drugie, klikasz dwa razy w koło chwytasz za strzałkę i obracasz.W górnej belce jest okienko odległość od ścieżki, i tam wypychasz tekst poza koło.

Pozdrawiam

Witam!
Przyznam, że mam podobny problem i nic nie rozumiem z tego wyżej objaśnienia :-(
Może ktoś napisze mi jaśniej, jak umieścić napis pod kołem, ale inny niż ten u góry. W zamyśle ma być napis nad kołem i pod (różne teksty).
Dziękuję za porady.

tadzior - 28 Marzec 2009, 13:40

mój post był dokładnie "na temat", więc usuwanie go powodu: "Post nie na temat", to jawna przykrywka braku profesjonalizmu... smutne

profesjonalista - tu "pomagający" innym (szczególnie początkującym) - powinien się cieszyć, że ktoś jego błędy w nauczaniu poprawia(!) - bo błąd rzeczą ludzką, a przeczenie temu jest co najmniej nieprofesjonalne(!) - zaś wkładanie początkującym błędnych nawyków raczej nie przystoi "nauczycielowi"

z Poważaniem