Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Pomoc przy rysunku trójkątów

eeecyk - 12 Czerwiec 2010, 22:35
Temat postu: Pomoc przy rysunku trójkątów
Mam do narysowania pewien z pozoru prosty rysunek, jednak za nic nie mogę wpaść na pomysł jak to zrobić. Chodzi o trójkąt wpisany w drugi trójkąt. Czy mógłby ktoś poratować i napisać głównie jak wstawić ten drugi ( mniejszy ) trójkąt? Jest na to jakaś specjalna funkcja?
Bóg zapłać za opis, a błogosław za printscreena xD

Link do wersji podglądowej (paint):

http://lh6.ggpht.com/_4ai...tytu%C5%82u.JPG

restauro - 13 Czerwiec 2010, 09:38

Rysujesz trójkąt kopiujesz Klawiszem + Powstały nowy trójkąt zmniejszasz do pożądanej wielkości łapiąc lewym klawiszem myszy za uchwyty zaznaczenia (czarne prostokąty ) przytrzymując równocześnie Shift ewentualnie Caps Lock (musisz sobie poćwiczyć ).

Zobacz także http://corel.wodip.opole....je_obiektow.htm

changela - 14 Czerwiec 2010, 20:30

zaznaczasz obiekt
ctr+C , ctr+V
kopia + shift - i możesz powiększać i pomniejszać względem środka tego obiektu

eeecyk - 18 Czerwiec 2010, 20:32

Z jednej strony jest to pomocne, za co dzięki.
Ale chodzi o to by trójkąt środkowy zmniejszyć tak, by odległość jogo boków od boków trójkąta większego wynosiła dokładnie 12,000... z każdej strony.

Bawiąc się sposobem, który opisujecie zajmie to od groma czasu. Nie ma jakiejś sprytnej metody by zrobić to szybciej?

DzumA - 78 - 19 Czerwiec 2010, 22:20

Da się sprytnie ;-)

1. Utworzyłem trójkąt wysoksc 100 / szerokosc 200
2. Z menu Rozmieszczenie / Transformacja / Położenie - ustawiasz w prawo i wartosc X na 12 - ZASTOSUJ DO DUPLIKATU
3. To samo powtarzasz tym razem w lewo - wartosc X na -12 - - ZASTOSUJ DO DUPLIKATU
4. Teraz w górnej czesci przeciecia 3 trojkatow - kladziesz prowadnice pozioma !!
5. Majac wlaczona opcje PRZYCIAGNIJ DO PROWANIC (Widok / Przyciafnij do prowadnic) dajesz kalwisz + na trojkacie podstawowym i tak jak opisywali poprzednicy trzymajac SHIFT zmniejszasz tak az gorny wierzcholek trojkata styknie z pozioma prowadnica

ZADANIE GOTOWE