Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - jak zrobić logo

lumik - 14 Grudzień 2010, 19:01
Temat postu: jak zrobić logo
Jak zrobić efekt taki jak załączonym na zdjęciu?

roland - 14 Grudzień 2010, 19:41

Zerknij do załącznika.

1. Narysuj prostokąt i krzywą która będzie nadwoziem. Wybierz narzędzie Kształt i wymodeluj jej kształt. Krzywa musi dochodzić do krawędzi prostokąta.

2. Wybierz Inteligentne wypełnienie i wypełnij dolną część prostokąta.

3. Wpisz tekst i wybierz Efekty>Obwiednia. Z okna dokowanego wybierz pipetę i wskaż wypełniony obszar. Wybierz z listy rozwijanej opcję Pionowy i kliknij Zastosuj.

4. Przeciągnij napis na obszar wypełniony.

5. Usuń zbędne obiekty. Wskaż linię i zastosuj dla niej Efekty>Środki artystyczne. Ustaw odpowiednią Szerokość pociągnięcia na pasku właściwości. Wybierz Rozmieść>Rozłącz. Usuń linię nadwozia. Narzędziem Kształt wymodeluj kształt i końcówki, tak by były zaokrąglone.

lumik - 14 Grudzień 2010, 22:01

dziękuję za pomoc
dardol - 20 Styczeń 2011, 16:24

Witam wszystkich fachowców od Corela i pozdrawiam. Mam prośbę dotyczącą tematu milion razy przerabianego, ale niestety nie do końca wytłumaczonego (lub niejasnego dla mnie). Jak zrobić logo w podanej postaci z tym że napis dolny żeby był zaokrąglony?
Drugie pytanie z tym związane - jak to zrobić? Rysuję powyższe koło, wypełniam np. czerwonym kolorem i chcę w środek dać grafikę .jpg. Niestety po imporcie do Corela nie da się wypełnić czerwonym kolorem zaimportowanego obrazka; dalej jest koloru oryginalnego. Mam Corela 9

restauro - 20 Styczeń 2011, 16:47

odnośnie pierwszego pytania
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4131
Drugie nie do końca rozumiem o co tak dokładnie chodzi co chcesz zrobić z tą bitmapą? jeśli chcesz inne tło to trzeba wyciąć oryginalne i zastąpić np czerwienią .

dardol - 20 Styczeń 2011, 16:55

A jak wyciąć tło w rysunku1.cdr? Nie da się i nie da się wypełnić czerwienią
restauro - 20 Styczeń 2011, 20:48

Wszystko się da , wystarczy wpisać w szukaj " wycinanie "
http://corel.wodip.opole....light=wycinanie