Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Tarcza licznika POMOCY!

rav02 - 13 Styczeń 2011, 23:27
Temat postu: Tarcza licznika POMOCY!
Witam jestem nowy na tym forum. Mam problem z równomiernym wyskalowaniem tarczy licznika, jak to zrobić proszę o pomoc, poniżej zamieszczam zdjęcie jak to ma wyglądać.

pierog - 13 Styczeń 2011, 23:57

1.rysujesz sobie pionowa kreske narzedziem prostokąt
2.prostokat wypelniasz kolorem czarnym
3.klikasz na niego dwa razy i pokaze ci sie punkt obrotu (puste male koleczko z mala kropka w srodku) ,jak ci sie pokaze umieszczasz go ponizej narysowanego prostokatu ,tak aby inne prostkaty mogly sie obracac dzieki temu pkt.
4.WYBIERASZ NARZEDZIE TRANSFORMACJA/OBRÓT I UST SOBIE KĄT O JAKI ELEMENT MA SIE OBROCIC WZGLEDEM PUNKTU OBROTU ,RYSUJESZ ELEMENTY AZ WYPELNI CI SIE CALE KOLO KRESKAMI(WYJDZIE CI COS W STYLU ZEGARA BEZ WSKAZOWEK)
5.NASTEPNIE USUWASZ NIE POTRZEBNE KRESKI ( MOZNA TO ZROBUIC INACZEJ ALE NIE CHCE CI MIESZAC W GLOWIE ,TAK BEDZIE NAJPROSCIEJ)

w zalaczniku zrobilem cos na szybko ( troszeczke podobnego:D )

restauro - 14 Styczeń 2011, 10:05

http://corel.wodip.opole..../cwiczenie1.htm
rav02 - 14 Styczeń 2011, 13:22

pierog napisał/a:
1.rysujesz sobie pionowa kreske narzedziem prostokąt
2.prostokat wypelniasz kolorem czarnym
3.klikasz na niego dwa razy i pokaze ci sie punkt obrotu (puste male koleczko z mala kropka w srodku) ,jak ci sie pokaze umieszczasz go ponizej narysowanego prostokatu ,tak aby inne prostkaty mogly sie obracac dzieki temu pkt.
4.WYBIERASZ NARZEDZIE TRANSFORMACJA/OBRÓT I UST SOBIE KĄT O JAKI ELEMENT MA SIE OBROCIC WZGLEDEM PUNKTU OBROTU ,RYSUJESZ ELEMENTY AZ WYPELNI CI SIE CALE KOLO KRESKAMI(WYJDZIE CI COS W STYLU ZEGARA BEZ WSKAZOWEK)
5.NASTEPNIE USUWASZ NIE POTRZEBNE KRESKI ( MOZNA TO ZROBUIC INACZEJ ALE NIE CHCE CI MIESZAC W GLOWIE ,TAK BEDZIE NAJPROSCIEJ)

w zalaczniku zrobilem cos na szybko ( troszeczke podobnego:D )

Serdeczne dzięki kolego :) poniżej efekt mojej pracy, jak na pierwszą zabawę w corelu myślę ze nie wyszło źle.

pierog - 14 Styczeń 2011, 15:55

mozesz jeszcze zamienic tekst akapitowy na tekst ozdobny i wszystko zgrupowac :P ,ale nie jest to konieczne :P ,myslalem ze i tak nie zrozumiesz to co napisalem ,ale hehe widze ze moj post nie poszedl na marne :P

pozdrawiam

chezare - 14 Styczeń 2011, 17:01

albo skopiować gotową