Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Katomierz - jak podzielić okrąg na wiele równych odcinków?

Kangur - 27 Marzec 2007, 17:32
Temat postu: Katomierz - jak podzielić okrąg na wiele równych odcinków?
Witam Forumowiczów.

Mam taki problem:

jak narysować kątomierz?

Okrąg musze podzielić na 180 odcinków w jednej skali i 6400 w drugiej.

Całośc po skończeniu ma wyglądać mniej więcej tak:

cały proces chce wykonać w akiś zautomatyzowany sposób, ecznie będę musiał powtarzać sekwencje 2000-3000 razy więc to odpada.

Czytałem tuturial "predkościomierz" - trochę pomogło ale mój problem jest bardziej skomplikowany.

jestem średnio-zaawansowanym użytkownikiem Corela

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,

Kangur

roland - 27 Marzec 2007, 18:34

Narysuj okrąg - to będzie Twoja "ścieżka"
Następnie narysuj kreskę i skopiuj ją (tak byś miał dwie takie same kreski)
Potem zaznacz obie kreski i wybierz "Efekty > Metamorfoza". W polu Liczba kroków wpisz ilość kresek jakie mają zostać utworzone, minus 2 - to te dwie zaznaczone kreski (np. jeżeli potrzebujesz 2000 kresek to wpisujesz 1998).
Następnie wybierz przycisk "Ścieżka" i wskaż swoją ścieżkę, czyli narysowane wcześniej kółko. Zaznacz też pole "Wzdłuż całej ścieżki".

Więcej o metamorfozie:
http://corel.wodip.opole....metamorfoza.htm

Opssss... właśnie sprawdziłem, niestety max. liczba kroków w metamorfozie to 999. Możesz to rozwiązać w ten sposób, że zastosujesz metamorfozę nie do koła ale do fragmentu koła (utwórz tzw. łuk), a następnie skopiujesz ten łuk z jednoczesnym obrotem kilka razy.

Kangur - 27 Marzec 2007, 19:09

OK, dzięki za pomoc, zaraz zobaczę czy to rozwiąże mój problem! :-)