| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pilne! - do uzytkowników CorelDraw X3
abcabc - 28 Kwiecień 2011, 15:56 Temat postu: Pilne! - do uzytkowników CorelDraw X3 Witam, mam prośbę - czy możecie sprawdzić jaki u Was jest efekt gdy włączy się 'interakcyjną przezroczystość - jednolitą - and' dla jakiegoś obiektu?
Czy wychodzi Wam takie coś jak u mnie? :
http://w943.wrzuta.pl/obraz/powieksz/4O02jzZdfkN
(zielona elipsa na czerwonym prostokącie)
p.s. i na jakim systemie odpalacie Corel X3?
s-p-i-n - 28 Kwiecień 2011, 16:20
Wynik Twoich ustawien, ale z tego co widze Ty na elipsie masz ustawiona jeszcze soczekwe>dodanie koloru i dlatego Ci pomarancz wychodzi i brak koloru powyzej prostokata.
abcabc - 28 Kwiecień 2011, 17:07
Nie wiem jak to zmienić. Co mam w takim razie zrobić z tą soczewką żeby uzyskać taki efekt jak Ty?
s-p-i-n - 28 Kwiecień 2011, 17:13
Kliknij na elipse a pozniej wejdz okno>okno dokowane>soczewka lub Alt+F3 i daj tam z listy rozwijanej brak efektu soczewki, a pozniej powtorz interakcyjna przezroczystosc na elipsie
abcabc - 28 Kwiecień 2011, 17:19
Niestety nic to nie daje.
Nie czaję tego kompletnie. Jaki masz system? Ja Windows 7. Co z tym problemem jeszcze mogę zrobić?
W sklepie mówili, że Corel X3 będzie działał bez problemu pod Windows 7. Teraz z kolei przed chwilą dzwoniłem do Corel'a i powiedzieli, że Corel X3 nie jest kompatybilny z Windows 7.
miszcz301 - 29 Kwiecień 2011, 06:15
załącz może plik
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 12:32
Załączam plik. Napiszcie jak Wam wyświetla (i jaki system macie).
Zrobiłem tak jak napisał s-p-i-n. Ustawiłem 'bez efektu soczewki', dalej kliknąłem interakcyjna przezroczystość-jednolita-and.
Efekt taki sam, czyli nadal zły (ponadto w menedżerze obiektów 'soczewka' nadal obecna - o ile to ma jakieś znaczenie).
s-p-i-n - 29 Kwiecień 2011, 13:10
u mnie wyswietla tak jak w powyzszym moim zalaczonym pliku, mam xp-ka
chezare - 29 Kwiecień 2011, 14:32
abcabc, nie możesz po prostu narysować dwóch figur i zastosować to o czym mówisz żeby sprawdzić czy to dobrze działa?
Jak usuwasz efekt soczewki, to musisz jeszcze kliknąć "zastosuj", samo wybranie z listy pozycji bez efektu nic nie da.
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 14:57
Zrobiłem tak:
1. Na elipsie wybierałem opcje soczewki - ustawiłem 'bez efektu soczewki' i nacisnąłem zastosuj. (w menedżerze obiektów przy elipsie 'soczewki' nie było).
2. Wybrałem dla elipsy interakcyjną przezroczystość-jednolitą-and.
3. Efekt znowu ten sam - pół elipsy na pomarańczowo, pół nie widać. 'Soczewka' w menedżerze obiektów dla elipsy pojawiła się.
Jeśli coś nadal nie tak ustawiam, proszę powiedzieć:)
Póki co wypowiedziały się osoby, które korzystają z Win XP, prosiłbym też o głos tych co mają Corel X3 na Win 7.
Cysorz - 29 Kwiecień 2011, 17:46
Używam także X3 pod W7 (64-bitowym)
Rzeczywiście coś jest z plikiem, ale jakakolwiek zmiana w oknie dialogowym soczewki powinna to naprawić. Póki co, masz zaznaczone "rozjaśnienie" a nie przeźroczystość...
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 18:41
Malutki - wygląda na to, że plik płata figla, bo u mnie nie ma 'rozjaśnienia' zaznaczonego w soczewce, tyko jest napis 'bez efektu soczewki'.
Czy możesz u siebie w corelu utworzyć nowy plik i zrobić zrzut z ekranu jak u Ciebie się wyświetla interakcyjna przezroczystość-jednolita-and dla jakiegoś obiektu? (dla przejrzystości też zastosuj zieloną elipsę na czerwonym prostokącie). Dzięki!
Cysorz - 29 Kwiecień 2011, 18:56
Wygląda na to, że w tym przypadku Corel nie potrafi pogodzić ze sobą dwóch równocześnie zadanych efektów (nie dołączam zrzutu bo jest taki sam jak zamieściłeś). Może to bug a może tak właśnie ma być - nie wiem ;)
Do druku bym takiego czegoś w wersji "oryginalnej" jednak nie posłał - bitmapa w każdym razie jest generowana prawidłowo...
chezare - 29 Kwiecień 2011, 19:06
Wcześniej się trochę wyrwałem obok tematu ale teraz przyjrzałem się "problemowi" jeszcze raz i muszę powiedzieć, że nie widzę nic niezwykłego na obrazku abcabc.
Są dwie figury, elipsa leży nad prostokątem i ten jej fragment widać. Obie figury lezą "nad niczym", dlatego znika fragment elipsy poza prostokątem. Iloczyn logiczny daje prawdę tylko wtedy kiedy wszystkie elementy mają status albo prawdy albo fałszu. Jeśli choć jeden element ma status inny niż pozostałe, to wychodzi fałsz. Kawałka elipsy nie widać, bo nie można utworzyć przezroczystości z niczym, albo inaczej, na niczym tej przezroczystości nie widać. Coś mi się wydaje, że próbujecie naprawiać coś, co działa całkiem dobrze
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 19:18
Aha Malutki, czyli masz efekt tak jak u mnie.
Chezare - no właśnie nie - zobacz jak to samo "zadanie" wychodzi w corelu 12 na Windowsie xp - patrz załącznik.
Mi ten problem zdezorganizował całą pracę - wiele plików mam z Corela 12 i nie mogę ich dobrze wyświetlić w Corelu X3, bo obiekty z 'interakcyjną przezroczystością jednolitą and' źle się wyświetlają.
chezare - 29 Kwiecień 2011, 20:03
No to musisz zamiast and zastosować inny operator, jeśli zależy ci, żeby wszystko wyglądało tak samo.
Wygląda na to, że nie dotknęło cię jakieś nieszczęście, tylko program tak ma. Naturalne jest, że różne programy czy różne wersje tego samego programu (choć bardziej chyba odnosi się to do tej samej nazwy niż działania) dają różne wyniki w przypadku tej samej czy podobnej operacji. Załóżmy, że coś robimy w 12 i wygląda tak jak wygląda, może nam się nawet podobać, ale program w procedurach, które generują dany efekt ma błędy. Tę samą operację robimy w nowszej wersji programu pozbawionej błędu i dostajemy coś zupełnie innego. Trzeba sobie zadać pytanie, czy dobrze robiła 12 czy 13? Wydaje mi się, że ani tu, ani tu nie jest do końca dobrze. Kłopot w tym że o ile przezroczystość występuje i w programie graficznym i w naturze, to brak koloru tylko w programie graficznym (stąd prawdopodobnie znikanie fragmentu elipsy, nad białym dzieje się tak samo). Trzeba by się jeszcze przyjrzeć co się dzieje z kolorami, bo tak na oko, to 12 może być bliżej prawdy niż X3.
Reasumując, nie szukałbym błędów, które nawet jeśli są to usunąć się w prosty sposób nie dadzą, tylko kombinował jak wybrnąć z tej kłopotliwej sytuacji.
Cysorz - 29 Kwiecień 2011, 20:18
Mogę mały off-topic?
Dopracowane wersje Corela: 1.8, 3, 5, 7, 9, X3, X5 (?)
Fuszerki: 2, 4, 6, 8, 10, 11!!!, 12!!!, 14
To takie moje własne, subiektywne wrażenie. I nie ma cudów, żeby ta sama wersja działała bardzo dobrze lub bardzo źle tak samo u różnych userów. Z własnego doświadczenia mogę napisać, że Corel jest bardzo wrażliwy na przepełniony widows'owy rejestr - czasami wystarczy zamontować jakąś dziwną aplikację czy grę, żeby zaczął się zachowywać niestabilnie...
chezare - 29 Kwiecień 2011, 20:21
Malutki, przez 10, słownie - dziesięć lat, używałem 8 i naprawdę trudno mi sobie przypomnieć sytuacje, w których miałbym z nią jakieś kłopoty
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 20:29
Zrobiłem mały 'eksperyment' - na Windowsie 7 odinstalowałem Corel X3, zresetowałem komputer, zainstalowałem wersję próbną Corel X5 i wszystko działa poprawnie, czyli interakcyjna przezroczystość-jednolita-and wyświetla się tak jak powinna się wyświetlać.
Czyli wyraźnie jakiś błąd z Corelem X3 jest...
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 20:32
| chezare napisał/a: | No to musisz zamiast and zastosować inny operator, jeśli zależy ci, żeby wszystko wyglądało tak samo.
|
To jest żadne rozwiązanie:) Przecież nie będę za każdym razem zmieniał interakcyjnej przezroczystości wszystkich obiektów jak odpalam pliki z Corela 12 na Corelu X3 :)
Cysorz - 29 Kwiecień 2011, 20:32
8-ka z tego co pamiętam źle eksportowała do *.ai i miała problemy przy przekształcaniu tekstów paragrafowych do artystycznych (albo nie potrafiła tego zrobić). I jeszcze jakieś problemy przy eksporcie do *.ps??? Mogę się mylić, ale to naprawdę już szmat czasu minął ;) Wtedy to chyba PDF dopiero do użytku wchodził, prawda?
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 20:51
Generalnie coś czuję, że czeka mnie upgrade z X3 do X5 :D - dowiedziałem się w Corelu, że taki upgrade kosztuje 320 Euro, czyli ok. 1300zł. Dodać do tego koszt CorelaX3 650 zł to aż tak stratny bym nie był porównując z ceną nowego X5. No ale wciąż to niemała sumka.
Chyba, że ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak naprawić ten problem z X3.:)
Cysorz - 29 Kwiecień 2011, 21:11
Ja jestem bardzo zadowolony z X5 ale to przede wszystkim dlatego, że pod 64-bitową 7-ką chodzi jak burza i jest stabilny. Natomiast od X3 nie różni się aż tak bardzo, żeby taka kasę wydawać tylko po to, żeby tylko mieć wyższy numerek wersji. Wyjątkiem jest zarządzanie kolorem, gdzie przez stosowanie profili można dosyć łatwo osiągnąć zamierzoną kolorystykę. Tyle, że także przy X3 można osiągnąć to samo, zaznaczając przy imporcie bitmap wczytanie odpowiedniego profilu...
Ale ogólnie: TAK dla X5 ale tylko przy profesjonalnych zastosowaniach.
chezare - 29 Kwiecień 2011, 21:32
To że 8 marnie eksportowała do nie swojego formatu to trochę marny zarzut, Ilustrator w ogóle nie wie co to cdr . Przyznam się, że czym więcej czytam o problemach abcabc, tym bardziej wydaje mi się, że to jest tak jakby mieć pretensje do roweru, że nie jedzie 150 km/h i na dodatek bez pedałowania, albo że Corel w wersji 12 nie otwiera plików X5. Jak nie mam np. w module trasowaniu X3 paru opcji, które były w 12, to mam się na niego obrazić? Czy to znaczy, że 13 jest gorsza od 12? Nie jest, jest inna. Zapiszesz Abcabc teraz swoje pliki w X5, ktoś będzie potrzebował w 12, bo taką ma i wszystko diabli wezmą, albo za dwa lata kupisz X9 i będziesz się dziwił, że inaczej nadaje przezroczystość niż wspaniałe X5. Zawsze uważałem, że komputer tyle umie ile siedzący przed nim użytkownik i nie zanosi się na to żebym musiał zmienić zdanie.
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 21:47
No nie bardzo się zgadzam. Przecież narzędzie interakcyjnej przezroczystości jest tak elementarne, że moim zdaniem powinno być kompatybilne - przynajmniej w przypadku wszystkich ostatnich wersji Corel.
Zresztą X5 jak widać jest kompatybilne w tym zakresie z 12, więc dlaczego X3 nie jest?
chezare - 29 Kwiecień 2011, 21:50
Hipotetycznie można założyć, że w X9 będzie lepsze niż 12 i X5, dlaczego? Nie wiem i nie wiem, dlaczego przezroczystość będzie wyglądała inaczej . Wcale mnie to nie martwi, bo gdyby było nie daj Boże tak jak mówisz, to dalej oglądali byśmy czarno-białą telewizję
Niestety przez kompatybilność mamy komputery i programy, które gdyby nie wspomniana kompatybilność z meblami sprzed 30 lat, działały by parę razy szybciej i lepiej.
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 21:58
No nadal nie jest to najtrafniejsze porównanie.
Z tego co widzę narzędzie interakcyjnej przezroczystości jest na tyle kompletne, że już za bardzo się nie zmieniało, czyli to czego żądam (a żądam niewiele:)) to nie jest pozostawanie przy "czarno-białym telewizorze" :) Wprost przeciwnie - jest to żądanie od X3 żeby działał jak "kolorowy telewizor" :)
chezare - 29 Kwiecień 2011, 22:08
Dobrze, niech będzie że masz rację. Nie wiem tylko, dlaczego uważasz, że to narzędzie działa dobrze w 12 i X5, a źle w X3? Ja o tym wcale nie jestem taki przekonany, a w całej dyskusji raczej trudno znaleźć dowody na to, że to 12 i X5 działają dobrze, a X3 jest be, oczywiście nie wykluczam, że tak jest. Można to oczywiście zbadać i napisać na ten temat jakąś pracę, tylko że mi się akurat nie chce.
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 22:24
| chezare napisał/a: | | Nie wiem tylko, dlaczego uważasz, że to narzędzie działa dobrze w 12 i X5, a źle w X3? |
Dlatego, że w wersji 12, X5, 8 (szef w pracy ma wersję 8) działa zawsze tak samo i kompatybilnie między tymi wersjami. Innych wersji nie miałem w rękach ale podejrzewam, że również są kompatybilne. Poza tym - zerknij tu: http://corel.wodip.opole....zroczystosc.htm
tam na samym dole przy "I".
Także definitywnie jest tu jakiś wybryk z X3. Póki co ja tak mam i użytkownik "Malutki". Być może inni posiadacze X3 też. Ponadto jak Malutki pobrał mój plik to z niewiadomych przyczyn otworzyło mu się efekt soczewki "rozjaśnienie", podczas gdy ja ustawiałem "brak efektu soczewki". Czyli kolejny dowód, że coś jest nie tak z X3.
Dla dalszego eksperymentowania odinstaluję 12 z windowsa xp na drugim komputerze i zainstaluję na nim X3. Zobaczymy czy to coś zmieni. :) (z tego co pisał s-p-i-n X3 na WinXP dobrze wyświetlał 'jednolitą-and', zobaczymy jak będzie u mnie).
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 23:15
Zrobiłem tak jak napisałem - zainstalowałem X3 na Windowsie XP i niespodzianka. Nadal wyświetla się źle - patrz załącznik. (soczewka ustawiona uprzednio na 'bez efektu soczewki' i zastosuj)
Z tego by też mogło wynikać, że to nie wina systemu skoro pod Windows XP efekt jest taki sam jak pod Windows 7.
To teraz pojawia się pytanie - dlaczego s-p-i-n'owi 'jednolita-and' wyświetla się dobrze pod XP, a mi nadal źle? :)
chezare - 29 Kwiecień 2011, 23:18
Tyle to ja wiem prawie od początku. S-p-i-n'owi wyświetla się inaczej, bo prawdopodobnie nie używa feralnego X3
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 23:24
No i nic nie mówisz:)
Ale przynajmniej "palpacyjnie" do tego doszedłem.
Co mam rozumieć przez feralnego X3? Ja kupiłem oryginalny program w sklepie.
Czy są różne wersje X3?
chezare - 29 Kwiecień 2011, 23:32
Oczywiście, że są różne wersje X3, tak samo jak innych programów. W końcu każda rozbudowana aplikacja ma całą masę błędów, które albo są łatane patchami, albo eliminowane w kolejnych wydaniach. Z tego co zresztą przeczytałem gdzieś tu na forum ostatnie wydanie X3 ma już wbudowane poprawki. Wystarczy porównać numery wersji w informacjach o programie (help). Feralnego napisałem w rozumieniu takim, że nie spełnia twoich oczekiwań w temacie przezroczystości Przy okazji, napisałeś, że zastanawiasz się nad X5, to zanim to zrobisz poczytaj o problemach jakie ludzie mają z tą wersją programu w Windows 7.
abcabc - 29 Kwiecień 2011, 23:42
Fakt, ja kupowałem X3 niedawno i ta wersja już miała wgrane łatki i nie trzeba już instalować SP1. Moja wersja to: 13.0.0.739
Poużywam trochę tej wersji testowej X5 na Win7 i zobaczę. Póki co chodzi zgodnie. Generalnie wykorzystuję tylko podstawowe funkcje, nie tworzę zaawansowanej grafiki.
Poczytam o Corelu X5, dzięki za ostrzeżenie Ale może najpierw naparze sobie jakiejś melisy.
Jakby ktoś jednak wpadł co można z tym X3 zrobić to proszę pisać! S-p-i-n?
chezare - 29 Kwiecień 2011, 23:46
To dobrej nocy. Żeby być sprawiedliwym to są też opinie o tym jak to X5 bardzo zgodnie współpracuje z W7 Moim zdaniem kupowanie programu, który od 3 kolejnych wersji niewiele się zmienił do jakichś standardowych zadań, za grubą kasę, nie ma sensu.
Cześć.
abcabc - 30 Kwiecień 2011, 00:05
Problem w tym, że nie mam póki co działającej (chodzi o przezroczystość) alternatywy pod Windowsa 7 innej niż X5.
Jeszcze nadzieja, że może ktoś zaradzi z tym moim X3.
Pozdrawiam!
chezare - 30 Kwiecień 2011, 05:07
Nadzieja dobra rzecz, choć w tym przypadku raczej nieuzasadniona. Specjaliści od grafiki i drukowania w większości twierdzą, że Corel nie za bardzo do zastosowań profesjonalnych się nadaje, że to jak chodzenie po polu minowym. Jeśli jednak wie się gdzie są miny, to przejść się da Roland mnie zabije za to co teraz napiszę, ale jak już zamierzasz utopić kasę w kolejnej wersji Corela, która min ma pewnie trochę mniej niż poprzednie, to może lepszym wyjściem jest np. niezaminowany Ilustrator?
abcabc - 30 Kwiecień 2011, 12:36
Raczej nie mogę się przesiąść na illustratora, szef używa od lat Corel 8 i Corel musi być:)
Używamy Corela praktycznie w jednym zastosowaniu - zawsze na początku wklejamy podkład - mapę bitową, która jest skanem mapy, np. topograficznej. I na tym podkładzie nanosimy w Corelu różne kształty (drogi, linie elektroenergetyczne, kategorie terenów itp.) Wszystko w 2D. I to tyle.
Do tej pory nie było żadnych problemów.
Przykładowo, to wygląda dokładnie tak (nie nasze opracowanie) :
http://www.tarnowo-podgor...n_id=&izoom=437
Generalnie mogę uznać, że ten Corel X3 jest wadliwym produktem (nawet zainstalowany na X3). Zadzwonię w pon. do Corela i zgłoszę to, może coś wskóram. Choć ostatnio zostałem poinformowany, że dla Corela X3 nie przysługuje już pomoc techniczna! Co za paranoja, przecież skoro produkt jest na rynku to pomoc techniczna powinna być. W zamian - odesłali mnie na... forum na stronie corel.com
abcabc - 5 Maj 2011, 20:27
Dzwoniłem do Corel'a, nic nie wskórałem, ponownie uzyskałem informację, że wersji X3 nie przysługuje już pomoc techniczna i już.
Z kolei sklep się broni i nie chce zwrócić pieniędzy, no bo program już zarejestrowany i co oni na to mogą.
Generalnie czuję się oszukany przez firmę Corel, no bo jak inaczej nazwać zapłacenie za program, który ma wadę i póki co nikt nie wskazał czy można się jej pozbyć. ALE TANDETA!
|
|