Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Automatyczne rozmieszczanie obiektów.

okoniebieski - 30 Kwiecień 2011, 14:18
Temat postu: Automatyczne rozmieszczanie obiektów.
Witam wszystkich:)
Stworzyłem parę elementów (dla przykładu) 10 kwadratów. Czy mogę je AUTOMATYCZNIE rozmieścić np. w linii prostej z równymi odstępami od siebie np. co 1cm. Jeżeli tak to jak to zrobić?
W linii prostej wiem mniej więcej jak... wejść w rozmieszczenie... ale chodzi o ten 1cm.

kula69 - 30 Kwiecień 2011, 14:55

witaj okoniebieski, ja przy różnych obiektach używam przyciągania do obiektu i przesunięcia o zadaną wartość; przy identycznych - duplikacji
okoniebieski - 30 Kwiecień 2011, 14:59

Tak, ale myślałem że można to robić z automatu bo np. mając 40 kwadratów wszystkie je przeciągać o centymetr to pracochłonne...
okoniebieski - 30 Kwiecień 2011, 15:02

Przepraszam źle przeczytałem ... przesunięcie o żądaną wartość, jak to rozumieć? czy np. duże kwadraty oddziela się małym 1centymetrowym i wtedy przeciąganie tych kwadratów na zmianę duży mały a na końcu delete małe?
changela - 30 Kwiecień 2011, 16:17

jednym ze sposobów jest:
rysujesz 1 kwadrat
zaznaczasz
ctrl+D
na pasku w oknie położenia obiektów dla x lub y +wielkość kwadratu powiększona o 10 mm
enter
a następne ctrl+D
pozdrawiam

roland - 30 Kwiecień 2011, 19:27

Możesz także skorzystać z dwóch sposobów:
http://corel.wodip.opole....yrownywanie.htm
lub:
http://corel.wodip.opole....metamorfoza.htm

Jeszcze innym sposobem może być jednokrotne przesunięcie kopii o żądaną wielkość, a później kilkukrotne wciśnięcie Ctrl+R

okoniebieski - 30 Kwiecień 2011, 21:58

Wyczytałem w jednej mądrej książce odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Zamieszczam może ko muś się przyda. Otórz
1.tworzę kwadrat
2.Edycja
3. Zrób krok i powtórz (otwiera się okno po prawej)
4. Wpisujemy liczbę kopii, przesunięcie lub brak przesunięcia oraz ODSTĘPY MIĘDZY OBIEKTAMI)

Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam.

kula69 - 1 Maj 2011, 08:58

daje ten sam efekt co duplikacja więc tak to traktuje :), są i inne sposoby
- WYRÓWNANIE WZGLĘDEM OBSZARU STRONY - strona ma wymiar = sumie szerokości wszystkich obiektów + suma odległości między nimi
- SKORZYSTANIE Z PROWADNIC I POWTÓRZENIA OSTATNIEJ CZYNNOŚCI - rozstawiamy 2 prowadnice o żądaną wielkość odstępu przyciągamy obiekt do jednej z nich i duplikujemy do 2 później tylko CONTROL + R (jeżeli mają być to różne obiekty to oczywiście nie duplikujemy ani obiektu ani czynności tylko przesuwamy wynik do prowadnicy 1 i dokładamy nowy obiekt do 2)

doominus31 - 18 Wrzesień 2016, 20:22

Witam.

Mam podobny problem.
Załóżmy że jest 100 obiektów i potrzebuję je rozmieścić oddalone o siebie o 1mm.

Pierwsze co zrobiłem to zaznaczyłem wszystki klikłem P.
Wszystkie się wyrównały do środka. Teraz chcę je rozmieścić w poziomie w odległościach co 1mm.

Problem jest taki że w narzędziu Aling and Distribute nie ma takiej opcji.
Rozkład obiektów można tylko dostosować na 2 sposoby :
a) do strony
b)do szerokości zaznaczenia obiektów.

Nie można wybrać żeby je rozłożyło równomiernie w odstępie 1mm według boundary box (opcja spacing).

restauro - 18 Wrzesień 2016, 20:32

Jaką masz wersję CorelDraw ?
doominus31 - 18 Wrzesień 2016, 20:37

Witam
X5 Ta opcja daje najbliższy efekt oczekiwanemu. Niestety można mieć rozmieszczenie albo do wielkości zaznaczenia albo do wielkości strony. Nigdzie nie ma opcji równego rozmieszczenia co zadaną odległość.

restauro - 18 Wrzesień 2016, 20:43

Witam
Nowsze wersje maja więcej możliwości.
Czy aż takie ? nie wiem .

doominus31 - 18 Wrzesień 2016, 20:43

Potrzebuję żeby mi tak rozmieściło obiekty.

tegraf - 18 Wrzesień 2016, 20:45

A zobacz, czy zadziała, jeżeli szerokość strony ustalisz jako sumę szerokości obiektów + sumę szerokości odstępów. Ilość odstępów = ilość obiektów - 1.
doominus31 - 18 Wrzesień 2016, 20:45

Możesz narysować kilka różnego kształtu i wielkości obiektów.
A potem użyć tej opcji żebym zobaczył jak to działa.
W sumie mam zamiar zakupić w przyszłości CD na drugie stanowisko jak zarobię na lepszego kompa.

Przy okazji nowsze wersje obsługują procesory wielordzeniowe?
C5 muli się mi tylko na jednym rdzeniu.

restauro - 18 Wrzesień 2016, 20:46

Niestety musze jechać do domu ,zrobiło się późno.
doominus31 - 18 Wrzesień 2016, 20:47

tegraf napisał/a:
A zobacz, czy zadziała, jeżeli szerokość strony ustalisz jako sumę szerokości obiektów + sumę szerokości odstępów. Ilość odstępów = ilość obiektów - 1.

Obiektów jest ok 300.... jeśli nie ma opcji wymierzenia szerokości wszystkich na raz to jest kiepsko.

tegraf - 18 Wrzesień 2016, 20:51

Obawiam się, że musisz szukać pomocy w dziale z makrami. Jest paru fachowców, może ktoś się zlituje. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że da się to ugryźć bez specjalnych wysiłków.
tegraf - 18 Wrzesień 2016, 20:58

Tu zobacz:
http://www.gdgmacros.com/details.php?prodId=47

Tu masz film, jak działa.
http://www.gdgmacros.com/...odId=47#anchor1