Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Tło wyrazu - jak zrobić

zbyshek83 - 7 Kwiecień 2007, 12:31
Temat postu: Tło wyrazu - jak zrobić
Witam,

jestem początkującym użytkownikiem programu Corel i właśnie dopadł mnie pewien problem który dla Was pewnie takim nie będzie :) dlatego liczę na Waszą pomoc.

Tak się złożyło, że od niedawna obsługuję duży ploter, do którego projekty robię w Corelu.

Wycinam teksty i przeróżne obrazki które później znajdują się na płytach nagrobkowych.

Jako, że jestem nowy nie potrafię zrobić niektórych trików. Oto ten mi potrzebny:

#######
Potrzebuję zrobić tło wyrazu w taki sposób aby same litery były białe a na około czarna obwódka (efekt mniej więcej taki jakbyśmy zaznaczyli kursorem słowo w corelu czy wordzie). Widziałem również takie napisy, że to tło było kształtem zbliżone do otaczanych liter.
#######

Szukałem takich bajerów wśród czcionek ale nic takiego a nawet podobnego nie znalazłem i bardzo bym prosił o pomoc w znalezieniu takiej opcji w corelu bądź takowej czcionki.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!

Pozdrawiam!

roland - 7 Kwiecień 2007, 14:36

1. Efekt podświetlenia z Worda to nic innego jak prostokąt o danym kolorze, przesunięty za wyraz, np. poleceniem Rozmieszczenie > Kolejność

2. Podświetlenie o kształcie liter, to nic innego jak obrys. Przeczytaj dokładny opis na stronie:
http://corel.wodip.opole.pl/efekty/obrys/obrys.htm