| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Soczewka
kamilg46 - 25 Czerwiec 2011, 21:35 Temat postu: Soczewka Witam może mi ktoś objaśnić jak działa narzędzie Soczewka i inteligetne wypełnienie. Mam wersje x5
joannaw.79 - 25 Czerwiec 2011, 22:01
W skrócie:
1. Inteligentne wypełnienie służy np. do tego, że jeden obiekt możesz wypełnić co najmniej dwoma kolorami.
2. W soczewce ustawiasz sobie efekty dla obiektu, np przezroczystość.
Przykład w załączniku wykonany i zapisany w X4.
Edit: zapomniałam załącznika
miszcz301 - 27 Czerwiec 2011, 06:54
| joannaw.79 napisał/a: |
1. Inteligentne wypełnienie służy np. do tego, że jeden obiekt możesz wypełnić co najmniej dwoma kolorami.
|
chyba mylisz inteligentne wypełnienie z interakcyjnym
chyba, że w x5 jest inaczej niż w x4
kamilg46 wpisz w helpie inteligentne wypełnienie i poznasz to narzędzie dokładnie :)
roland - 27 Czerwiec 2011, 07:35
O soczewce poczytaj sobie na stronach:
http://corel.wodip.opole....ka/soczewka.htm
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=3607
... no i jak napisał miszcz301, w X5 jest interakcyjne wypełnienie.
chezare - 27 Czerwiec 2011, 08:12
Przepraszam bardzo, a czy interakcyjne wypełnienie nie może być inteligentne?
roland - 27 Czerwiec 2011, 08:38
| Cytat: | | Przepraszam bardzo, a czy interakcyjne wypełnienie nie może być inteligentne? |
Może być nawet i "sprytne", "genialne" i jeszcze inne, ale taka jest nomenklatura Corela i już.
joannaw.79 - 27 Czerwiec 2011, 09:01
Biję się w pierś istotnie inaczej jest w X5 a inaczej w X4, posta o inteligentnym wypełnieniu pisałam ze stacjonarnego komputera, gdzie mam X4, zasiadłszy do laptopa z X5 zweryfikowałam nomenklaturę.
Post Scriptum: nie lubię laptopa, mam tam nowsze oprogramowanie ale gorszy monitor (monitora w zasadzie brak bo laptopowy się nie liczy), więc unikam jak mogę a zasiadam jak muszę.
chezare - 27 Czerwiec 2011, 19:51
To teraz już całkiem zgłupiałem. Na drodze wnikliwej analizy wszystkich dotychczasowych postów i skomplikowanej dedukcji wyszło mi, że i w X4 i w X5 jest wypełnienie interakcyjne, a może jest i takie i takie?
joannaw.79 - 27 Czerwiec 2011, 19:59
inteligentne jak nic :) już wiem czemu mój laptop ze stacjonarnym nie rozmawia :D:D:D
kula69 - 27 Czerwiec 2011, 22:05
chezare, są i takie i takie
INTELIGENTNE - tak nazwali narzędzie które wypełnia obszaru zamknięte nie koniecznie należące do 1 obiektu
INTERAKCYJNE - to te które wypełnia tonalnie lub deseniem lub teksturą bądź postscriptowo za pomocą myszki 1 obiekt
Może ciut głupie definicje ale o to chodzi by były zrozumiałe . Są?
chezare - 28 Czerwiec 2011, 07:24
Dzięki Kula, nie chciało mi się sprawdzać
To teraz się tłumaczcie. Kolega zapytał o inteligentne wypełnienie, a wy go pouczacie, że czegoś takiego nie ma. Rolanda rozumiem, odgryza się za moje żarty ale reszta? Co człowiek winien, że mu klawisz F1 zginął i że nie wpadł na pomysł żeby przejechać kursorem myszy po ikonach narzędzi?
Tak na marginesie, największą inteligencją, inteligentne wypełnienie wykazuje się wtedy kiedy kliknie się nim w puste miejsce w dokumencie
Jak facet, któremu żona postawiła na stole butelkę z wodą. Zanim się zorientuje, że to nie to co myślał, połowę wypije, a miał podlać kwiatki
Żeby nie zostawiać kolegi bez odpowiedzi, to inteligentne wypełnienie potrafi zamalować w dowolny sposób obszar, który jest dziurą - przepraszam za wyrażenie - w jakimś obiekcie lub częścią wspólną dwóch obiektów. W praktyce narzędzie nie jest tak inteligentne żeby pomalować coś, czego naprawdę nie ma i tworzy nowy obiekt. Soczewka to swego rodzaju maska, którą nakłada się na obiekt. Pozwala nadawać mu przezroczystość, zmieniać kolory, rozjaśniać, przyciemniać itd. Najprościej zawsze wypróbować
|
|