| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Tryby kompozycyjne
F-Głowy - 18 Lipiec 2011, 14:57 Temat postu: Tryby kompozycyjne Czy możecie mi nieco wyjaśnić dlaczego wszędzie (czy to program video czy graficzny) występują te same tak zwane tryby kompozycyjne?
Ktoś uparł się by tak je nazywać i że występuje ich tylko taka ustalona liczba?
No bo czy w video, czy w grafice mamy te rozwijane listy i do czegoś to musi zatem służyć.
Do czego służy?
Ja używam tego wtedy gdy mam obiekt z białym tłem - jeden z trybów automatycznie usuwa mi świetnie i dokładnie biały kolor. Innym razem na odwrót.
A przy niektórych pracach, dzięki zabawie tym trybem dostajemy bardzo fajne cieniowanie postaci:
No ale - ja nie wiem do czego to jest przeznaczone tak profesjonalnie :) Do czego? Skoro i w video też to jest więc coś robić musi, nie?
miszcz301 - 19 Lipiec 2011, 07:12
może ten link coś wyjaśni
http://corel.wodip.opole....zroczystosc.htm
F-Głowy - 19 Lipiec 2011, 18:50
| miszcz301 napisał/a: | | może ten link coś wyjaśni | Nie. Lakoniczny artykuł.
Ale jak Ty coś wiesz na ten temat, też możesz się podzielić. Chętnie, jak wiesz, posłucham.
dktw - 23 Lipiec 2011, 12:18 Temat postu: Re: Tryby kompozycyjne hej
jeśli podzrucony przez kolegę link Ci nie wystarcza poszukaj coś o trybach mieszania warstw, (blending modes),
grneralnie są to różne sposoby wyświetlania i modyfikacji pikseli nakładanych na siebie obrazów, czy tez pociągnięć pędzli
widzę że wiesz mniej więcej jak je stosować:
| F-Głowy napisał/a: |
Ja używam tego wtedy gdy mam obiekt z białym tłem - jeden z trybów automatycznie usuwa mi świetnie i dokładnie biały kolor. Innym razem na odwrót.
a |
czyli tu używasz mnożenia/iloczynu/multiply
np. nakładka/overley podbija kontrast w specyficzny sposób itd.
w podanym artykule masz dokładnie jakie efekty daje stosowanie poszczególnych trybów
pozdr.
F-Głowy - 23 Lipiec 2011, 23:02
No tak, w podanym artykule jest to opisane. Ale mało.
I brakuje przykładów gdzie i do czego to można wykorzystać (takich jak np. wspomniane usuwanie białego koloru - przydaje się to w przenoszeniu skanów rysunków odręcznych na przykład).
|
|