Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Tryby kompozycyjne

F-Głowy - 18 Lipiec 2011, 14:57
Temat postu: Tryby kompozycyjne
Czy możecie mi nieco wyjaśnić dlaczego wszędzie (czy to program video czy graficzny) występują te same tak zwane tryby kompozycyjne?

Ktoś uparł się by tak je nazywać i że występuje ich tylko taka ustalona liczba?
No bo czy w video, czy w grafice mamy te rozwijane listy i do czegoś to musi zatem służyć.
Do czego służy?

Ja używam tego wtedy gdy mam obiekt z białym tłem - jeden z trybów automatycznie usuwa mi świetnie i dokładnie biały kolor. Innym razem na odwrót.
A przy niektórych pracach, dzięki zabawie tym trybem dostajemy bardzo fajne cieniowanie postaci:

No ale - ja nie wiem do czego to jest przeznaczone tak profesjonalnie :) Do czego? Skoro i w video też to jest więc coś robić musi, nie?

miszcz301 - 19 Lipiec 2011, 07:12

może ten link coś wyjaśni

http://corel.wodip.opole....zroczystosc.htm

F-Głowy - 19 Lipiec 2011, 18:50

miszcz301 napisał/a:
może ten link coś wyjaśni
Nie. Lakoniczny artykuł.
Ale jak Ty coś wiesz na ten temat, też możesz się podzielić. Chętnie, jak wiesz, posłucham.

dktw - 23 Lipiec 2011, 12:18
Temat postu: Re: Tryby kompozycyjne
hej

jeśli podzrucony przez kolegę link Ci nie wystarcza poszukaj coś o trybach mieszania warstw, (blending modes),

grneralnie są to różne sposoby wyświetlania i modyfikacji pikseli nakładanych na siebie obrazów, czy tez pociągnięć pędzli

widzę że wiesz mniej więcej jak je stosować:

F-Głowy napisał/a:

Ja używam tego wtedy gdy mam obiekt z białym tłem - jeden z trybów automatycznie usuwa mi świetnie i dokładnie biały kolor. Innym razem na odwrót.
a

czyli tu używasz mnożenia/iloczynu/multiply

np. nakładka/overley podbija kontrast w specyficzny sposób itd.

w podanym artykule masz dokładnie jakie efekty daje stosowanie poszczególnych trybów

pozdr.

F-Głowy - 23 Lipiec 2011, 23:02

No tak, w podanym artykule jest to opisane. Ale mało.
I brakuje przykładów gdzie i do czego to można wykorzystać (takich jak np. wspomniane usuwanie białego koloru - przydaje się to w przenoszeniu skanów rysunków odręcznych na przykład).