Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Help dla początkującego!

Młody?! - 6 Styczeń 2012, 13:43
Temat postu: Help dla początkującego!
Siema,
W grafice siedzę już jakiś czas, ale głównie to był Photoshop teraz postanowiłem zacząć pracować w Corelu? Z tej okazji mam do Was parę pytań. Posługuję się CorelDraw12
1.Jak robię projekt i zapisuje to w CDR. to już będę go mieć w krzywych?
2.Nie mogę znaleźć warstw, żęby nap. kolejność herbów dać zmienić chyba wiecie ocb :D
3.W Photoshopie jak naciskam prawy klawisz myszy to jest opcja mieszania czy w Corelu jest taka opcja?
Wiem, że pytania banalne, ale jestem zielony w Corelu liczę, że Mi pomożecie!
Pozdrawiam

takietam - 6 Styczeń 2012, 14:53
Temat postu: Re: Help dla początkującego!
Młody?! napisał/a:

1.Jak robię projekt i zapisuje to w CDR. to już będę go mieć w krzywych?
2.Nie mogę znaleźć warstw, żęby nap. kolejność herbów dać zmienić chyba wiecie ocb :D
3.W Photoshopie jak naciskam prawy klawisz myszy to jest opcja mieszania czy w Corelu jest taka opcja?

1. jeżeli tworzysz go od początku w corelu, i rysujesz za pomocą krzywych czy też narzędzi typu elipsa, prostokąt itd, to będziesz miał go w krzywych po zapisaniu. Chyba, że zaimportujesz bitmapę, albo to co zrobiłeś w krzywych zmienisz w bitmapę, to już nie będziesz miał w krzywych :)
2. w 9ce masz Narzędzia>Menadżer obiektów - w 12tce pewnie podobnie- otworzy się okno dokowane z warstwami. Menadżer obiektów to właśnie menadżer warstw.
3-nie wypowiem się bo się nie znam na PS

Młody?! - 6 Styczeń 2012, 14:58

Co do 1 punkt to ty mówiłeś o rysowaniu, a jak mam mateiały gotowe i tylko układam, żeby to estetycznie wyglądało to jak zapiszę w CDR. to również będę miał w krzywych ? :)

edit/
Bym zapomniał mam problem, żeby robić swobodne przekształcanie :)

takietam - 6 Styczeń 2012, 16:19

To zależy co to za materiały gotowe. Jak wektory, to i wynik będzie w wektorach (chyba, że zapiszesz jako bitmapy), jak bitmapy, to wynik NIE będzie w wektorach, po prostu będziesz miał zapisany w pliku cdr zbiór bitmap.
restauro - 6 Styczeń 2012, 16:38

Podstawy programu
http://corel.wodip.opole.pl/

Młody?! - 6 Styczeń 2012, 19:47

Pisząc z chłopakiem, który pracuje w Corelu już trochę. Powiedział mi, że zaznaczam wszystkie warstwy naciskam ctrl+q i mam już w wektorach. Potwierdzi ktoś?
restauro - 6 Styczeń 2012, 20:24

Zgadza się ale nie możesz tego zrobić z bitmapą .Taki rysunek musisz trasować lub narysować go w wektorach .
Powinieneś jednak przeczytać podstawy .

Młody?! - 6 Styczeń 2012, 21:28

Wielki dzięki za rady! Macie jeszcze jakieś stronki przydatne do tego oprócz tej forumowej? :-)
Poradnik o trasowaniu znalazłem i on mi wystarczy do przerabiania na wektory na razie?

Edit,
Próbując trasować zamiast Power wyskakuje mi Trace to w czym przeszkadza?

Młody?! - 7 Styczeń 2012, 15:08

Sorry za post pod postem :)

W 12 nie mogę znaleźć to co jest w poradniku to co jest w poradniku na forum próbowałem i coś takiego mi wyszło jak w załączniku jeżeli moglibyście zobaczyć czy dobrze:)

restauro - 7 Styczeń 2012, 21:20

można i tak
Młody?! - 7 Styczeń 2012, 21:56

restauro napisał/a:
można i tak

dzięki, że pokazałeś jak wygląda zrobiona przez doświadczonego ;-) A moja jest dobrze zrobiona ? :-P

restauro - 8 Styczeń 2012, 10:17

Powiększ fragment i porównaj szczegóły ,będziesz mógł sobie sam odpowiedzieć .
Tak poważnie w zasadzie trasuje się tylko proste i dobrej jakości bitmapy .
Ponieważ Twoja praca jest trasowana moja narysowana (nie miałem bitmapy do trasowania) trudno ocenić, dołącz plik którego użyłeś do trasowania wówczas będzie można ocenić .

Młody?! - 8 Styczeń 2012, 14:54

A możesz mi podrzucić jakiś poradnik do rysowania ?
roland - 8 Styczeń 2012, 16:19

Masz na podanej już wcześniej stronie, a dokładnie:
http://corel.wodip.opole....wanie_linii.htm
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm