|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - DRAW vs PP
Moog - 10 Czerwiec 2007, 08:59 Temat postu: DRAW vs PP Witam.
Od zawsze robie logo na potrzeby portali www w PP. Wcześniej nie używałem DRAW'a. Tymczasem ostatnio pojawiła sie konieczność wydrukowania tego logo np. na koszulkach. I potrzebuję formatu wektorowego. Moje pytania brzmią.
1.Czy mogę podczas pracy z PP skopiować obiekt z PhotoPaint'a wkleić go do DRAW"a i zapisać jako CDR? czy samo wyskaluje na wektory?
2. Jak używać efektów w DRAW takich jak używałem np. w PP np. Rozmywanie, nakładanie się na siebie warstw, przeźroczystość...
Będę uzupełniał swoje pytania.
JarekDRAW - 10 Czerwiec 2007, 11:40
Witam, dopiero był ten problem poruszany, jeżeli chodzi o przekład z PSP do Draw tu masz link http://corel.wodip.opole....opic.php?t=569.
Co do rozmywania to po przekształceniu w bitmapę-Mapy bitowe/rozmywanie/ stosujesz rozmywanie gaussowskie.
Jeżeli chodzi o przeźroczystość, to możesz ją zadawać do poszczególnych obiektów, bez konieczności dodawania warstw, poprzez narzędzie kieliszek(interakcyjna przeźroczystość),
rozwijasz 11 ikonkę na pasku narzędzi.
P.S. Na co dzień zajmuję się drukiem na tkaninach, więc mogę udzielić paru wskazówek na temat przygotowalni do druku na tkaninach. No ale to już nie w tym dziale(Plotery i poligrafia)
Pozdrawiam
Moog - 10 Czerwiec 2007, 11:45
ale po przekształceniu na bitmapę znowu problem skalowania rozmiaru pozostaje.
JarekDRAW - 10 Czerwiec 2007, 11:48
Rzecz jasna, rozumiem że chodzi o przekształcenie w bitmapę na potrzeby rozmywania???
Moog - 10 Czerwiec 2007, 11:51
to może na konkretnym przykładzie będzie mi łatwiej wyjaśnić.
to jest logo, które zrobiłem dla ośrodka szkolenia kierowców, jak widać są tam efekty w postaci rozmywania, poruszenia, gradienty... itd.
Czy mogę zrobić identyczne logo w DRAW na wektorach?
JarekDRAW - 10 Czerwiec 2007, 11:55
Tak zrobisz bez problemu tu jest link http://corel.wodip.opole....hp?t=584owiedni dla Twoich efektów
Moog - 10 Czerwiec 2007, 19:28
Temat wyczerpany. Dzięki.
|
|