Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Windows Update i X6 - kwestia czcionek

Shame - 12 Grudzień 2012, 11:14
Temat postu: Windows Update i X6 - kwestia czcionek
Dzień dobry wszystkim.

Pytanie do Was - posiadaczy X3 (a może i innych wersji) - dotyczące działania CD po dzisiejszych update-ach ze strony MS: czy Wam też zaczęło się krzaczyć?

Przyznam się, że instaluję update'y które mi wyskakują co jakiś czas, nawet nie patrząc na to, co jest w nich napisane, bo często nie mają w ogóle opisu (tylko Update KB137865873 czy inne tałatajstwo). Dzisiaj zrobiłem to samo i opowiem Wam co mi się stało: otóż najpierw zaczęły mi wariować czcionki. Miałem je na liście, ale WSZYSTKIE takie, które miały PL na końcu (LibertyPL.ttf czy coś w tym rodzaju) nie działały - w poglądzie było puste, po wybraniu tekst znikał (jakby czcionki były uszkodzone). W Nexus Font (tego używam jako menedżera czcionek) wszystko było OK. Tylko w CD było zupełnie nie-OK... Więc postanowiłem przeinstalować czcionki. Najpierw "na siłę" nagrałem czcionki z opcją "zamień". Nic nie pomogło. Potem odinstalowałem wszystko poza systemowymi (zostało mi ich 44 z wcześniejszych 2000), po czym zainstalowałem na nowo. Teraz, CD nie chce mi się odpalić w ogóle - splash screen zatrzymuje się na "Tworzenie środowiska ..." i tak stoi. Po kliknięciu na splash screen wywala krytyczny błąd i zamyka się. Odpaliłem go z F8 i niby OK, bo włączył się, ALE kiedy tylko ruszę coś z tekstem (narzędzie pisania, albo tekst na już gotowym, otwartym pliku) to się zwiesza i wywala na plecy.

Ktoś wie o co chodzi?

UPDATE: CD wreszcie nie zawiesza się podczas edycji tekstu, ALE nadal mam na liście a nie mogę używać części czcionek - i to takich prawie że standardowych - Adobe Calson, Kozuka, Myriad, Arno Pro - wtedy nie działają całe rodziny tych czcionek. Również pojedyncze, fikuśne czcionki są niedostępne - zero jakiegokolwiek schematu, co działa, a co nie! Random pełną gębą... Może one mają coś wspólnego ze sobą?

tegraf - 12 Grudzień 2012, 11:50

Jaki Windows?
Shame - 12 Grudzień 2012, 12:21

Oj, przepraszam, bo zapomniałem wspomnieć - Siódemka Hołm Premium

dodam oczywiście, że jeszcze przed update'em Windowsa wszystko było OK, oraz że nie instalowałem żadnych nowych czcionek w ostatnim czasie.

Bogumila M. - 12 Grudzień 2012, 13:07

Cofnij system do stanu sprzed instalacji i instaluj poprawki po kolei. Będzie przynajmniej wiadomo która jest taka zdolna.

Shame - 12 Grudzień 2012, 13:46

Wygląda na to, że klops, bo Ochronę Systemu (tak samo jak Kopie Zapasowe) mam wyłączone. Nie mam jak cofnąć. Chyba, że jest inny sposób.

@Bogumiła - u mnie to nie wygląda tak jak na Twoim screenie. Ja mam zapełnioną listę czcionek, nazwy są, nawet podmenu się otwiera (pogrubiony, kursywa itp.), tylko na tym małym okienku podglądu jest pusto oraz po wyborze nie działają.

Poniżej dołączam screen historii aktualizacji, żebyście wiedzieli, czego nie instalować.

... A może koniec świata zaczął się wcześniej i to są pierwsze znaki? :lol: W końcu data też dziwna, bo 12/12/12 :mrgreen:

bidon184 - 12 Grudzień 2012, 14:19

moim zdaniem wszystkie poprawki są okii,natomiast kłopot może być z tą (KB2779562) jest to aktualizacja zegara,i może byc problem z tym twoim nexusem do czcionek,bo on ma możliwoś eksportu do grafiki czyli jak domniemam instaluje się w systemie,wywal go narazie ,druga sprawa jesli nie masz kopi to kazda aktualizacje możesz cofnąc w windows update
Bogumila M. - 12 Grudzień 2012, 15:46

Jak wspomniał Bidon możesz po kolei próbować odinstalowywać aktualizacje, skoro masz ich listę. W ostateczności poczekać na nową aktualizację, która naprawi to, co popsuła stara. Choć może z tym być problem, ponieważ sam Corel nie umieścił wersji X3 na liści zgodnych z Windows 7. A ponieważ obie firmy wzajemnie się komplementują, to może to być sposób na zmuszenie użytkowników Windows 7 + Corel X3 do zakupu upgrade'u. W Windows 7 zmieniono nieco zarządzanie czcionkami. Można je instalować kopiując, ale można także stworzyć powiązania pozostawiając pliki tam, gdzie są.

Firma Microsoft z przyjemnością przyznaje firmie Corel tytuł Global ISV Consumer Partner of the Year [2009]. Firma Corel opracowała szeroką gamę innowacyjnego oprogramowania opartego na technologiach firmy Microsoft” — powiedziała Corinne Sharp, dyrektor krajowy, dział partnerów, Microsoft Canada. „Firma Corel rozwija kolejną generację produktów przeznaczonych dla platformy Windows 7, wykorzystujących m.in. technologię Windows Touch, listy szybkiego dostępu czy biblioteki”.

Shame - 12 Grudzień 2012, 16:00

OK, sprawa (nie do końca, ale jednak) rozwiązana.

Winowajcą jest któryś z tych:

Nie wiem, który konkretnie, bo mam dość już restartów ciągłych i czekania. Jak będę miał czas, to zdeterminuje, który to zrobił (bo odinstalowałem wszystko, a potem instalowałem po kolei). Jak się okazało, update dotyczący zegara nie był winny błędom. Także mój font manager (Nexus) był OK - zresztą używałem go od chyba 2 lat już. Zostały tylko te dotyczące zabezpieczeń. Zobaczymy jutro ;-)

tegraf - 12 Grudzień 2012, 16:06

Wygląda na to, że padły fonty otf. Ttf działają dobrze. Wersja Windows (64 czy 32 bit) chyba nie ma nic do rzeczy. Chyba trzeba czekać.
Bogumila M. - 12 Grudzień 2012, 16:26

Wygląda na to, że to pierwsza poprawka (2753842). I ostatnia (2779030).
tegraf - 12 Grudzień 2012, 16:58

Bingo! Bogumiła ma rację. Odinstalowanie obu przywraca system do stanu używalności.
Bogumiło, być może jesteś pierwsza na świecie, która to wykryła. Gratulacje.

+Shame, oczywiście.

Bogumila M. - 12 Grudzień 2012, 17:28

Ostatnią poprawkę można zainstalować, sądzę. Czcionki znikają po zainstalowaniu pierwszej (2753842). Dla informacji - ta poprawka powoduje, że czcionki OT w Corelu znikają. Wszyscy, którzy instalują poprawki ręcznie tę powinni odhaczyć. Pozostali odinstalować. Chyba, że nie korzystają z czcionek OT. Sądząc z opisu na stronie MS kłopoty po zainstalowaniu tej poprawki będą mieli wszyscy, niezależnie od tego jaki Windows mają.
platimati - 12 Grudzień 2012, 20:32

Bogumiło, zaoszczędziłaś nam wiele czasu i nerwów. Dziękujemy :)
Potwierdzam - pod Windows 7 oraz pod Windows 8 należy odinstalować aktualizację KB2753842.

Radku4 - 14 Grudzień 2012, 03:29

Witam Was,

I ja się zainstalowałem na tym forum, aby także podziękować. Nie wiem jak bym sobie poradził bez informacji, które u Was znalazłem. Ta aktualizacja Windowsa załatwiła mnie wczoraj rano jak pewnie i wiele osób i sporo komputerów. Tym bardziej jest to przykre jeśli dla wielu z nas Corel jest podstawowym narzędziem pracy.

Niestety zanim udało mi się pozbyć tej poprawki na swoich kompach (walczę non-stop od wczoraj od 8 rano) wcześniej oczywiście zrobiłem masę różnych niepotrzebnych czynności, które z każdą kolejną pogarszały sytuację. A już apogeum ... to odinstalowanie Suite X4 i próby ponownej instalacji (masakra!!!). Dałem radę dzięki osobom z jeszcze jednego forum, którym również nie omieszkam podziękować ... ale przybyło mi kilka siwych włosów.

pozdrowienia :->

Cysorz - 14 Grudzień 2012, 11:52

Bogumiło - w imieniu dwóch moich klientów (na razie dwóch ;-) ) przekazuję podziękowania!
keriv1 - 14 Grudzień 2012, 13:03
Temat postu: Ten sam problem w XP Corel X4
Usunięcie poprawki zabezpieczeń KB2753842 rozwiązuje problem w XP.

Wielkie dzięki i pozdro dla Bogumiły, która ma na imię jak moja szwagierka :)

Bogumila M. - 14 Grudzień 2012, 13:08

Ciekawe. Tyle podziękowań, a licznik "Pomógł" ani drgnął :) Cieszę się, że udało mi się skutecznie pomóc.
tegraf - 14 Grudzień 2012, 15:04

Bogumila M. napisał/a:
Tyle podziękowań, a licznik "Pomógł" ani drgnął :)

Bo zdaje się, że może to zrobić tylko zakładający wątek.
Ja przynajmniej takiego guzika nie widzę.

Bogumila M. - 14 Grudzień 2012, 15:20

Aha. Nie wiedziałam o tym. Myślałam, że może każdy w wątku tyle, że raz na wątek. Dziękuję za wyjaśnienie.
Radku4 - 14 Grudzień 2012, 16:15

i ja szukałem takiego przycisku, ale niestety nie ma ;) Pozdrowienia!
bidon184 - 15 Grudzień 2012, 13:29

no ,nie ma właśnie ,troche jestem zdziwiony czemu admin nie odznaczył w panelu opcji"pochwały tylko od założyciela tematu",to można obejśc i dać podziękowanie ,ale mogą to tylko zrobić użytkownicy funkcyjni,szary użytkownik niestety nie ma możliwośći :-(
Bogumila M. - 15 Grudzień 2012, 13:44

Ale to logiczne. Przecież pomoc polega na rozwiązaniu problemu. A problem jest jeden. Nie byłoby fair, gdybym np. ja dostała od razu 10 punktów za to, że pomogłam rozwiązać jeden problem. Nie uważasz?
mayyer - 15 Grudzień 2012, 20:17

Bogumila M., Dziekuje za informacje, pol dnia szukalem rozwiazania i bylem gotow stawiac system od nowa.
bidon184 - 15 Grudzień 2012, 20:19

Bogumila M. napisał/a:
Ale to logiczne. Przecież pomoc polega na rozwiązaniu problemu. A problem jest jeden. Nie byłoby fair, gdybym np. ja dostała od razu 10 punktów za to, że pomogłam rozwiązać jeden problem. Nie uważasz?

no ja tak właśnie nie uważam :-) ,bo jeśli ktoś np ,jest chory na raka i prosi o pomoc a drugi ktoś rozwiązuje problem,to rozwiązanie tego problemu nie słoży tylko temu co poprosił o pomoc tylko wszystkim ,których ten problem dotyczy,więc kazdy któremu ta pomoc w jakiś sposob ułatwiła życie powinien mieć możliwośc podziękowania a co za tym idzie osoba która rozwiązała problem ma jak najbardziej moralne prawo otrzymywać rekompensate chociażby w postaci pochwał od osób ,którym pomogła :-D

Shame - 15 Grudzień 2012, 21:47

Proszę Bogusia, dałem ci plusa, bo faktycznie tylko zakładający może.
Bogumila M. - 15 Grudzień 2012, 21:55

Dziękuję. Czy mógłbyś przy okazji sprawdzić, czy działa u Ciebie funkcja Znajdź i zamień tekst? U mnie przestała i nie wiem ani kiedy, ani dlaczego.
Shame - 15 Grudzień 2012, 22:06

Znajdź i zamień działa - oczywiście stan update'ów windowsa jest taki sam jak u Ciebie, czyli wszystko do teraz poza tym felernym. Jednak ja sprawdziłem na X6. Jak będę w robocie w poniedziałek to zobaczę na X3, bo prawdę powiedziawszy praktycznie tego nie używałem więc mogłem nie zauważyć.
Bogumila M. - 16 Grudzień 2012, 13:55

Niestety, przestała mi działać funkcja Znajdź i zamień tekst i nawet zresetowanie Cholera za pomocą klawisz F8 nie naprawiło problemu. Nie działa, bo nie i koniec. Ta funkcja ma taką właściwość, że pamięta ostatnio wyszukiwane symbole. Wygląda na to, że "zapamiętała" jakiś zestaw znaków, który ją załatwił, bo nic się nie wyświetla w podpowiedziach, a obok wyszukiwanego ciągu pojawił się raz jakiś zestaw chińskich krzaczków. Pytanie jak tę pamięć wyczyścić bez reinstalacji Chorela?
bidon184 - 16 Grudzień 2012, 14:50

a można CCleaner użyć
MARTINEZ696 - 16 Grudzień 2012, 16:33

Witajcie!!!
Wielkiie dzięki za opisanie tego problemu i jego rozwiązanie!!!

Win 7 (64 bit), Corel X5 - odinstalowanie tej jednej poprawki - KB2753842 - rozwiązało i u mnie "nagle powstały" problem z fontami :)

gogman - 20 Grudzień 2012, 11:52

Ha! a ja dopiero z lasu wyszedłem... ziewając zauważyłem wyżej wymieniony problem :)
Hylę czoła przed Shame, oraz Bogumila M.,
Dziękuję bardzo :*

Będę miał dla Was prezent :D
Już siedzi w mojej głowie ... kwestia czasu :)

gogman - 21 Grudzień 2012, 02:08

Jako że całą tą sytuację "ratowania świata" widziałem po swojemu i czuję się zbawiony :)
postanowiłem przedstawić Naszych bohaterów w sposób, który upamiętni nasze uratowane dupska :)

Dzisiaj gift dla Shame, następny będzie dla Bogumila M.,

Sound - 21 Grudzień 2012, 08:53

antywir nod wyrzuca mi non stop, że ta łatka ma status "krytyczna" i żeby ją zainstalować. I stąd moje pytanie, ponieważ Microsoft jak coś sknocił w łatce do 2-3 dni naprawiał to inną, czy stało się też tak tym razem? Czy ma ktoś tą aktualizację na dzień dzisiejszy i brak problemów z fontami? mam XP
Sound - 21 Grudzień 2012, 09:03

coś znalazłem
http://technet.microsoft....lletin/ms12-078

Bogumila M. - 21 Grudzień 2012, 09:45

Wygląda na to, że ta poprawka jest bezpieczna. To znaczy nie szkodzi Corelowi bardziej niż Corel sam sobie.
restauro - 21 Grudzień 2012, 10:08

Luki w zabezpieczeniach jądra systemu Windows (2783534)

Luka analizowanie czcionek OpenType - CVE-2012-2556
Zdalne wykonanie kodu w sposób dotknięte elementy obsługi specjalnie spreparowany plik czcionki OpenType. Luka ta może pozwolić na zdalne wykonanie kodu, jeśli użytkownik otworzy specjalnie spreparowany plik czcionki OpenType. Osoba atakująca, której uda się wykorzystać tę lukę, może uzyskać pełną kontrolę nad atakowanym systemem. Osoba taka może wówczas instalować programy, przeglądać, zmieniać i usuwać dane oraz tworzyć nowe konta z pełnymi uprawnieniami administratora.

Aby wyświetlić tę lukę w zabezpieczeniach jako standardową pozycję na liście znanych luk i zagrożeń, zobacz CVE-2012-2556 .

Wniosek - skanować nieznane czcionki przed instalacja.

Bogumila M. - 21 Grudzień 2012, 10:58

Co ciekawe, jeśli bez zgody i wiedzy użytkownika "ktoś" szpieguje lub instaluje oprogramowanie szpiegowskie, to to jest źle. Jeśli podobne oprogramowanie instaluje duża, bogata firma, której własne oprogramowanie pozostawia wiele do życzenia, to oczywiście ma do tego prawo. Choć też robi to potajemnie. Co ciekawe Corel zakupił obce oprogramowanie, które pakuje do swojego pakietu, a kosztami zakupu obciążył użytkowników. Zapewne też nawet Corel nie wie jakie ten program wysyła informacje i gdzie. W tej sytuacji może dziwić, że po zainstalowaniu kilku programów zakupionych za ciężkie pieniądze internet chodzi jak żółw, a Windows jak ślimak?
bidon184 - 21 Grudzień 2012, 11:47

no tak ale w tym biuletynie jest mowa o hotfix 2783534 , a o ile dobrze pamiętam problem stwarza 2753842 oraz prawdobodobnie 2779030,pomijam już fakt że problem dotyczy raczej użytkowników corela,no tak sobie myśle że trudno wymagać od windows żeby łatki tworzył pod konkretną firme,to raczej oprogramowanie danej firmy powinno się dostosowywać do systemu ,jesli tak nie jest to poprostu nie jest kompatybilne z danym systemem i już

PS: gogman-- bardzo fajna grafa na tej koszulce :-)

gogman - 21 Grudzień 2012, 12:34

Świąteczne prezenty dla wybawców w komplecie :)

Jeżeli chcecie sobie sprawić taki prezent w postaci koszulki - proszę podać na priva adresy dostawy :) póki jestem w świątecznym nastroju :P

*Oferta obejmuje tylko Shame, & Bogumila M.,

Pozdrowiam

Shame - 21 Grudzień 2012, 14:41

Muahhaha hahahah hahahahaa! HA! Genialnie Gogman. Cudny tekst na koszulce dla Bogusi. Moja nie zgorsza. Jeśli faktycznie jesteś skłonny ofiarować Nam po takim t-shircie, to jest to najprzyjemnijesza rzecz, jaką ktoś dla mnie zrobił od ładnych paru lat (nie żartuje, mam kiepskie i stosunkowo ciężkie życie "codzinne" :cry: ). Jednym słowem - DZIĘKUJĘ :->
Bogumila M. - 21 Grudzień 2012, 14:57

bidon184 napisał/a:
no tak ale w tym biuletynie jest mowa o hotfix 2783534 , a o ile dobrze pamiętam problem stwarza 2753842 oraz prawdobodobnie 2779030

Zaglądałeś na podlinkowana stronę? Na dole stoi jak byk:
Cytat:
V2.0 (December 20, 2012): Rereleased update KB2753842 to resolve an issue with OpenType fonts not properly rendering after the original update was installed. Customers who have successfully installed the original KB2753842 update need to install the rereleased update.
Należy więc zainstalować poprawkę do poprawki i Corel będzie działa poprawnie do następnego razu.

Ja również bardzo dziękuję za koszulkę. Rzadko się zdarza, żeby ktoś w podzięce nie tylko napisał coś miłego, ale i zrobił i podarował.

bidon184 - 21 Grudzień 2012, 18:15

Bogumiło ja odpowiedziałem na post restauro :oops: :cry:
Bogumila M. - 21 Grudzień 2012, 19:21

Nie napisałeś tego. Skoro post był pod moim to uznałam, ze odpowiadasz mnie lub w ogóle ogólnie. Tak czy owak niezłe zamieszanie jest z tymi łatkami. Nie dość, ze mają łatwe do zapamiętania nazwy, to jeszcze opis dotyczący łatki o numerze x ma numer y. Poza tym w biuletynie mowa o 2783534, ale w zamieszczonej poniżej tabelce łatki noszą numery KB2753842 i KB2779030. Więc niezależnie od tego, komu odpowiadałeś nie dochowałeś należytej staranności w zgłębianiu problemu :)
restauro - 21 Grudzień 2012, 19:57

W każdym razie trzeba instalując łatki ,a w zasadzie przed instalacją poświecić TROCHĘ czasu na dogłębną analizę ewentualnych następstw .
Bogumila M. - 21 Grudzień 2012, 20:35

Zwrócono mi kiedyś tu uwagę, najogólniej rzecz ujmując, że włączona funkcja automatycznego instalowania poprawek równa się legalny system. A wyłączona sugeruje, że system jest nielegalny. A chodzi o to, że już nie po raz pierwszy system się wywraca po zainstalowaniu łaty, bez której Sodoma, Gomora i koniec świata, a przynajmniej wybuch procesora.

Prawda jest jednak prozaiczna - jeśli ktoś komputera używa do pracy nie może ryzykować, że po automatycznym zainstalowaniu poprawki niektóre programy zaczną się wywracać albo komputer zawieszać. Dlatego zawsze trzeba chwile odczekać i instalować bez pośpiechu po jednej poprawce. Zwłaszcza, że nie od dziś wiadomo, że co nagle, to po diable, a pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł.

bidon184 - 21 Grudzień 2012, 20:56

no nie ,tak Bogumiło nie możemy prawić ,ponieważ wszystko chodzi,to że Corel zrobił psikusa,to nie oznacza że jest jakis problem,po tym hotfixie wszystkie inne programy chodzą jak najbardziej git,i tutaj wieszanie psów za przeproszeniem na microsoft jest nie uprawnioone,dziwie się że uważasz że to wina systemu,tu nie ma winy systemu,ja mam wszystko legalne ,wszystkie programy legalne ,i u mnie wszystko chodzi,jednego czego nie mam to Corela,no ale sory bardzo Corel chyba nie jest wykładnią jak ma program graficzny chodzić ;-)
Bogumila M. - 21 Grudzień 2012, 21:05

Przecież sam MS przyznał, że ta poprawka stwarzała problemy i wypuścił szybko najpierw wersję 1.1, a teraz 2.0. Z kim więc polemizujesz? I zgadza się - po zainstalowaniu tej najnowszej wersji łaty wszystko chodzi. Ale nie chodziło. I o to chodziło.
bidon184 - 21 Grudzień 2012, 21:17

no polemizuje ze wszystkimi do których ta łatka słozy,u mnie nie sprawiała problemu,widocznie windows dogadała się z corelem,bo to przecież zasrńce angole ,zrobią wszystko żeby sprzedać a jakośc mają w dupie ,bo jak coś nie działa to zwalą na to że było robione w chinach(top taka ich pojebana polityka)ibędą do zasranej śmierci twierdzić że to nie ich wina,naprawde nie rozsmieszajmy się,dla mnie wykładnią by był gdyby po tej łatce cał;e Adobe lu Macromedia padło,w tedy oki.tragedia,,ale u mnie wszystko działa,więc bardzo bym prosił odwalić się od systemu WINDOWS,a zwrócić uwage na program ,którym dysponujecie,to tyle :-/
Bogumila M. - 21 Grudzień 2012, 21:30

Coś pieprzycie Hipolicie. Skąd wiesz, ze u Ciebie działało? Sprawdzałeś czcionki? Otwierały się? Poza tym na Tobie świat się ani nie zaczyna, ani nie kończy. Z tego, że u Ciebie nie wystąpiły problemy, albo ich nie zauważyłeś, absolutnie nic nie wynika.
Sound - 27 Grudzień 2012, 09:30

bidon184 napisał/a:
Adobe lu Macromedia padło,w tedy oki.tragedia,,ale u mnie wszystko działa,więc bardzo bym prosił odwalić się od systemu WINDOWS,a zwrócić uwage na program ,którym dysponujecie,to tyle :-/

We've already seen reports of OTF troubles in CorelDraw, Flash, Quark Xpress, Freehand and others
http://www.pptfaq.com/FAQ...s-installed.htm

I'm also seeing reports of this update causing problems with fonts in Adobe Flash CS6
http://graphics-unleashed...-make-some.html

wygoogluj sobie, pełno jest tego. I filmik z pozdrowieniami
http://www.youtube.com/watch?v=IW7Rqwwth84

kasieek - 10 Styczeń 2013, 13:37

Witam,
pozwolę sobie nieco odświeżyć temat.... Otóż miałam i w sumie to mam nadal ten sam problem...Czcionki są na liście, ale ich użycie powoduje znikanie tekstu... Przeczytałam ten temat już chyba z 5 razy i żadne wskazówki tu zamieszczone nie pomagają...
Jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł dotyczący przyczyny takiego zachowania Corela to proszę o pomoc.
Dodam, że mam system Windows 7 z Sp 1 z zainstalowaną tą nieszczęsną aktualizacją (pobraną dzisiaj z witryny Windows Update więc raczej z tą poprawioną) + Corel X3.

Bogumila M. - 10 Styczeń 2013, 15:36

Ostatnio pojawiło się kilka poprawek. Jedna ważniejsza od drugiej. Np. KB2726535 dodaje Południowy Sudan do listy krajów w Windows. Natomiast KB2786400 poprawia kształt czcionek arabskich generowanych w Windows. Czy nie poprawia też renderowania czcionek w Cholerze nie wiem, bo nie sprawdzałam. Nie napisałaś jakich czcionek dotyczy problem — ot, ttf czy wszystkich. Poza tym warto sprawdzić w innych programach, czy czcionki działają prawidłowo, czy problem dotyczy tylko Corela. Potem masz dwie możliwości — odinstalować tę poprawkę i sprawdzić. Jak nie pomoże odinstalować drugą i sprawdzić.

Uaktualnienie:
Zainstalowałam poprawki i mam już Południowy Sudan na liście krajów. A arabskie teksty są teraz po prostu śliczne (nie widziałam, ale jestem pewna, że są). Corel działa jak zwykle, więc te poprawki nie wywierają na nim piorunującego wrażania. W tej sytuacji spróbuj odinstalować tę nieszczęsną poprawkę i zainstalować jej nowszą wersję (2.0) ręcznie. Być może problem właśnie stąd się bierze, że nie została zainstalowana poprawna.

kasieek - 10 Styczeń 2013, 21:19

Przepraszam, z tego całego zdenerwowania wyleciało mi z głowy... Problem dotyczy tylko i wylacznie czcionek typu OpenType. Zaraz będe kombinować... Dam znać jak rezultaty.

W Photoshopie i Wordzie czcionki działają prawidłowo.

Ponowna (ręczna) instalacja poprawki nic nie dała. Pobrałam z tej strony (bo wcześniej zapomnialam też dodać, że mam system 64 bitowy).

bidon184 - 10 Styczeń 2013, 22:12

a czemu nie chcesz jej odinstalować?,jesli ją odinstalujesz ,i uruchomisz kompa ponownie, system windows update sam znajdzie odpowiednią poprawke
kasieek - 10 Styczeń 2013, 22:18

Probowałam już kilku opcji:
- z aktualizacją 2753842 v1 nie działało
- bez aktualizacji 2753842 nie działało
- z aktualizacją 2753842 v2 nie działało (zarówno instalowaną z automatu przez Windows Update jak i ręcznie ze strony podanej w poprzednim moim poście).

No cóż powoli się chyba trzeba przyzwyczajać do jednej z dwóch opcji - braku czcionek .otf albo nowszej wersji Corela :)

Bogumila M. - 10 Styczeń 2013, 22:44

Pytania dwa. Pierwsze: czy Corel kiedykolwiek te czcionki widział? Drugie: czy to jest Corel z obiema (chyba były dwie, ale nie dam sobie łba uciąć) paczkami serwisowymi?
kasieek - 19 Luty 2013, 20:48

Co do tego czy widział... ciężka sprawa.... to jest w miarę swieza instalacja, nie zwrocilam wcześniej na to uwagi.... Dopiero gdy chciałam skorzystać z czcionki OpenType okazało się, że nie mogę....
Bogumila M. - 20 Luty 2013, 12:54

Problem z czcionkami może powodować Bitstream Font Navigator.
charlesik - 15 Sierpień 2013, 15:24

Mam ten sam problem. Nie pomogło odinstalowanie aktualizacji oraz Bit-stream font navigator. Ktoś ma jakiś jeszcze pomysł? Jestem sfrustrowany. A, tak samo sytuacja wygląda w Corel 12 oraz X4. Windows 8, 64 bit.
bidon184 - 15 Sierpień 2013, 15:37

a 12 i x4 obsloguje wogle open type :roll: ,coś mi się wydaje że chyba nie,wyjscie jest takie że przerobić sobie otf na ttf i po problemie
Bogumila M. - 15 Sierpień 2013, 16:44

A 12 i 14 pracują pod Windows 8 64 bitowym? Już Windows 7 inaczej zarządza czcionkami, a Windows 8 to pewnie jeszcze lepiej to robi. Corel twierdzi, że dopiero X5 zgodna jest z Windows 7, ale niekoniecznie z 8, 9 i 10.
charlesik - 15 Sierpień 2013, 17:27

Pracują , pracują. Zmiana formatu z .otf na .ttf to jest jakieś wyjście. Jednak jest to bardzo czasochłonne dla sporej ilości grup czcionek.
Bogumila M. - 15 Sierpień 2013, 18:16

Jasne, że pracują. To oczywista oczywistość nie podlegająca dyskusji. A wątek świadczy o tym, że pracują bardzo dobrze na ogół. Problem w tym, że jeśli coś nie zadziała, to nie będzie wiadomo, czy to wina Corela, czy braku zgodności.
qm0szka - 30 Październik 2013, 20:51

Powtórka z rozrywki.
Trafiłam na ten wątek szukając rozwiązania problemu, który niby został tu rozpracowany. Zastosowałam się do wskazówek i… zima — odistalowanie aktualizacji KB2753842 u mnie nie zdaje egzaminu.

Temat dotyczy:
Win7 HP 64-bit SP1 + CD12 + .odf.
Fonty .odf widnieją na liście, podgląd ich to białe okno, a zastosowanie fontu skutkuje jego zniknięciem (po zaznaczeniu obszaru widać węzły poszczególnych liter, ale ich tam nie ma).
Dodam, że fonty w innych programach wyświetlają się poprawnie.

Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Bogumila M. - 31 Październik 2013, 11:08

Może być kłopot, bo to dość leciwa wersja i nie tylko może nie chcieć współpracować z Windows 7, ale na dodatek Windows 7 inaczej niż np. XP zawiaduje czcionkami. Niepotrzebnie odinstalowałaś tę łatkę, ponieważ doczekała się poprawionej, nie sprawiającej kłopotów wersji. Jedynym wyjściem z sytuacji może okazać się przejście na nowszą wersję Colera.
qm0szka - 31 Październik 2013, 11:33

Nie takiej odpowiedzi oczekiwałam ;) Myślałam, że jeszcze jest jakaś szansa na stuningowanie softu.
Cóż, najwyraźniej trzeba będzie zainwestować kaskę…

Artur Miernik - 31 Październik 2013, 12:10

Może przez wirtualizację spróbuj? Ale to oznacza spowolnienie pracy i wymaga licencji do WinXP.

Poza tym dwunastka miała problemy ze stabilnością i działaniem (tylko) przy niektórych konfiguracjach sprzętowych. Niestety, nigdy nie rozgryzłem o jaka zależność chodziło.

bidon184 - 31 Październik 2013, 12:40

a czemu poprostu nie przerobić otf na ttf???? przecież 12 i tak nie skożysta z możliwości otf
Artur Miernik - 31 Październik 2013, 17:19

Skorzysta…
tylko tak, jak ze zwykłych fontów, bez zaawansowanych funkcji.

O ile pamięć nie myli, bo z Corelem 12 to myśmy szli na Moskwę.

-----Dodałem, gdyż gmeranie w sieci przyniosło pewien efekt:------------
Windows Update KB2753842 Will Make Some Fonts Stop Working.

Foster D. Coburn III napisał/a:
If you have already installed it (you'll probably know because fonts have stopped working), go into Control Panel and uninstall it. (…)
So what is the problem with this update? While it claims to prevent certain rogue (infected) OpenType fonts from working, it will stop all PostScript Type 1 (PFB) and all OpenType fonts containing Type 1 data from working in applications such as CorelDRAW and QuarkXpress. There may be other programs affected as well.

Bogumila M. - 31 Październik 2013, 18:05

Nie kolportuj nieaktualnych informacji.
Cytat:
Revisions:
V1.0 (December 11, 2012): Bulletin published.
V1.1 (December 14, 2012): Added a link to Microsoft Knowledge Base Article 2783534 under Known Issues in the Executive Summary.
V2.0 (December 20, 2012): Rereleased update KB2753842 to resolve an issue with OpenType fonts not properly rendering after the original update was installed. Customers who have successfully installed the original KB2753842 update need to install the rereleased update.

Źródło.

grzegorzdz72 - 25 Sierpień 2016, 21:31

Corel X3 nie widzi czcionek, chciałem odinstalować aktualizację KB2753842 ale niestety nie mam jej zainstalowanej w systemie. Może ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
Sound - 26 Sierpień 2016, 08:45

spróbuj menadżerem czcionek np nexus font
CLICK