|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problemy z jakością przy scalaniu z użyciem trybu -dodawanie |
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Październik 2012, 20:58
|
|
|
| W instrukcji sekatora jest napisane, że służy do wbijania gwoździ? W jaki sposób można tę przypowieść wykorzystać do takiego scalenia obrazków, żeby rezultatem nie była kupa? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Październik 2012, 21:24
|
|
|
A gdzie w DRAW jest napisane, że to narzędzie do edycji grafiki rastrowej?
Radzi sobie z nią tak samo jak sekator z gwoździami, czyli marnie.
CorelDRAW to narzędzie do tworzenia grafiki WEKTOROWEJ.
Zawsze tak było, cała reszta to dodatki i nie można wymagać od takiego dodatku żeby był tej jakości jak np. PhotoShop, choć można sobie bez trudu wyobrazić, że mógłby. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Październik 2012, 23:50
|
|
|
Taka rozmowa nie ma sensu. Podeprzyj swoje twierdzenia czymś - ostrzeżeniem z pomocy albo ze strony Coorela, że program nie nadaje się do pracy z bitmapami, Że funkcje, które znajdują się w menu nie działają, bo nie. Wyjaśnij do czego służy całe menu Mapy bitowe. I dlaczego połączenie kilku krzywych - grafika wektorowa! - kończy się komunikatem, że obiekty mające ponad 64 kilobajty są zbyt skomplikowane dla programu. Oraz dlaczego w wersji 6, która do pracy potrzebowała minimum 8 MB RAMu 64 kilobajty i w wersji 15, która potrzebuje minimum 512 MB, też 64 kilobajty.
Te 512 MB potrzeba chyba dla usługi Protexis Licensing Service, która non stop sprawdza legalność licencji. Bo przecież ktoś mógł kupić Corela, zainstalować i po roku używania wpaść na pomysł, by zmienić mu klucz na piracki...
A tak przy okazji warto wiedzieć, że ta usługa spowalnia uruchamianie systemu, zbiera informacje o licencji i wysyła, działając podobnie jak spyware. Można ją spokojnie unieszkodliwić nie unieruchamiając przy tym Corela. Aby to zrobić należy
• otworzyć Usługi (można w polu Uruchom wpisać services.msc i nacisnąć Enter)
• poszukać usługi ProtexisLicensing lub Protexis Licensing (jeśli jest Protexis Licensing V2 należy skorzystać z następnej porady)
• zatrzymać usługę ustawiając Typ uruchamiania na Wyłączony (prawym klawiszem na nazwie usługi, Właściwości)
• przejść na dysk systemowy, do folderu \Windows\System32
• skopiować PSIKey.dll do folderu, w którym zainstalowany jest Corel, np. C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2 (w przypadku CorelDraw! Suite należy sprawdzić foldery CdrConv, Connect, Draw i PhotoPaint oraz dodatkowo Capture i Setup w wersji X6, patrz porada dla Win 7. W wersji X3 pliku należy szukać w folderze Programs, gdzie jest w wersji X4 nie mam informacji)
• zmienić nazwę PsiClient.dll na PsiClient.bak lub po prostu skasować go
• zmienić nazwę PSIKey.dll na PsiClient.dll
• zmienić nazwę PSIService.exe na PSIService.bak lub po prostu skasować go (w folderze Windows)
Jeśli zainstalował się Protexis w wersji 2:
• otworzyć Panel sterowania, a w nim Narzędzia administracyjne, Usługi lub w polu Uruchom wpisać services.msc i nacisnąć Enter
• poszukać usługi Protexis Licensing V2
• zatrzymać usługę ustawiając Typ uruchamiania na Wyłączony (prawym klawiszem na nazwie usługi, Właściwości)
• przejść na dysk systemowy, do folderu \Program Files\Common Files\Protexis\License Service
• skopiować PSIKey_2.dll do folderu, w którym zainstalowany jest Corel, np. C:\Program Files\Corel\Corel Paint Shop Pro Photo X2 (w przypadku CorelDraw! Suite należy sprawdzić foldery CdrConv, Connect, Draw i PhotoPaint, Capture oraz dodatkowo Capture i Setup w wersji X6Setup, patrz porada dla Win 7)
• zmienić nazwę PsiClient.dll na PsiClient.bak lub po prostu skasować go
• zmienić nazwę PSIKey_2.dll na PsiClient.dll
• zmienić nazwę PSIService_2.exe na PSIService_2.bak lub po prostu skasować go (w folderze Program Files)
Dla Windows 7 64 bitowego sytuacja nieco się komplikuje. Na początku postępujemy standardowo - znajdujemy usługę i wyłączmy ją. Potem
• przechodzimy na dysk systemowy, do folderu Program Files (x86)\Common Files\Protexis\License Service
• kopiujemy PSIKey_xxxxxx.dll (gdzie iksy to liczby)
• przechodzimy do folderu, w którym zainstalowany jest Corel, np. C:\Program Files\Corel\CorelDraw! X6
• wchodzimy do folderu CdrConv, wklejamy PSIKey_xxxxxx.dll, zmieniamy nazwę PsiClient.dll na PsiClient.bak lub po prostu skasujemy go
• zmieniamy nazwę PSIKey_xxxxxx.dll na PsiClient.dll
• powtarzamy ten sam zabieg w folderach Connect, Draw i PhotoPaint, Capture, Setup
• zmieniamy nazwę PSIService_2.exe na PSIService_2.bak lub po prostu kasujemy go (w folderze Program Files (x86)) |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 16 Październik 2012, 15:49
|
|
|
| Bogumiło, widzę w Tobie bratnią duszę. Dziękuję za Twoje wsparcie i słowa. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24 Październik 2012, 08:31
|
|
|
Oj oj oj... Czytam ten topic jednym tchem i niestety widzę, że dość zjechał z tematu, a Chezare i Bogumiła są gotowi toczyć bój o lepszą sprawę.
Prawda jest taka, jak zwykle, czyli, że prawda leży po środku. Bogumiła ma tutaj rację, że skoro w Drawie jest wtyka w postaci opcji grafiki rastrowej (tak na prawdę to właściwie odwoływanie się do funkcji PP), to dlaczego nie ma ona być wykorzystywana? I dlaczego miałaby nie działać?
Z drugiej jednak strony Chezare ma rację w tym, że wykorzystywanie opcji rastrowych w programie, którego przeznaczeniem i głównym zadaniem jest operowanie wektorami, nie zawsze daje dobre efekty. Ja sam jeśli mam cokolwiek związanego z bitmapami, to zawsze przygotowuję je (scalam, nakładam, koryguję i przekształcam) w Adobe Photoshopie, zapisuje w .PSD (z warstwami i bez tła) i heja! do Corela. Dlaczego? Bo po prostu uważam, ze to lepsze, bardziej właściwe (to miał na myśli Chezare) i robiące to czego oczekuję narzędzie do tego typu prac.
Analogia młotka, sekatora i gwoździa jest dokładna i zrozumiała. I do tego pełna i elegancka - gratki Chez
Jednakże nie kłóćcie się, koledzy i koleżanki. Każdy ma swoje preferencje względem programów i tego co w których robi. A to, że niektóre robią to lepie lub gorzej? W tym tkwi siła konkurencji i niestety, póki nie wynajdą programu, który jest hybrydą łatwości obsługi wektorów (CD), mnogości opcji dotyczących tych wektorów (AI) i jakości i funkcji obróbki bitmap (PS) - do tego czasu niestety trzeba wg mnie kombinować i uprawiać obiektową sztafetę między tymi programami.
Co do oryginalnego pytania F, to ja osobiście nie potrafię ci pomóc zdalnie - jakbym miał twój projekt i mógł w nim pogrzebać, może znalazłbym rozwiązanie, bo często łapię się na tym, że spędzam godziny (sic!) nad drobiazgiem, którego rozwiązanie jest łatwe i szybkie - ale ja go nie znam - albo po prostu nie ma prostej drogi i te godziny były konieczne, żeby uzyskać żądany efekt.
Pytanie drugie, czy upośledzony jest Draw, czy Ty? Odpowiedź to oczywiście DRAW!
Moja rada na Twój problem F? Przerzucić obrazy, które chcesz nałożyć do PS i tam zrobić co trzeba, po czym wrócić z efektem końcowym do CD, lub, jeśli nie posiadasz pakietu Adobe, to użyć PP do tego co potrzebujesz i znów wrócić do CD - nie wiem, czy w ogóle moja rada na coś ci się zda bo działam, jak wspomniałem, po omacku.
Pozdro!
PS.
@bidon - stary, błagam cię, wiem, że głównym zadaniem forum jest pomoc w grafice, ale jakiś poziom wypowiedzi też obowiązuje, więc czytaj co piszesz i jak piszesz. Pozmagaj się trochę z ortografią i stylistyką. No wiesz, jakie "ó" czy gdzie wstawić przecinek, a gdzie kropkę, bo często w gąszczu Twoich postów zawierających, de facto, profesjonalne i przydatne porady, sam jako grafik z pewnym doświadczeniem mam problemy z ich wychwyceniem i rozczytaniem. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 17:43
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | ProtexisLicensing lub Protexis Licensing (jeśli jest Protexis Licensing V2 |
Można te opcje wyłączyć w msconfig -Konfiguracja systemu -Usługi . |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 18:24
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Można te opcje wyłączyć w msconfig -Konfiguracja systemu -Usługi . | Można. Próbowałeś? Po wyłączeniu uruchamiałeś Corela? |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 18:30
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Po wyłączeniu uruchamiałeś Corela? |
Nic się z nim nie dzieje ,działa . |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 18:39
|
|
|
| Sprawdzałeś, czy usługa na pewno jest zatrzymana? Sprawdź także którą wersję Protexis posiadasz. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 20:44
|
|
|
Pierwszy odpowiada za Skypa
Nowy obraz (1).jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 415 raz(y) 87.95 KB |
|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 20:57
|
|
|
| Nie mam powodu, żeby Ci nie wierzyć. Pytam, ponieważ jeśli Corel albo inny program, który z tej usługi korzysta nie uruchomi się po zatrzymaniu tej usługi, to znaczy, że nie tędy droga. Masz dwa procesy, stąd wnoszę, że masz albo dwie wersje Corela (V2 jest stosowana jeśli się nie mylę w Corelu X5 i wyższym), albo jeszcze jakiś program korzysta z tej usługi. Jeśli wszystko hula, to faktycznie jest to szybsza i łatwiejsza droga. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 21:08
|
|
|
| Mam tylko X4 ,Dodatkowo blokuje niektóre usługi w zaporze internetowej (czasem podwójnie w msconfig i zaporze ) dzięki temu system sprawniej działa . Ponieważ mam win7 32 nie mogę dodawać u pamięci w nieskończoność . |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Grudzień 2013, 21:44
|
|
|
Corel używa tylko jednej wersji protexis. Więc druga musi należeć do innego programu. Poza tym | PSIService napisał/a: | | PSIService is required by applications that use Protexis licensing. These applications require the system service to be running in order to validate a license. Consequently, applications that use Protexis licensing may fail to run if this system service is unavailable. | Dlatego dopytuję. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 6 Grudzień 2013, 09:30
|
|
|
| U mnie działa bez problemu, przynajmniej jak dotąd .Pisze że może nie działać czyli sami nie są pewni jak jest naprawdę . |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Grudzień 2013, 10:44
|
|
|
| Szczerze mówiąc od tego zaczęłam. Zatrzymałam usługę. Corel nie uruchomił się. Dlatego można spróbować Twojego sposobu. Jeśli Corel nie uruchomi się, sugerując, że konieczna jest reinstalacja można skorzystać z podanego przeze mnie sposobu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.16 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|